Menu
21 maart 2018

Kithan Mbabazi: dromenvanger uit Oeganda

Kithan Mbabazi (25) is een menselijke dromenvanger. De Oegandees liet familie en armoede achter zich om zijn levensdoelen in Nederland na te jagen. Via de Ajax Challenge wil hij voorzitter van de Oegandese voetbalbond worden, zo vertelt hij in een bijzonder gesprek met Ajax.nl: 'Als kinderen mij op de website van Ajax zien, dan beseffen ze: alles is mogelijk.'


Sommige jonge Amsterdammers komen moeilijk mee in de maatschappij. Voor die groep is de Ajax Challenge opgericht: een samenwerking tussen Ajax en de Gemeente Amsterdam. Deze verhalenreeks laat zien hoe kansarme jongeren leren denken vanuit de waarden van Ajax. In de 2e editie vertelt Kithan zijn verhaal.


Hallo Kithan, we beginnen bij jouw jeugd. Waar kom je vandaan?
,,Ik ben geboren in Kampala, een stad in Oeganda. Het is een van de armste plekken op aarde. We hadden 2 euro per dag en geen schoon drinkwater. Ik weet nog dat ik als klein jongetje na het voetballen de fout in ging. Ik had enorme dorst, dronk ongekookt water uit de put en kreeg de ziekte tyfus in mijn buik. Ik overleefde het, terwijl andere kinderen overleden aan ziektes als tyfus of malaria."

'Ik had geen hoop'

,,De jeugdjaren werden steeds moeilijker. Mijn moeder overleed bij een ongeluk toen ik 8 jaar was. Mijn vader stierf 10 jaar later aan een hartaanval. Hij had te veel stress van het leven. Ik was 18 jaar en ging samen met mijn 2 jongere broers bij mijn tante wonen. Maar ik had geen hoop…"

Mbabazi (2e van rechts) met zijn familie.
Mbabazi (2e van rechts) met zijn familie.

Wanneer veranderde dat?
,,Mijn leven veranderde toen een kennis mij een unieke kans bood. Hij zag dat ik door een moeilijke periode ging en hielp mij om naar Nederland te gaan. Mijn broertjes waren verdrietig, maar wisten: als ik naar Europa kon, dan zou ik ze later misschien kunnen helpen. Ik was 19 jaar en zat voor het eerst in een vliegtuig. Die vlucht was het begin van een droom..."

'Ik deel de voetstappen met mijn helden'

,,Ik ging van 40 graden naar amper 2 graden en heb 2 jaar in een asielzoekerscentrum geleefd. Het was een eenzame periode, want ik kende niemand. Maar iedere keer als ik verdrietig was, ging ik voetballen. Zo kwam ik bij een club in Hoofddorp terecht. Ik begon een netwerk op te bouwen, was begonnen met een inburgeringscursus en toen kwam de Ajax Challenge."

Vertel... Hoe was het om te beginnen bij de Ajax Challenge?
,,Ik schreef mij in via de gemeente, werd aangenomen en mocht trainen op het veld naast de Amsterdam ArenA. Ik ging direct op Google kijken wie er op dat gras hadden gestaan. Mijn mond viel open toen ik spelers zoals Edgar Davids, Clarence Seedorf en Patrick Kluivert zag staan. Mijn voeten raken hetzelfde gras aan! Hoe bizar is dat? Ik deel de voetstappen met mijn helden."

'Mijn voeten raken hetzelfde gras aan'
'Mijn voeten raken hetzelfde gras aan'
Training van de Ajax Challenge!
Training van de Ajax Challenge!
'Ik ben trots op mezelf, dat ik hier nu sta.'
'Ik ben trots op mezelf, dat ik hier nu sta.'
'Kinderen in Oeganda hebben geen hoop, net als ik vroeger.'
'Kinderen in Oeganda hebben geen hoop, net als ik vroeger.'

,,Ik droomde er altijd van om in Europa iets met voetbal te doen. Nu is dat werkelijkheid. Elke keer als er een droom uitkomt, word ik ambitieuzer. Ik heb nu zelfs voetbalschoenen. Bij de Ajax Challenge vroegen ze: naar wie kijk jij op? Voor mij is dat mijzelf. Geen Muhammad Ali of Michael Jordan. Oké, misschien Nelson Mandela. Maar verder ben ik trots op mezelf, dat ik hier nu sta."

