Menu
23 januari 2018

Ajax en FC Midtjylland akkoord over Rasmus Nissen Kristensen

Ajax heeft overeenstemming bereikt met het Deense FC Midtjylland en Rasmus Nissen Kristensen over de overgang van de speler naar Amsterdam. De 20-jarige jeugdinternational tekent een contract van 4,5 jaar, dat direct ingaat en loopt tot en met 30 juni 2022.

De rechtervleugelverdediger werd op 11 juli 1997 geboren in Brande, Denemarken. Kristensen speelde sinds zijn 12e bij FC Midtjylland en is basisspeler bij Denemarken O21.

Velkommen Rasmus!
Velkommen Rasmus!

Bekijk ook: Kristensen: 'Sfeer bij Ajax - Feyenoord nog nooit meegemaakt'
Bekijk ook: Highlights Ajax - Feyenoord

Tekst: Ajax.nl
Beeld: Ajax.nl/Jasper Ruhe
23 januari 2018

Van Arnesen tot Zimling; de 25 Deense voorgangers van Kristensen

Met de komst van Rasmus Nissen Kristensen is Ajax weer een Deen rijker. De nieuwbakken Ajacied kan bogen op goede voorbeelden. Liefst 25 landgenoten maakten in het verleden hun debuut voor de Nederlandse recordkampioen.

Tom Søndergaard was in het seizoen 1969-1970 de eerste Deen in dienst van Ajax en velen zouden volgen. Een paar jaar na de successen in de jaren 70 verlieten Frank Arnesen en Søren Lerby hun eigen land voor een avontuur in Amsterdam. Deze 2 groeiden in hun Ajax-tijd uit tot Deense boegbeelden.

Ajax bleef ook de decennia na Arnesen en Lerby Denen halen. Niet verwonderlijk ook, want meesterscout John Steen Olsen had en heeft natuurlijk een goed oog voor Scandinavisch talent en zeker voor zijn Deense landgenoten.

De 6 Denen van Frank de Boer bij de titel in 2013.
De 6 Denen van Frank de Boer bij de titel in 2013.

6 Denen in selectie
Trainer Frank de Boer had in het seizoen 2012-2013 de meeste Denen in zijn selectie, namelijk 6: Nicolai Boilesen, Lasse Schöne, Lucas Andersen, Viktor Fischer, Christian Poulsen en natuurlijk Christian Eriksen.

Om record-Deen van Ajax te worden moet Kristensen heel veel gaan spelen. Eén landgenoot speelde liefst 269 duels in het roodwit van Ajax en dat was Lerby. Lasse Schöne is momenteel met 217 wedstrijden aardig op weg deze illustere Ajacied te achterhalen.

Denen met debuut in Ajax 1:
Lucas Andersen, Frank Arnesen, Nicolai Boilesen, Kasper Dolberg, Christian Eriksen, Victor Fischer, Jesper Grønkjaer, Johnny Hansen, Henning Jensen, Michael Krohn-Dehli, Brian Laudrup, Michael Laudrup, Søren Lerby, Jan Mølby, Jesper Olsen, Kenneth Perez, Dan Petersen, Christian Poulsen, Dennis Rommedahl, Lasse Schöne, Tom Sønderaard, Jan Sørensen, Ole Tobiasen, Sten Ziegler en Niki Zimling.

Lees ook: Ajax en FC Midtjylland akkoord over Rasmus Nissen Kristensen

Tekst en beeld: Ajax.nl/Beeldarchief en Gerard van Hees
23 januari 2018

Danny Makkelie fluit uitduel met FC Utrecht

Danny Makkelie heeft zondag de leiding tijdens Ajax' uitwedstrijd tegen FC Utrecht. De arbiter wordt bijgestaan door zijn assistent-scheidsrechters Mario Diks en Hessel Steegstra. In de Domstad fungeert Jeroen Manschot vanaf 12:30 uur als 4e official.

Makkelie floot Ajax afgelopen maand voor het laatst. Op 17 december had hij de leiding tijdens AZ - Ajax. De Amsterdammers wonnen in Alkmaar met 1-2. Ook in de uitwedstrijden tegen NAC en Feyenoord was Makkelie eerder dit seizoen de leidsman. Ajax versloeg NAC in Breda met 0-8. In de Kuip werd een 1-4-zege behaald.

