Verslag | Ajax wint met 10 man knap van Vitesse

Promes 5
Promes 5

Ajax heeft met 2-1 gewonnen van Vitesse. Dat ging, met name door een rode kaart van Edson Álvarez, absoluut niet zonder slag of stoot.

• #AJAVIT

Het 1e fluitsignaal heeft nog maar nauwelijks geklonken, als Vitesse al een 1e grote kans krijgt. Oussama Tannane komt vanaf de rechterkant gevaarlijk door en lijkt de openingstreffer op zijn schoen te hebben. Zijn afwerking is echter onzuiver en zijn schot vliegt hoog over. Kort daarop krijgt ook Ajax een goede mogelijkheid, maar ook Quincy Promes schiet vanuit kansrijke positie ruim over.

Net als de onstuimige openingsfase is overgegaan in een wat rustigere periode, komt Ajax op voorsprong. Over de rechterflank stuurt Antony Noussair Mazraoui weg, die de bal terugtrekt richting de instormende Promes. De aanvaller weet daar – vanaf een meter of 15 – wel raad mee en schuift keurig binnen.

Weer een rode kaart
Als Ajax eenmaal op voorsprong komt, vallen er op de helft van de Arnhemse tegenstander meer ruimtes. Het leidt tot een grote kopkans voor Promes en een aardige mogelijkheid voor de mee opgekomen Nico Tagliafico. Maar ook aan de andere kant wordt het geregeld gevaarlijk. Oussama Darfalou heeft de gelijkmaker na een half uur voor het inkoppen. Onana slaat zijn kopbal ternauwernood uit het doel. Vlak voor rust volgt er alsnog een fikse tegenvaller voor Ajax. Edson Álvarez ontvangt na tussenkomst van de VAR een rode kaart.

Zo gaat Ajax – net als tegen Sparta  - met 10 man de tweede helft in. Zakaria Labyad is wederom het kind van de rekening en wordt vervangen door Jurgen Ekkelenkamp. Toch begint de ploeg van Erik ten Hag eigenlijk ijzersterk aan het 2e bedrijf. Antony schiet rakelings voorlangs na een goede voorzet van Tagliafico en dat een inzet van Ekkelenkamp niet achter de doellijn belandt, mag een klein wonder heten.

Dusan Tadic in duel met oud-Ajacied Danilho Doekhi.

Antony bepalend
Maar dan ligt de bal er aan de andere kant zomaar in. Uit een korte corner valt de bal voor de voeten van Riechedly Bazoer. De oud-Ajacied schiet hard en onberispelijk binnen. In de 89e minuut voorkomt de paal meer rampspoed; een gekraakt schot van Eli Dasa valt bijna binnen.

Net als Ajax lijkt te kraken, zet Mohammed Kudus op het middenveld een uitstekende dribbel in. De Ghanees brengt zichzelf in een kansrijke positie, iets voor het strafschopgebied van Vitesse. Kudus legt vervolgens af op Antony, die de bal met zijn rechtervoet precies in de verre hoek prikt: 2-1.

De ontlading bij Antony na zijn goal.

Het blijkt de genadeklap voor de bezoekers, die aandringen, maar niet tot kansen komen. Zo sleept Ajax, net als in de 1e speelronde tegen Sparta, met 10 man 3 belangrijke punten uit het vuur.

Ajax - Vitesse 2-1 (1-0)
21. Promes 1-0
56. Bazoer 1-1
21. Antony 2-1