Ajax zwaar teleurgesteld over besluit van gemeente Den Haag

ajax-zwaar-teleurgesteld-over-besluit-van-gemeente-den-haag
ajax-zwaar-teleurgesteld-over-besluit-van-gemeente-den-haag

Socials

Na de bekerwedstrijd tegen Scheveningen in september 2017 zijn op initiatief van Ajax en onder regie van de KNVB gesprekken opgestart tussen de KNVB, beide clubs en politie-eenheden, de adviseurs openbare orde en veiligheid van beide gemeenten en supportersverenigingen uit Amsterdam en Den Haag.

Breed gedragen plan van aanpak
De constructieve gesprekken hebben geleid tot een door alle partijen gedragen plan van aanpak. Hierin zat onder meer een gefaseerde opbouw van het aantal uitsupporters en uitgebreide beschrijving van de te nemen (preventieve) veiligheidsmaatregelen. Het uitgangspunt was hierbij om in eerste instantie bij beide onderlinge wedstrijden in het huidige seizoen (2018-2019) een klein aantal uitsupporters toe te staan. Dit aantal zou gefaseerd worden opgebouwd  bij een goed verloop. Meermaals werd benadrukt dat alle betrokkenen gezamenlijk bezig waren aan een gedegen proces dat door alle partijen breed gedragen werd.

Ajax is daarom niet alleen teleurgesteld in maar ook verbaasd over de uitspraken van de burgemeester. Het verwondert Ajax tevens dat een stad als Den Haag ‘bovenmatige politie inzet’ nodig zegt te hebben om 4 bussen Ajax-supporters te ontvangen in een stadion dat bij de opening werd aangeprezen als het meest veilige van Nederland.

Het argument dat er onvoldoende draagvlak zou zijn onder de supporters van ADO Den Haag is geen reden om af te wijken van het licentie-reglement van de KNVB, dat voorschrijft dat supporters van de bezoekende club gefaciliteerd moeten worden om de wedstrijd te kunnen bezoeken

Kans van slagen
Burgemeester Krikke geeft aan de ingezette lijn van normalisatie te willen voortzetten en met de verschillende partijen in gesprek te willen blijven. Ajax is van mening dat er op dit moment een gedegen plan van aanpak ligt waarover voldoende overleg gevoerd is. Er zal wat Ajax betreft dan ook eens lef getoond moeten worden om de uitvoering ervan een kans van slagen te geven.

Ajax is benieuwd naar concrete acties van de gemeente Den Haag en van ADO Den Haag die er aan bijdragen om het genoemde draagvlak voor uitsupporters alsnog te vergroten. Ajax blijft op het standpunt dat voetbal van en voor iedereen is, dus ook voor fans van de tegenstander.

Klik hier voor de dinsdag uitgegeven verklaring van de gemeente Den Haag

Tekst en beeld: Ajax.nl

Socials

Wil jij op de hoogte blijven van Ajax?

Ontvang meldingen bij updates op Ajax.nl