24 januari 1973: Ajax pakt zijn 1e Europese Super Cup

24-januari-1973-ajax-pakt-zijn-1e-europese-super-cup
24-januari-1973-ajax-pakt-zijn-1e-europese-super-cup

Socials

Jaap Visser van Kick uitgevers (de boekenpartner van Ajax) schrijft elke week een blog over de geschiedenis van Ajax.

Ajax maakt er een beetje een rommeltje van tegen Glasgow Rangers. De Amsterdammers nemen het aanvankelijk gemakkelijk op tegen de Schotse winnaars van het Europa Cup 2-toernooi, die een week eerder alle hoeken van hun eigen Ibrox Park hebben gezien. In Glasgow gaf Ajax een demonstratie in positiespel en naar het schijnt is voorzitter Jaap van Praag in de rust even in de kleedkamer geweest om te vragen of het misschien iets minder kon. "Straks komt er thuis geen hond meer kijken", zou Van Praag hebben gezegd.

Chaos door zoneverdediging
Ajax liet het in Glasgow bij 1-3 en komt in een inderdaad matig bezet Olympisch Stadion voor rust 2 keer op achterstand. De Rangers-dreumesen Quinton Young en Tommy McLean krijgen veel te veel ruimte en dat komt volgens Barry Hulshoff niet alleen omdat de thuisploeg te laks speelt. Het bevreemdt de grote stopper, dat Stefan Kovacs opeens een zoneverdediging laat hanteren. "En dat terwijl we zeven jaar lang mandekking hebben gespeeld."

Het tactisch experiment van de Roemeense trainer leidt tot chaos die de spelers uiteindelijk zelf de kop indrukken door een stapje harder te gaan lopen en de lastposten Young en McLean aan de leiband te leggen. Ajax wint met 3-2 en Kovacs reageert schouderophalend als hem wordt gevraagd naar zijn mislukte test met de verdediging. "Ach, we zouden echt niet zo riskant hebben gespeeld als het een echte Europa Cup-wedstrijd was geweest."

Daarmee geeft de winnende coach aan dat er niet al te zwaar wordt getild aan deze internationale prijs die toch een kolossale bokaal behelst. Het gevaarte is beschikbaar gesteld door het dagblad De Telegraaf en zal nogal achteloos in de hoek van de bestuurskamer van Ajax in de Meer worden gezet, om daar een tijdlang dienst te doen als paraplubak. De dubbele strijd tussen de winnaars van de Europa Cup voor landskampioenen en die van de bekerwinnaars spreekt nog niet tot ieders verbeelding, maar de UEFA omarmt het initiatief van Nederlands grootste krant. Nadat Ajax en Glasgow Rangers proef hebben gedraaid, krijgt de Super Cup van de UEFA meteen een officiële status.

Stuy strooit zand in ogen Udo Lattek
Hoewel Ajax toch weer zijn suprematie in Europa heeft getoond, verlaat Udo Lattek opgewekt het Olympisch Stadion. De trainer van Bayern München, tegenstander van Ajax in de kwartfinale van de Europa Cup, meent het zwakke punt bij de Amsterdammers te hebben ontdekt. "Ik wist niet dat die keeper zo onzeker was. Dat belooft wat voor Gerd Müller", zegt Lattek, niet wetende dat Heinz Stuy hem met zijn stuntelige spel tegen de Rangers zand in de ogen heeft gestrooid.

Lees ook: De losbol wordt De Bul en Ajax richt zich op

Bijschrift hoofdfoto: Horst Blankenburg en aanvoerder Johan Cruijff torsen de 1e Europese Super Cup. Beeld: Bert Verhoeff, Nationaal Archief/Anefo, 926-1763

Socials

Wil jij op de hoogte blijven van Ajax?

Ontvang meldingen bij updates op Ajax.nl