8 augustus 1973: Swart: 'Je zal maar zo’n carrière hebben gehad'

8-augustus-1973-swart-je-zal-maar-zon-carriere-hebben-gehad-
8-augustus-1973-swart-je-zal-maar-zon-carriere-hebben-gehad-

Socials

Jaap Visser van Kick uitgevers (de boekenpartner van Ajax) schrijft elke week een blog over de geschiedenis van Ajax.

De afzwaaiende rechtsbuiten zit midden in de Sjaak Swart-beweging als hij opnieuw iets voelt knappen in zijn linker bovenbeen: ‘pang’! Hij heeft zijn directe tegenstander met een lichaamsschijnbeweging uit balans gebracht en aangezet voor een versnelling wanneer een felle pijnscheut door zijn dijbeenspier trekt, nota bene de dwarsligger waar Ajax-dokter John Rolink de spuit in had gezet.

De tranen springen Sjaak Swart in de ogen, van de pijn en van teleurstelling, omdat hij weet dat vlammen in zijn afscheidswedstrijd er niet meer in zit. En dat terwijl hij zich had voorgenomen te demonstreren wat hij allemaal nog in zijn mars heeft. Of zoals hij ’t zelf uitdrukte: "Om nog 1 keer te laten zien: kijk, dát is Sjakie."

Spurs beleefde gasten op Sjakies bal
Met Swart voorzichtig meehobbelend op rechts kleineert Ajax het toch niet kinderachtige Tottenham Hotspur. De Londenaren tonen zich beleefde gasten op Sjakies benefietbal en staan binnen een half uur met 4-0 achter. Johan Cruijff schittert voor het oog van een delegatie van FC Barcelona die de beste voetballer van de wereld komt kopen en de buit al bijna binnen heeft. Behalve de afscheidswedstrijd van Sjaak Swart zal de galavoorstelling tegen de Spurs ook het vaarwel van het grootste Ajax ooit blijken. Want dat staat met het nakende vertrek van Cruijff op instorten.

Hoe mooi de Swart-benefiet ook is, Sjaak wil helemaal niet stoppen

Voor hun sportieve verweer worden de Spurs nog beloond met een goal (4-1) en Sjaak Swart verlaat vroegtijdig het veld op de schouders van Piet Keizer en Ruud Krol, wenend om een ongewild einde van een Ajax-carrière van bijna 17 seizoenen en 603 officiële wedstrijden. Want hoe mooi de Swart-benefiet ook is, Sjaak wil helemaal niet stoppen. Hij voelt dat zijn fitte lijf het voetbal op het allerhoogste niveau nog best aankan.

Maar op zijn 35e moet hij plaatsmaken voor de 21-jarige Johnny Rep, zo is hem duidelijk gemaakt door zijn vroegere ploegmakker Henk Groot. Geen trainer, speler of bestuurder die Sjaak durfde te vertellen dat zijn tijd in Ajax 1 erop zit en uiteindelijk toonde Groot, die vanwege een verwoeste knie zelf vroegtijdig met voetbalpensioen moest, zich bereid de ‘eeuwige’ rechtsbuiten de kwaaie boodschap te brengen.

Bijrolletje in eigen show
Om ‘de hele wereld’ te laten zien dat hij nog kan dribbelen, schieten en koppen als de beste heeft Swart zichzelf afgebeuld in het Amsterdamse Bos. Maar hij trainde zich over de kop en liep een dijbeenblessure op die hem tegen de Spurs tot een bijrolletje in zijn eigen show dwingt. Dat doet hem al net zo zeer als de pijn van het afscheid zelf. Maar door zijn tranen kan Sjaak, terwijl Ajax en de Spurs nog even verder voetballen, toch lachen, van trots. "Want je zal maar zo’n carrière hebben gehad als ik."

SJAAK SWART 80

Sjaak Swart vierde op 3 juli zijn 80e verjaardag. Bij de verjaardag van Mister Ajax is SJAAK SWART 80 verschenen, een spectaculair carrièreboek van een onverbeterlijke liefhebber. Het boek is nu te koop!

 

Bestel SJAAK SWART 80

Hoofdfoto: Op de schouders van Ruud Krol en Piet Keizer (rechts) zwaait Sjaak Swart de Ajax-aanhang vaarwel. Links Johnny Rep. Beeld: Bert Verhoeff, Nationaal Archief/Anefo, 926-5986

Socials

Wil jij op de hoogte blijven van Ajax?

Ontvang meldingen bij updates op Ajax.nl