David de Gea voorbeeld van O17-doelman Raatsie

david-de-gea-voorbeeld-van-o17-doelman-raatsie-
david-de-gea-voorbeeld-van-o17-doelman-raatsie-

Tags

  • #Raatsie

Socials

Met Ajax O17 sta je bovenaan, hebben jullie nog geen wedstrijd verloren en pas 1 treffer tegen. Gaat lekker toch?
"We begonnen het seizoen uitstekend met veel goals, alleen merk ik nu dat ploegen heel compact gaan spelen tegen ons. Het is moeilijk om daar doorheen te komen en veel te scoren. Zaterdag spelen we tegen AZ, we missen enkele belangrijke spelers dus ik denk dat ik het druk krijg. AZ heeft een goed team met enkele uitstekende spelers."

'Door een keeperstekort belandde ik in de goal'

Bij Ajax heb je veel de bal, hoe is dat voor jou als keeper?
"Er zijn inderdaad wedstrijden waarin je weinig te doen krijgt. Maar qua coaching ben ik altijd nauw betrokken bij het spel. De teams die weinig kansen creëren tegen ons loeren op mogelijkheden tijdens standaardsituaties. Dan is het aan mij de taak om daarin scherp te zijn en niks tegen te krijgen."

Team news @Johnheitinga! 📂 🇵🇹

🆕 Calvin Raatsie (16) debuteert in selectie van #AjaxO19 #UYL #benaja https://t.co/Y1j9NOVWCc

— AFC Ajax (@AFCAjax) 5 november 2018

Ben je altijd doelman geweest?
"Nee, ik ben begonnen als middenvelder bij EVC in Edam. Door een keeperstekort belandde ik in de goal en daar ben ik met succes blijven staan. Daarna kwam ik via RKAV Volendam op mijn 11e in beeld bij FC Volendam. Ik had daar al getekend en alle kleding gepast toen Ajax belde. Mijn vader kwam op een vrijdagmiddag naar me toe en zei dat Ajax me wilde hebben, dat was een kleine week nadat ik alles had afgerond bij FC Volendam. Daar waren ze niet zo blij met mijn move, begrijpelijk hoor, maar ik kon deze kans niet laten schieten."

‘We werden onder politiebegeleiding vervoerd’

Je woont in Volendam, hoe reis je naar de Toekomst?
"Ik ga elke dag met de bus en de metro naar de Toekomst, ongeveer 1 uur en 15 minuten. Toen ik nog in de onder- en middenbouw zat werd ik dagelijks opgehaald door een busje. Daar zaten we dan met 3 Ajax-keepers in (Tom de Graaff van O15 en Roy Steur van O14, red.), maar sinds ik in de bovenbouw zit, niet meer."

Je hebt een enorme drive, waar uit zich dat in?
"Als ik ’s avonds rond half 9 thuiskom pak ik mijn matje erbij en ga ik nog even opdrukken, rekken of core-oefeningen doen. Ik probeer elk moment te pakken om beter te worden. Als we vanuit Ajax vrije tijd hebben train ik soms nog bij een keepersschool in Edam om fit te blijven."

Je bent 16 jaar en vorige week mee gegaan naar Lissabon voor de Youth League. Hoe was dat?
"De zaterdag daarvoor, na PSV - Ajax, kwam de trainer naar me toe en hoorde ik dat ik mee mocht. In Lissabon werden we onder politiebegeleiding vervoerd en langs een file geloodst. Ik vond het super mooi om mee te maken. De meeste jongens van dat elftal ken ik ook al van school, ik zit in het examenjaar van de HAVO op het Calandlyceum in Amsterdam."

Wat is je favoriete keeper en je droomclub?
"David de Gea van Manchester United is mijn voorbeeld. Hij heeft een goede uitstraling. Wanneer ik tijd heb kijk ik vaak naar filmpjes van hem op YouTube. Borussia Dortmund lijkt me een mooie club om te spelen, die sfeer daar vind ik prachtig. Om dat te bereiken wil ik mezelf optimaal ontwikkelen en veel prijzen pakken zoals de Future Cup, de beker en het landskampioenschap. Mijn uiteindelijke doel is natuurlijk Ajax 1, maar ik ben nog jong."

Lees ook: Jeugdig Ajax wint besloten oefenduel van Heerenveen
Bekijk ook: Highlights Ajax O16 - Vitesse O16

Tekst & Beeld: Ajax.nl

Tags

  • #Raatsie

Socials

Wil jij op de hoogte blijven van Ajax?

Ontvang meldingen bij updates op Ajax.nl