Bekijk ook: Foto's: ontspannen bosloop na Klassiekerzege

Tekst en beeld: Ajax.nl
23 januari 2018

Fosu-Mensah vol lof over broer: 'Hij motiveert mij'

Na een geslaagde 5-2-overwinning van Ajax O17 op Sparta Rotterdam is Paul Fosu-Mensah tevreden. ,,We hebben het goed gedaan en mooie doelpunten gemaakt,’’ stelt de jonge Ajacied kort na het duel. De ploeg van Dave Vos staat op de 1e plek, met een voorsprong van 8 punten op Feyenoord. De 16-jarige verdediger leert veel van zijn broer, Timothy Fosu-Mensah. ,,Hij is mijn grote voorbeeld.’’

Fosu-Mensah spreekt vol lof over zijn broer, die de jeugdopleiding van Ajax in de zomer van 2014 verruilde voor de jeugd van Manchester United. Momenteel is hij verhuurd aan Crystal Palace. ,,Hij is jong, heeft ook bij Ajax gespeeld en speelt nu in de top van de Premier League. Naar hem kijken motiveert mij.''

'Ik gun mijn broer alles'

Eerst had de nu 16-jarige Paul moeite met het vertrek van zijn oudere broer, maar dat gevoel ebde snel weg. ,,We hadden elke dag contact, dus dat was geen probleem. Ik ben ook niet jaloers. Ik gun hem alles.''

😃🤙🏾

Een bericht gedeeld door Paul Fosu-Mensah (@pfosumensah) op

Paul Fosu-Mensah (rechts) met zijn oudere broer, Timothy Fosu-Mensah.

De verdediger van Ajax O17 krijgt veel tips vanuit Engeland. ,,Hij leert mij dat ik alles moet geven, iedere wedstrijd weer. Dan kan ik achteraf niet denken: ‘ik heb niet genoeg gedaan’''. Op de vraag of hij het niveau van zijn broer kan halen, klinkt een zelfverzekerd: ,,Ik denk het wel.'' Maar eerst wil de tiener zich blijven ontwikkelen in Amsterdam. ,,Als de tijd rijp is, zie ik het wel.’’

'Timothy leert mij dat ik alles moet geven, iedere wedstrijd weer'

Sinds 2009 voetbalt Paul Fosu-Mensah bij Ajax. Hij heeft het naar zijn zin in Amsterdam en dat motiveert hem om nog langer te blijven. ,,Ik zou niet zo snel weggaan, al krijg ik een goed aanbod. Ik heb hier nog zo veel te leren.'' Zo kijkt hij kritisch naar zijn linkerbeen, waar nog aan gewerkt kan worden. Gelukkig is daar op de Toekomst alle ruimte voor, weet de verdediger.

Passes met zijn linkerbeen verbeteren
,,Alles gebeurt hier op het hoogste niveau. Zo trainen we in de gym om sterker te worden, en oefenen we op het veld onze skills.'' Zo is er ruimte om de passes met zijn linkerbeen te verbeteren, onder leiding van trainer Vos.

Ajax O17 na het winnen van de Supercup.
Ajax O17 na het winnen van de Supercup.

De broers Fosu-Mensah samen op het veld, dat is een grote droom van de 16-jarige Ajacied. ,,Op het hoogste niveau samen voetballen, dat lijkt mij het mooist’’, glimlacht de verdediger. Of dat in Engeland of in een ander land is, maakt hem niet uit.

Als het maar samen met zijn broer is.

Lees ook: Jubileum voor Suárez bij Barça, basisplaats voor De Jong
Bekijk ook:
Sjaak Swart: 'Titel tegen Feyenoord de mooiste'

Tekst: Ajax.nl/Celine de Graaff
Beeld: Ajax.nl/Gerard van Hees
22 januari 2018

Jong Ajax wint van SC Cambuur

Jong Ajax heeft het gat met koploper Fortuna Sittard verkleind tot 2 punten. Op sportpark de Toekomst won het met 3-2 van SC Cambuur. Mateo Cassierra, Noa Lang en Carel Eiting zetten Jong Ajax al na 24 minuten op 3-0, maar het werd uiteindelijk nog onnodig spannend.