Dat is mooi om te horen! Jij hebt ook op het hoogste niveau van Oeganda gespeeld, hoe was dat?
,,Ik speelde 1 jaar bij Kapela City Council, inderdaad het hoogste niveau van Oeganda. Het voetbal is totaal anders dan in Nederland. Het is meer zoals rugby. Alleen maar rennen en vliegen. Geen goede trainers, systemen of mensen met diploma’s. Geen goede grasvelden, iedereen voetbalt op cement.

Dus ik heb Laurens van de Ajax Challenge verteld: 'Als je mij de systemen kan leren binnen de Ajax-school, dan zullen ze in Oeganda luisteren, zelfs de president.''

'Ajax heeft de beste voetbalopleiding ter de wereld'

,,Waarom? Omdat zij allemaal Ajax kennen. En ze zullen beseffen dat ik omringd was met mensen die kennis van voetbal hebben. Ajax heeft de beste voetbalopleiding ter de wereld. Ik ben de enige persoon uit Oost- en Centraal-Afrika die iets met Ajax te maken heeft."

Kithan ontmoette bij de opening van het nieuwe complex niemand minder dan Edwin van der Sar.
Kithan ontmoette bij de opening van het nieuwe complex niemand minder dan Edwin van der Sar.
Training!
Training!
What a place to be!
What a place to be!

Wat zijn je toekomstplannen?
,,Nu ik bij Ajax zit, wil ik over 7 jaar terug naar Oeganda om president van de voetbalbond te worden. Dan ga ik het nummer van de huidige president achterhalen en vertel ik hem dat ik bij Ajax zit en dat ik een gesprek wil. De volgende keer dat ik daar ben, dan weten ze wie ik ben."

,,En als ik eenmaal president ben? Het zou mooi zijn als ik, net als Ajax Cape Town, Ajax Oeganda kan oprichten. We halen jongens van de straat, geven ze Ajax-shirts en laten ze voetballen. Prachtig toch? Voor je het weet neemt Ajax Oost-Afrika over. De jongens van de Ajax-challenge gaan mij helpen."

'Dan beseffen ze: alles is mogelijk'

Wat is jouw uiteindelijke doel?
,,Ik kan via de Ajax Challenge het voetbal in Oeganda veranderen. Kinderen hebben geen hoop, net als ik vroeger. Ze beginnen met roken, drinken, drugs. Zij nemen het voetbal niet serieus, want ze hebben geen hoop."

,,Ik zal nooit vergeten waar ik vandaan kom. Misschien kan ik met mijn verhaal een sprankje hoop brengen in hun hoofden. Iets groots begint altijd klein. Als ze mij zien op de website van Ajax, een jongen uit Oeganda, dan beseffen ze: alles is mogelijk."

Lees ook: Joudeal leert bij Ajax Challenge: 'Wil niet zo’n vader zijn'
Lees ook:
Nieuwe accommodatie Ajax Challenge: 'Eberhard zou trots zijn'

Tekst: Ajax.nl/Sven Koeneman
Beeld: Ajax.nl/Sven Koeneman & Jasper Ruhe
21 maart 2018

Oud-Ajacied Rolf Leeser overleden

Ajax bereikte woensdag het treurige bericht over het overlijden van Rolf Leeser. Hij speelde tussen september 1948 en april 1954 34 officiële duels in het Ajax-shirt en maakte tijdens die optredens 6 doelpunten. De voormalig eerste elftalspeler verwierf begin jaren '90 ook bekendheid als mede-ontwerper van het clublogo. Leeser overleed woensdagochtend op 88-jarige leeftijd.

Rolf Leeser werd geboren op 4 juni 1929 in het Duitse Essen. Hij begon als 12-jarige in de jeugdopleiding van Ajax en maakte zijn officiële debuut in Ajax 1 op 19 september 1948. De uitwedstrijd tegen Stormvogels (4-0 verlies) was de enige wedstrijd die de aanvaller Leeser dat seizoen zou spelen in Ajax 1. Ajax besloot het debuutseizoen van Leeser, onder trainer Walter Crook, met een 4e plek.

Nieuwe kans
Leeser kreeg pas in het seizoen 1951-1952 een nieuwe kans in de hoofdmacht. Bob Thomson was Crook inmiddels opgevolgd als hoofdtrainer. De Ajacieden besloten de reguliere competitie als koploper, maar konden vervolgens weinig potten breken in de daarop volgende beslissingscompetitie om het kampioenschap van Nederland. Leeser voegde dat seizoen 3 wedstrijden aan zijn totaal toe.

