De Patatgeneratie: zaterdagavond première op FOX Sports

de-patatgeneratie-zaterdagavond-premiere-op-fox-sports
de-patatgeneratie-zaterdagavond-premiere-op-fox-sports

Socials

De term ‘Patatgeneratie’ komt van toenmalig coach Leo Beenhakker, die zijn spelers veel talent maar weinig vechtlust toedicht. De jonge Ajacieden hebben het stigma dat ze te weinig doen, dikke contracten hebben en meer in de Amsterdamse discotheek iT rondhangen dan op het veld. Toch worden de 5 in het eerste profseizoen samen direct kampioen.

De leden van de Patatgeneratie blikken in deze documentaire van Ajax TV uitgebreid terug op hun prille jaren bij Ajax 1. Er worden prachtige voetbalherinneringen opgehaald, en ook heel veel gelachen om de rottigheid die er onderling werd uitgehaald.

🎞️ | Prachtige verhalen uit de oude doos in de 'FOX Sports DOC: De Patatgeneratie'. 29 december in première op FOX Sports! pic.twitter.com/M1A8JIJj3D

— FOX Sports (@FOXSportsnl) 15 december 2018

Prachtige carrières
Ondanks de scepsis komt het met ‘de Patatgeneratie’ helemaal goed. Frank en Ronald de Boer winnen in de jaren 90 met Ajax alles wat er te winnen valt, worden kampioen met FC Barcelona en hebben een prachtige carrière bij Oranje.

Champions League-winst met FC Barcelona
Richard Witschge vertrekt in 1991 van Ajax naar FC Barcelona. Daar maakt hij deel uit van het team dat onder Johan Cruijff in 1992 de Champions League wint. Via Bordeaux en Blackburn Rovers keert hij in 1996 als routinier terug bij Ajax, waar hij onder andere in 1998 de dubbel verovert. De huidig assistent van Erik ten Hag heeft ook 31 interlands op zijn naam staan.

Brian Roy en Marciano Vink maken het begin van het tijdperk Louis van Gaal nog mee en winnen in 1992 met Ajax de UEFA Cup. Niet lang daarna kiezen ze voor een Italiaans avontuur. Roy gaat aan de slag bij Foggia en voetbalt vervolgens ook nog voor onder andere Nottingham Forrest en Hertha BSC. Voor Oranje komt hij 32 keer uit. Marciano Vink vertrekt in de zomer van 1993 naar Genoa, en keert een seizoen later terug naar Nederland waar hij 5 jaar onder contract staat bij PSV.

Lovende reacties
'De Patatgeneratie' ging vorige week zaterdag in voorpremière tijdens het 1e Ajax Winterfestival. De reacties van het publiek waren lovend, dus zorg dat je de tv-première niet mist! Zaterdagavond, 22:00 uur 🔜 FOX Sports 1.

Lees ook: Het Ajax Winterfestival is geboren!

Tekst en beeld: Ajax.nl

Socials

Wil jij op de hoogte blijven van Ajax?

Ontvang meldingen bij updates op Ajax.nl