Mannen achter de pannen

Mannen achter de pannen

Chefkok Michel van Riswijk zwaait al vijftien jaar de scepter in de keuken van Landhuishotel De Bloemenbeek in De Lutte. Elk jaar tovert van Riswijk de meest voedzame en kleurrijke gerechten op de borden van de Ajacieden. Aanvoerder Davy Klaassen – zelf een enthousiaste hobbykok – neemt een kijkje in de keuken.

Klaassen: ,,Voeding is zeker belangrijk voor me. Ik vind het leuk om zelf te koken. Ik maak van alles. Je kan me vooral wakker maken voor spaghetti en zelfgemaakte pizza. Ik ben ook best kritisch. Het moet wel lekker zijn en het liefst gezond.’’

Van Riswijk: ,,Koken voor voetballers is topsport. De samenstelling van het gerecht is heel belangrijk. Denk aan de perfecte verhoudingen tussen koolhydraten, eiwitten en vitaminen.’’

Klaassen: ,,Dat is inderdaad belangrijk. Ik heb het gezonde koken trouwens echt van mijn vader. We wisselen regelmatig lekkere recepten uit die ik dan zelf probeer. In huize Klaassen staan de mannen achter de pannen.''

Van Riswijk: ,,Ik zorg er natuurlijk voor dat die jongens zo goed mogelijk eten. Er is overigens wel veel veranderd. Er wordt steeds meer biologische gegeten bijvoorbeeld. Daar is Ajax al een stuk verder mee dan andere teams.’’

Klaassen: ,,Gezond eten voelt goed, maar iedereen heeft natuurlijk wel een
guilty pleasure . Ik ben een enorme snoeper. Gelukkig kan ik me wel een beetje beheersen hoor.’’

Van Riswijk: ,,Het smakenpallet van de spelers is de laatste jaren enorm uitgebreid. Ze vinden meer gerechten lekker, zoals schelp- en schaaldieren. Gisteren heb ik risotto met groene kruiden en gamba’s voor ze bereid. De meesten vinden dat heerlijk, maar sommigen halen hun neus ervoor op. Dat zal je altijd hebben.’’

Klaassen: ,,In De Bloemenbeek eet ik altijd perfect. De kip van Michel is bij het hele team favoriet.’’

Van Riswijk: ,,Een keukengeheim heb ik niet hoor. Ik kook gewoon met heel veel plezier en aandacht. Misschien is dat het. Het moet lekker zijn, niet te vet en goed van smaak. Voeding is zo’n belangrijk onderdeel van de training. Met goed eten presteren die jongens ook beter.’’

Tekst: Ajax.nl
Foto: Louis van de Vuurst