Rolf Leeser (gehurkt 1e van links) als Ajax 1-speler in het seizoen 1953-1954. Naast hem boezemvriend Rinus Michels.
Rolf Leeser (gehurkt 1e van links) als Ajax 1-speler in het seizoen 1953-1954. Naast hem boezemvriend Rinus Michels.

Leeser ontwikkelde zich sindsdien tot een steeds vertrouwder gezicht in de Ajax-ploeg. In het seizoen 1952-1953 speelde hij 15 duels, ook een seizoen later stopte de teller bij 15 wedstrijden. Ook tussen 1952 en 1954 greep Ajax naast een kampioenschap. Op 25 april 1954 verdedigde Leeser voor het laatste de clubeer. Die dag moesten de Amsterdammers hun meerdere erkennen in HFC Haarlem: 2-0.

Leeser was trots op zijn voetbalverleden. Ook na zijn spelersloopbaan bleef hij betrokken bij zijn club, zo was Leeser jarenlang lid van de ledenraad.

Ajax-logo
Leeser leverde begin jaren '90 een nog altijd zichtbare bijdrage aan zijn club. Ajax stapte in 1991 over op een eigentijdser en moderner clublogo. Het uit 11 lijnen opgebouwde Ajax-logo is mede ontworpen door Leeser. Ook de Duitse (top)clubs Bayern München, Borussia Dortmund en Vfb Stuttgart kregen mede dankzij de inbreng van Leeser een nieuw clublogo.

Leeser bezocht net zo lang als zijn gezondheid het toeliet de thuiswedstrijden van Ajax in de Amsterdam ArenA. Ook zijn hechte vriendschap met Rinus Michels vervulde Leeser altijd met trots. De Ajacieden waren tussen 1948 en 1954 kleedkamergenoten. Die vriendschap hield stand tot het overlijden van Michels in 2005.

Dat Leeser in 6 seizoenen tot ‘slechts’ 34 duels kwam, had ook te maken met zijn ondernemersgeest. In de aanloop naar de invoering van het betaald voetbal was hij al ondernemer in de modebranche. Leeser verkoos lucratievere verdiensten buiten de lijnen boven de - dan nog - amateuristische voetballerij. Het tekende de eigenzinnigheid en het zakelijke vernuft van Leeser.

Tekst: Ajax.nl/Ronald Jonges
Beelden: Pro Shots/Jasper Ruhe (boven) Erfgoed Ajax
21 maart 2018

Shoot, score & run!

,,Scoren en omschakelen!'', zo riep Erik ten Hag op het trainingsveld van de Toekomst, terwijl 4 ploegen van 4 spelers zich in het zweet werkten. De oefensessie van woensdagochtend stond in het teken van verschillende partijspelen. Bekijk hieronder de foto’s en op Instagram de video's van de training!

Morning, amigo's!
Morning, amigo's!
Kaj Sierhuis, Dani de Wit en daarachter Teun Bijleveld mogen voor de 2e keer deze week meetrainen met Ajax 1.
Kaj Sierhuis, Dani de Wit en daarachter Teun Bijleveld mogen voor de 2e keer deze week meetrainen met Ajax 1.
Noa Lang samen met Azor 'Kanté' Matusiwa
Noa Lang samen met Azor 'Kanté' Matusiwa
Speler en doelman, wie wint?
Speler en doelman, wie wint?
Smile!
Smile!
Opwarmen!
Opwarmen!
One touch!
One touch!
Rekken en strekken!
Rekken en strekken!
Almost ready?
Almost ready?
Mitchell Dijks lacht Klaas Jan Huntelaar toe.
Mitchell Dijks lacht Klaas Jan Huntelaar toe.
Controle bij Joël Veltman!
Controle bij Joël Veltman!
Tricks by Neres...
Tricks by Neres...
Azor, looking serious!
Azor, looking serious!
Staff!
Staff!
No look-goal, Dani? ;)
No look-goal, Dani? ;)
Save or goal?
Save or goal?
The Hunter: 11 goals!
The Hunter: 11 goals!
Bijleveld versus Lang!
Bijleveld versus Lang!
Team blauw won!
Team blauw won!

Lees ook: Interlands: welke Ajacieden komen in actie?
Lees ook:
Dolberg terug op trainingsveld

Tekst: Ajax.nl
Beeld: Ajax.nl/Louis van de Vuurst
21 maart 2018

Kaartverkoop FC Dordrecht - Jong Ajax (02-04-2018)

Jupiler League / FC Dordrecht - Jong Ajax / Riwal Hoogwerkers Stadion / Maandag 2 april, 14.30 uur / Prijs € 9,50

Informatie over de verkoop

Je kunt voor deze wedstrijd een kaart bestellen door onderstaand formulier in te vullen en je hebt hier t/m woensdag 28 maart de tijd voor. De prijs van een kaart is € 9,50 en je kunt maximaal één kaart bestellen met je Uitkaart. Ook is de kaart persoonsgebonden en dus niet overdraagbaar.

Om in aanmerking te komen voor een kaart dien je in het bezit te zijn van een seizoenkaart (NL of NL+) of een Ajax Life/Jonge Schare Club Card (NL) met uitrecht. Vervolgens ontvang je in de week van de wedstrijd een e-mail met een verzoek om te betalen. Na je betaling wordt je seizoenkaart of Club Card geactiveerd, hiermee kun je de wedstrijd bezoeken.Daarnaast ontvang je per e-mail aanvullende informatie rondom het bezoek van de wedstrijd.

Indien je het formulier hebt ingevuld en je bent niet in het bezit van een Uitkaart, dan wordt je aanvraag niet in behandeling genomen.

Onvoldoende animo

Ajax behoudt zich het recht om bij onvoldoende animo geen kaarten te verstrekken. In dat geval krijg je het geld retour.

Toegangsbewijs

Als je een kaart koopt ontvang je geen toegangsbewijs. De (Seizoen) Club Card met Uitkaart geldt namelijk als toegangsbewijs. Jouw Uitkaart dient - voor aanvang van de wedstrijd – gescand te worden door de aanwezige Ajax stewards. Zonder de Uitkaart krijg je geen toegang.

Vervoer-opstappen-omwisselen

Je kunt met eigen vervoer afreizen naar de wedstrijd.

Bestel hier je ticket
21 maart 2018

Kaartverkoop PSV - Ajax (15-04-2018)

PSV - Ajax / Philips stadion / Zondag 15 april 2018, 16.45 uur / Eredivisie / Prijs € 38,88 / Treincombi / Er zijn 1500 kaarten beschikbaar.

Bestel hier je kaart

Let op! De wedstrijd wordt pas getoond in de Ticketshop nadat je bent ingelogd en is afhankelijk van het aankooprecht conform onderstaand verkoopschema.

Verkoopschema

Kaarthouder
Start verkoop vanaf
Aantal kaarten
Seizoenkaart NL +
24-03-2018 10:00 uur
1
Seizoenkaart NL
31-03-2018 10:00 uur
1
Ajax Life Club Card NL
04-04-2018 10:00 uur
1
Ajax Jonge Schare Club Card NL
04-04-2018 10:00 uur
1
Einde verkoop
06-04-2018 23:59 uur
*

Prijs € 38,88

Vervoer - Opstappen - Omwisselen

Er geldt een verplichte treincombi vanaf de Amsterdam ArenA.

Toegangsbewijs

Als je een kaart koopt ontvang je geen toegangsbewijs. De (Seizoen) Club Card met Uitkaart geldt namelijk als toegangsbewijs. Jouw uitkaart dient – voor aanvang van de wedstrijd – gescand te worden door de aanwezige Ajax stewards. Zonder (Seizoen) Club Card verkrijg je geen toegang tot het uitvak..

Busvervoer Supportersvereniging Ajax

De Supportersvereniging Ajax organiseert naar de meeste uitwedstrijden busvervoer. Voor de wedstrijd PSV - Ajax geldt echter uitsluitend een treincombi vanaf de ArenA.

Overname

Een Uitkaart (lees: toegangskaart) is alleen overdraagbaar tussen uitkaarthouders onderling. Je bent bij iedere Nationale uitwedstrijd verplicht om jouw persoonlijke uitkaart en een geldig legitimatiebewijs te tonen. De koper dient een overname vooraf door te geven via dit formulier.

Controleer scanpunten

Je kunt je scanpunten controleren via Mijn Ajax. Deze wordt 2-wekelijks geupdate. Je bent zelf verantwoordelijk voor de controle van je behaalde scanpunten, indien scanpunten (onterecht) ontbreken dien je dit direct aan te geven.
Naar Mijn Ajax

Uitkaart behouden

Regels voor scanpunten:
Eredivisie
Minder dan 2 wedstrijden bezocht = geen Nationale uitkaart
Tussen 2 en 10 wedstrijden bezocht = Nationale uitkaart (NL)
Minimaal 11 wedstrijden bezocht = Nationale voorrangsuitkaart (NL+)