Huilend naar een getergde Cruijff

huilend-naar-een-getergde-cruijff
huilend-naar-een-getergde-cruijff

Socials

In de rubriek Beeldspraak zetten we een archieffoto in de schijnwerpers. Een foto die om uitleg vraagt. Van de hoofdpersoon op de foto of van de fotograaf.

Verdrietig maar goed gemutst
”Ik vroeg die tijd nog allemaal handtekeningen van voetballers. Stond ik bij het Cresthotel om de spelers van clubs die meededen aan het Amsterdam-toernooi op te wachten. Mijn oom, die lid was van Ajax, heeft mij de liefde voor de club bijgebracht. Met hem ging ik altijd naar het stadion en dus ook naar de afscheidswedstrijd van Johan. Ik was al de hele dag nerveus, vond het helemaal niets dat Johan afscheid nam. Ik ben eerder naar het stadion gegaan, heb daar op de stoep gezeten en gedacht aan het trieste feit dat hij zou stoppen. We gingen met een groep kennissen van mijn oom verdrietig, maar goed gemutst naar het stadion. We zaten eretribune en wisten niet wat ons overkwam. Bij rust was het volgens mij al een groot verschil qua veldverhouding en het eindigde met een 0-8-eindstand. We zijn daarna lang blijven zitten op de tribune. We voelden ons als fans ook vernederd en ik begon te huilen. Het was een wirdow-avond.

Huilend naar binnen
“Mijn oom bleef na afloop buiten het stadion op mij wachten, want ik moest en zou Cruijff nog even zien. Ik ging huilend met de pers de catacomben in, dat kon toen nog. 0-8: dat doe je gewoon niet! Ik vond het vreselijk, zó erg. Er waren posters met Johan, bedankt.  Daar zette hij zijn handtekening ondanks alles op. Iedereen om hem heen was verdoofd, want hoe dúrf je dat te doen? In een wedstrijd van ónze Johan? Dat had nooit mogen gebeuren.”

Bayern maakt excuses
Later zou Karl-Heinz Rumminigge op Ajax TV zijn excuses maken voor de ongekende afstraffing en enigszins proberen uit te leggen wat er was gebeurd. “Hoe wij die wedstrijd speelden, was een grote fout van ons”, erkende Rumminigge in 2009. ,,Ik moet mij verontschuldigen bij de fans van Ajax. Dat had niet mogen gebeuren. Het was een ongelukkige samenloop van omstandigheden en toevalligheden. De organisatie liet die dag te wensen over, zo was er geen bus en waren in het hotel de kamers niet klaar. Voor de wedstrijd had ik gevraagd of onze aanvoerder Sepp Maier naar Johan wilde gaan om te vragen hoe we moesten spelen. ‘Serieus, serieus’, zei Johan toen. Maar Ajax speelde zoals je doet in een oefenwedstrijd en wij hebben jammer genoeg de wedstrijd veel te serieus genomen. We hebben een resultaat behaald waarvoor ik me alleen maar kan verontschuldigen. Zoiets doe je gewoon niet.”

Heb jij ook een prachtige foto van een Ajacied of een Ajax-moment gemaakt en vind je dat die een groter podium verdient dan jouw kamer? Wil je daarover vertellen? Mail ons dan op media@ajax.nl.

Socials

Wil jij op de hoogte blijven van Ajax?

Ontvang meldingen bij updates op Ajax.nl