Michael Reiziger speelde met 10 nieuwe namen ten opzichte van het verloren uitduel met Fortuna Sittard. De trainer kon beschikken over spelers als Kostas Lamprou, Luis Orejuela en Cassierra. Het waren echter de middenvelders die in de openingsfase uitblonken, want zeker Eiting en Noussair Mazraoui lieten zien dat ze niet voor niets regelmatig bij de wedstrijdselectie van Ajax 1 zitten.

Na 25 minuten 3-0
Er werd in de beginfase zo lustig op los gecombineerd dat het na 25 minuten al 3-0 was en de wedstrijd gespeeld leek. Eerst schoot Cassierra met een boogbal heerlijk binnen, daarna werd Lang vrijgespeeld in het strafschopgebied en even later gaf diezelfde Lang voor op Eiting, die de 3e treffer kon laten aantekenen.

Jong Ajax niet alleen veel beter aan de bal, ook veel feller in de duels

Jong Ajax was niet alleen veel beter aan de bal, maar ook veel feller in de duels. En waar Cambuur geen moment uitstraalde te willen winnen, was het dan ook heerlijk voetballen voor de Ajacieden. Een geweldig wippertje uit een vrije trap van Eiting had een beter lot verdiend en de volledig vrijstaande Dani de Wit kwam een fractie van een seconde te kort om de stand voor rust al op 4-0 te brengen.

Grote kansen op 4-0
Ook het 1e kwartier na rust leek er weinig aan de hand. Cambuur beet weliswaar iets meer van zich af, maar Jong Ajax bleef controleren en had via Cassierra en De Wit op 4-0 kunnen komen. De grootste kans was voor Deyovaisio Zeefuik, die na een combinatie met Cassierra zo mocht doorlopen maar helaas keeper Cummings op zijn weg vond.

Toch kantelde de wedstrijd. Eerst counterde Cambuur via Nigel Robertha naar 3-1. Kort daarop raakten de Friezen de paal en werd een kwartier voor tijd geklungel in de Jong Ajax-defensie afgestraft. Met 3-2 zag de wereld er opeens heel anders uit. Cambuur ging weer geloven in een resultaat. Robertha had zelfs een hattrick op zijn schoen, maar hij schoot over en zo trok Jong Ajax met pijn en moeite de drie punten over de streep.

'Het was een wedstrijd met 2 gezichten'

Reiziger was over het 1e bedrijf uiteraard te spreken: ,,Het was een wedstrijd met 2 gezichten. In de eerste helft speelden we goed, lieten we de bal goed rond gaan, vonden altijd de vrije man en dicteerden het spel. Het was flitsend en mooi voetbal wat we lieten zien.''

,,Maar alles wat we in de eerste helft goed deden, deden we in de tweede helft slecht", vervolgde Reiziger. ,,Dat hebben we vaker gezien dit seizoen. Een eerste helft spelen we goed en pakken we een ruime voorsprong, en in de tweede helft zakt het dan erg terug. Misschien is de spanning er dan wat af. Passes kwamen vanavond niet meer aan, aannames waren slecht. Dat is voor ons een verbeterpunt. We hebben al een paar leermomenten gehad en moeten dit nu echt gaan oppikken."

Jong Ajax – SC Cambuur 3-2 (3-0); 12. Cassierra 1-0, 17. Lang 2-0, 24. Eiting 3-0, 63. Robertha 3-1, 76. Robertha 3-2

Opstelling Jong Ajax: Lamprou, Orejuela, Zeefuik, Bergsma, Bakker, Eiting, Mazraoui (85. Flemming), Dani de Wit, Lang (73.Nunnely), Cassierra, Johnsen

Lees ook: Foto's ontspannen bosloop na Klassiekerzege
Bekijk ook: Ten Hag: Goede start maar moet nog beter

Tekst: Ajax.nl/Thijs Nabben
Foto's: Proshots/Henk Jan Dijks