Louis van Gaal ziet een 'fan-tas-tisch' Ajax én Roda

-louis-van-gaal-ziet-een-fan-tas-tisch-ajax-en-roda
-louis-van-gaal-ziet-een-fan-tas-tisch-ajax-en-roda

Socials

Jaap Visser van Kick uitgevers (de boekenpartner van Ajax) schrijft elke week een blog over de geschiedenis van Ajax.

Louis van Gaal vond de Eredivisietopper in de Meer niet zomaar een goede wedstrijd, maar veel meer dan dat. Het was ‘fan-tas-tisch’, zegt de Ajax-trainer, met klemtonen en uitroeptekens. Louis steekt de loftrompet over een tegenstander die gelijke tred heeft weten te houden met zijn eigen elftal, dat bijna op zijn allerbest is en met uitgekiend en razendsnel positiespel Europese roem weet te vergaren. Zelden vertoond, dit niveau in de Nederlandse competitie, aldus Van Gaal. Misschien wel nooit.

Huub Stevens durft Ajax op te jagen
Ajax-Roda JC krijgt dezelfde uitslag als het duel tussen beide ploegen eerder in het seizoen in Kerkrade: 1-1. Wat geen ploeg in Nederland en Europa durft, Ajax onder druk zetten en overal op het veld opjagen, doet Roda JC. Trainer Huub Stevens bestrijdt vakbroeder Louis van Gaal met gelijke wapens. Dat is gewaagd, want oprukkend met praktisch het hele elftal, geeft Roda op eigen helft veel ruimte prijs. Maar de Limburgse ijzervreter Stevens beschikt over energieke en snelle spelers die een risicovolle speelwijze aankunnen, en die bovendien bereid zijn zich het vuur uit de sloffen te lopen.

Roda JC toont zich Ajax-waardig
In de Meer is Roda op woensdagavond 15 februari in Ajax’ jubeljaar 1995 geweldig op dreef. Ajax moet op eigen veld achteruit en raakt zowaar in de war van het dwingende aanvalsspel van de Limburgers die de bal met Amsterdamse snelheid en precisie rond laten gaan. Roda is beter in de eerste helft van de enerverende kraker en komt tegen de rust ook verdiend op voorsprong door een treffer van Maurice Graef.

Van Gaal, die hoopte Jari Litmanen en Marc Overmars in het midweekse duel te kunnen sparen, voelt zich genoodzaakt zijn ploeg op volle sterkte te brengen. John van de Brom wordt weggehaald van het middenveld, waar de Roda-spelers Barry van Galen en Eric van de Luer de dienst uitmaken. Jari Litmanen komt in zijn plaats, en vervolgens draaft Marc Overmars op voor Peter van Vossen.

Dat heeft het gewenste effect, want Ajax wordt sterker en komt door Patrick Kluivert halverwege de onverminderd boeiende tweede helft langszij. En daar blijft het bij, 1-1, een score waar zelfs Van Gaal mee kan leven, omdat Roda zich Ajax-waardig heeft getoond.

Edwin van der Sar Man of the Match
Behalve twee keer tegen het sterkte collectief van Huub Stevens, speelt Ajax in het seizoen 1994-’95 nog slechts vijf keer gelijk en wordt ongeslagen kampioen, voor Roda dat PSV en Feyenoord ver achter zich laat. De Limburgers hebben de pech dat Ajax nagenoeg ongenaakbaar is, want hun eindscore in de Eredivisie is titelwaardig. Een compliment voor hun indrukwekkende optreden in de Meer is dat Edwin van der Sar er wordt uitgeroepen tot man of te match. En dat gebeurt in een thuiswedstrijd nooit.

Foto-onderschrift bovenste foto: Vanaf links beklagen Danny Blind, Patrick Kluivert en Edgar Davids zich bij scheidsrechter Jan Wegereef.

Beeld: Ajax Erfgoed/Louis van de Vuurst

Lees ook: Bonsink blij, maar Beenhakker ziet de bui al hangen

Meer nieuws uit de Echo vind je in het digitale archief van het weekblad.

Socials

Wil jij op de hoogte blijven van Ajax?

Ontvang meldingen bij updates op Ajax.nl