Heinz Stuy met 'een houten kont' aan de bak in Turijn

heinz-stuy-met-een-houten-kont-aan-de-bak-in-turijn-
heinz-stuy-met-een-houten-kont-aan-de-bak-in-turijn-

Socials

Jaap Visser van Kick uitgevers (de boekenpartner van Ajax) schrijft elke week een blog over de geschiedenis van Ajax.

Het is een flinke schoppartij aan de voet van de Italiaanse Alpen, waar FC Torino niet echt vat krijgt op Ajax, dat kalm aan wil doen in dit tussendoortje voor de Intertoto Cup, ook wel aangeduid als de Internationale Zomercompetitie. De Amsterdammers hebben in een poule van 3 hun beide thuiswedstrijden al gewonnen (met 3-1 van Torino en met 2-0 van Atletico Madrid) en gokken op een puntendeling.

Voor de zekerheid heeft Michels zijn steraanvaller Johan Cruijff thuisgelaten

Een week voor de uitwedstrijd tegen de West-Duitse kampioen FC Nürnberg in de 1e ronde van de Europa Cup, is het vooral zaak om heel te blijven. Voor de zekerheid heeft coach Michels zijn steraanvaller Johan Cruijff thuisgelaten. Ook linksback Theo van Duivenbode wordt gespaard.

Eerste keeperskeus
Zijn vervanger Ruud Suurendonk zet Ajax in Turijn koppend op 0-1, waarna Giorgio Ferrini er 1-1 van maakt. De verdedigende middenvelder, die om zijn onverzettelijke spel La Diga (De Dam) wordt genoemd, is niet echt een doelpuntenmaker. Maar vlak voor rust krijgt hij de bal zomaar voor de voeten gestompt door Gert Bals.

Ajax’ aanvoerder laat zich in de rust met een schouderblessure vervangen door Heinz Stuy, die naar eigen zeggen 'een houten kont' krijgt van het eeuwige zitten op de bank bij Ajax. De massieve doelman uit IJmuiden moet Bals bij Ajax 3 seizoenen lang voor zich dulden, totdat Michels hem in 1970 opeens 1e keeper maakt.

Voor de buitenwacht een volslagen verrassing, maar Heinz zelf voelde de ommekeer aankomen. Omdat hij bij trainingspartijtjes steeds vaker de 1e keeperskeus van de grote jongens was.

Gelukkig keepersleven
Met de onverzettelijke Heinz als een dam in het doel, zal Ajax zijn grootste triomfen vieren, maar Stuy’s gelukkige keepersleven duurt niet lang. In 1974 zal hij alweer moeten wijken voor een doelman van nog groter gewicht: Piet Schrijvers.

Happy 73rd birthday! ����
Goalie �� Heinz 'Kroket' Stuy!

���� 3x Europacup I
���� 2x Europese Supercup
���� 1x Wereldbeker

������ 3x KNVB Beker
������ 2x Landskampioen

�� �� �� pic.twitter.com/7Rp8n13UqV

— AFC Ajax (@AFCAjax) 6 februari 2018

Torino-uit is in de nazomer van 1968 voor bankzitter Stuy een verzetje. Na rust speelt Ajax op balbezit en dat ergert de thuisploeg die vergeefs probeert Ajax onder de voet te lopen. Torino verliest zich in hard en onnauwkeurig spel waardoor de invaller in het Amsterdamse doel niet echt op de proef wordt gesteld.

Nog niet toe aan het grote werk

Heinz houdt met gemak de nul waardoor het in Turijn 1-1 blijft. Dezelfde score zal Ajax ook uit tegen Atletico Madrid behalen waardoor het afgetekend groepswinnaar wordt in een toernooi dat geen vervolg krijgt. Het Zomertoernooi is opgezet om in de competitieloze zomermaanden een voetbaltoto mogelijk te maken, maar heeft verder geen urgentie.

Vandaar ook dat Stuy in Turijn mag keepen, want in de ogen van Michels is hij nog niet toe aan het grote werk bij Ajax, dat in 1968 aan zijn opmars in Europa gaat beginnen.

Fotobijschrift (boven): Vrolijkheid op en rond de Ajax-bank tegen het einde van de Europa Cup-wedstrijd Ajax-FC Nürnberg 4-0, 2 oktober 1968. Vanaf links de reserves Tonnie Pronk, Heinz Stuy en trainer Rinus Michels.
Beeld: SV Ajax/Guus de Jong

Koop Ajax Jaarboek

Socials

Wil jij op de hoogte blijven van Ajax?

Ontvang meldingen bij updates op Ajax.nl