'Die 12-1 tegen Vitesse was uniek'

'Die 12-1 tegen Vitesse was uniek'

Sjaak Swart speelde in zijn loopbaan 463 competitieduels voor Ajax waarin hij liefst 175 maal scoorde. Maar gek genoeg ontbreekt de naam van Mister Ajax op het lijstje doelpuntenmakers dat op 19 mei 1972 geschiedenis schreef door Vitesse in eigen huis met 12-1 te kloppen. Veertig jaar later is die uitslag nog altijd een Eredivisierecord.

Ondanks de hoge uitslag bewaart Swart persoonlijk geen bijzondere herinnering aan de 12-1 zege op Vitesse. De ras-Ajacied werd destijds zelfs in de rust vervangen door Johnny Rep. Iets wat hij bagatelliseert met zijn typische Mokumse bravoure. ,,Ik maakte liever die ene belangrijke goal in een wedstrijd.”

Swart beseft veertig jaar na dato dat hij en zijn medespelers die middag een prestatie van formaat leverden. ,,Het was uitzonderlijk, want Vitesse had namelijk best een leuke ploeg. Maar wij speelden zo goed dat we uiteindelijk met 12-1 wonnen. Alles lukte in die wedstrijd. Ik weet ook nog dat wij op een gegeven moment die tiende maakten en daar toen overheen wilden gaan. Je moet eruit halen wat er inzit en ons elftal kon dat heel goed. Het liep vanaf het begin al goed.”

De rechtsbuiten van weleer haast zich overigens te zeggen dat het gouden Ajax in die periode vaker met grote cijfers won. ,,Zoals een 9-0- zege op Volendam en een 8-1-overwinning tegen NEC. Maar die 12-1 was natuurlijk uniek. Ik denk ook niet dat het ooit nog gebeurt. Of je moet een wedstrijd hebben dat er een wordt uitgestuurd of dat je ineens achter elkaar gaat scoren. Dat zag je vorig jaar bij PSV - Feyenoord”, refereert de 31-voudig international aan de 10-0 zege van de Eindhovenaren.

In het seizoen 2008-2009 eindigde Ajax - Vitesse in een 3-0 zege. Net als alle andere overwinningen op Vitesse zal de uitslag altijd in de schaduw staan van de 12-1 overwinning uit 1972. In het seizoen 2008-2009 eindigde Ajax - Vitesse in een 3-0 zege. Net als alle andere overwinningen op Vitesse zal de uitslag altijd in de schaduw staan van de 12-1 overwinning uit 1972.

Ondanks dat het ruim veertig jaar geleden is dat Ajax de recordzege boekte heeft Swart later nog geregeld zout in de Arnhemse wonden gestrooid. ,,Als ik naar Vitesse - Ajax ging kijken en Ajax niet in goede doen was, gingen die mensen daar naar mij roepen alsof ik nog voetbalde. Ik zei dan: ,,Jongens, ik weet het niet, maar mijn laatste wedstrijd was die 12-1-wedstrijd tegen Vitesse. Als ik dat zei waren ze gelijk stil.”

Dat de Gelderlanders tegenwoordig weer meetellen in de Eredivisie is ook Swart uiteraard niet ontgaan. ,,Ze worden steeds beter, maar ik zie er geen kampioensploeg in zoals de media vermelden. Ze doen leuk mee, maar kijk nu maar hoeveel punten ze straks achterstaan aan het einde van het seizoen.”

Als Ajax zaterdagavond aantreedt tegen Vitesse zal Swart met meer dan gemiddelde belangstelling de verrichtingen volgen van Jan-Arie van der Heijden, die vorig jaar Ajax verruilde voor de Arnhemmers. ,,Jan-Arie is één van mijn ‘favorietjes’ en hij doet het hartstikke goed daar”, zegt de voormalige vleugelspeler over de linkspoot die hij al jaren begeleidt. ,,Ik kijk daarom vaak naar Vitesse omdat ik Jan wil zien spelen. Die jongen kan voetballen en de bal neerleggen waar hij wil. Hij had alleen ietsje sneller moeten zijn, maar hij handelt snel en dat is ook belangrijk. En hij ziet het spelletje. Jan is voor Vitesse echt een heel goede speler. Hij speelt nu centraal achterin, maar op het middenveld is hij ook goed. Ondanks dat denk ik wel dat Ajax van Vitesse wint, maar niet met 12-1.”

Tekst: Ajax.nl/Coen Heil
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst