Valencia heeft reputatie hoog te houden

Twee jaar achtereen stond Valencia in de finale van de Champions League. Het team werd afgelopen seizoen kampioen van Spanje en is dus een zeer geduchte tegenstander voor Ajax op 27 november in Spanje en op 11 maart in Amsterdam. Een voordeel voor Ajax kan het zijn dat Valencia volgende week geen beroep kan doen op Aimar en Rufete. Beiden zijn geblesseerd.

Valencia was begin jaren negentig vooral bekend als de club van de Nederlandse trainer Guus Hiddink. De Achterhoeker kwam in 1991 bij de Spaanse club in dienst en ging in 1993 weg, maar keerde een jaar later weer terug. In dat jaar, 1994 versleet Valencia maar liefst vier trainers - behalve Hiddink ook Héctor Núñez, José Manuel Rielo en Carlos Alberto Parreira.

De laatste jaren is het rustiger aan het trainersfront. De laatste vijf jaar zwaaiden Claudio Rainieri, Héctor Raúl Cúper en Rafael Benítez Maudes de scepter. Laatstgenoemde leidt Valencia sinds 2001.

De grootste Europese successen vierde Valencia de afgelopen jaren. Voor het eerst participeerde de club van Cúper in het seizoen 1999-2000 in de Champions League en bereikte tot verrassing van iedereen de finale. In Parijs was Real Madrid echter heer en meester, 3-0.

Ook in mei van 2001, onder coach Rafael Benítez, drong Valencia door tot de eindstrijd van de Champions League. Tegenstander was Bayern München en tot een beslissing kwamen beide topploegen aanvankelijk niet. Het bleef ook na verlenging 1-1, maar de Duitsers waren net een keer beter in het nemen van strafschoppen.

Palmares:

Europa Cup II (1x): 1979/1980: Arsenal-Valencia 0-0 (pen 4-5)

UEFA Cup (2x): 1961/1962: Valencia-Barcelona (6-2), Barcelona-Valencia (1-1)
1962/1963: Dinamo Zagreb-Valencia (1-2), Valencia-D. Zagreb (2-0)

Spaans kampioen (5x): 1941/42, 1943/44, 1946/47, 1970/71, 2001/02

Spaanse beker (6x): 1941, 1949, 1954, 1967, 1979, 1999

Spaanse Super Cup: 1999

Selectie Valencia: Aimar, Albelda, Albio,l Angulo, Ayala, Baraja, Cañizares, Carboni, Carew, Curro Torres, David Sánchez, De Los Santos, Diego Alonso, Djukic, Fabio Aurélio, Garrido, Juan Sánchez, Kily González, Marchena, Mista, Navarro, Palop, Pellegrino, Rangel, Rufete, Salva, Vicente.