De veelbelovende start van een Limburgse attractie

de-veelbelovende-start-van-een-limburgse-attractie-
de-veelbelovende-start-van-een-limburgse-attractie-

Socials

Jaap Visser van Kick uitgevers (de boekenpartner van Ajax) schrijft elke week een blog over de geschiedenis van Ajax.

Hans Kraaij is uitgelaten over het competitiedebuut van Willy Brokamp in de uitwedstrijd tegen NAC, die Ajax op zijn sloffen met 4-1 wint. 'Als Willy zo blijft spelen, lokt hij in zijn eentje twee-, drieduizend man extra naar het stadion', tekent Het Parool op uit de mond van de technisch-directeur. De krant is zelf ook enthousiast over het optreden van de aankoop van MVV in Breda. Verslaggever Rob van den Dobbelsteen rept van 'een zonder meer nieuwe attractie voor de Meer'.

'Enorme smak geld voor een oude man'

Willy Brokamp is een excentriek geval in het vaderlandse topvoetbal. Hij heeft het als een beetje luie, maar begenadigde aanvaller van een provincieclub tot het Nederlands elftal geschopt, maar mocht van Rinus Michels niet mee naar het WK in West-Duitsland, omdat hij niet serieus genoeg met zijn vak bezig zou zijn.

Dribbelaar met hardnekkige reputatie van levensgenieter
Toch heeft Ajax ruim een miljoen gulden uitgetrokken om de dribbelaar met de hardnekkige reputatie van levensgenieter naar Amsterdam te halen. 'Een enorme smak geld voor een oude man van 28', vindt Brokamp zelf.

Een paar jaar eerder had Feyenoord een poging gewaagd de beste voetballer van Limburg in te lijven, maar MVV wist die transfer te verijdelen door zijn sterspeler te helpen bij de overname van een café op het Vrijthof: Aux Pays-Bas.

Sportieve crisis
Brokamps start bij Ajax is veelbelovend. Hij schittert als linksbuiten in een voorhoede met goalgetter Ruud Geels in het centrum en Johnny Rep op rechts. Piet Keizer is de aangever van dit drietal en maakt aan de Beatrixstraat in Breda grote indruk als ijverige spelbepaler op het middenveld. Brokamp opent met een fraaie omhaal de score waarna Geels (2x) en Rep het superieure Ajax tot 0-4 doen uitlopen.

Met nog 40 minuten te spelen, nemen de Amsterdammers er verder hun gemak van en wordt Ad Brouwers een eretreffer gegund. Het vlotte, fraaie spel uit de eerste helft, met glansrollen voor Brokamp en Keizer, verdrijft het Amsterdamse chagrijn na een seizoen waarin het vertrek van Johan Cruijff een sportieve crisis tot gevolg had.

Gezellig uitbuiken bij MVV

Maar 'de fraaie show' tegen NAC, waarvan de kranten reppen, is bedrieglijke schijn. Het knettert tussen Kraaij en Keizer die een dikke maand later ineens ex-voetballer en oud-Ajacied zal zijn. Het genie knapt volledig af op de technisch-directeur, door wie hij zich als 'een beginnend voetballertje' behandeld voelt.  

Alweer snel sukkelen geblazen bij Ajax
Zonder Keizer is het alweer snel sukkelen geblazen bij Ajax, dat na de gouden beginjaren zeventig nog altijd in verval is. Daar kan ook linksbuiten Brokamp niks aan veranderen. Na 2 nogal kleurloze seizoenen zal De Witte, zoals hij ook wel wordt genoemd, terugkeren bij MVV, om er als pingelende caféhouder nog wat gezellig uit te buiken.

Fotobijschrift (boven): Willy Brokamp neemt, belaagd door Gerard van den Dries (rechts) en Theo Dierckx, het doel van NAC onder vuur.
Bron: Bert Verhoeff, Nationaal Archief/Anefo, 927-4389

Bestel Ajax Jaarboek

Socials

Wil jij op de hoogte blijven van Ajax?

Ontvang meldingen bij updates op Ajax.nl