Team van Toen | 'Nog altijd bevriend met jongens als Daley'

team-van-toen-nog-altijd-bevriend-met-jongens-als-daley
team-van-toen-nog-altijd-bevriend-met-jongens-als-daley

Socials

De jeugdopleiding van Ajax heeft vele grote voetballers voortgebracht. In de rubriek ‘Team van Toen’ besteden we iedere maand aandacht aan een Ajax-jeugdteam uit het verleden. Betrokkenen blikken terug op hun periode in de jeugdopleiding.

Aras Özbiliz doorliep de hele jeugdopleiding van Ajax en debuteerde in 2010 bij de hoofdmacht. Onder Frank de Boer veroverde hij 2 landstitels met Ajax. Door enkele zware blessures vertrok hij in 2012 naar Kuban Krasnodar. Een goed seizoen leverde hem een transfer op naar Spartak Moskou. Via omwegen bij het Turkse Besiktas en Rayo Vallecano in Spanje keerde de aanvaller afgelopen zomer op huurbasis terug bij Willem II. De Armeen met het Amsterdamse accent kijkt terug op een geweldige Ajax-jeugd.

'De lichting boven ons werd hoger aangeschreven, maar van ons zijn er veel meer doorgebroken'

Zonder problemen somt Özbiliz alle namen op. “Dit was echt een goed team, veel spelers zaten bij de districtselftallen en we waren vanaf de E’tjes al bij elkaar. Uit deze groep hebben ongeveer 11 jongens het profvoetbal gehaald. Daarvan zijn er 6 jongens actief geweest op het hoogste niveau, terwijl de lichting onder ons hoger werd aangeschreven door Ajax. Uiteindelijk zijn er van ons veel meer doorgebroken. Dat zegt wel iets. We werden vaak kampioen en ook toernooien wonnen we eigenlijk altijd. Ik weet nog dat we ooit tegen FC Barcelona moesten, Giovanni Dos Santos speelde daar toen. Die was echt fenomenaal goed."

Ondanks de bekende namen als Daley Blind, Luciano Narsingh, Ben Rienstra, Genero Zeefuik en Marko Vejinovic (toen nog Marko Matic) was het iemand anders die de beste was. “Tom Overtoom was onze nummer 10 en het grootste talent, hij was op dat moment echt dé toekomst van ons team.” Tegenwoordig speelt Overtoom bij NEC in Nijmegen. “Ik heb geen idee waarom hij het niet tot de absolute top heeft geschopt”, zegt Özbiliz.

Reünie
Özbiliz heeft veel contact met jongens uit dit elftal. “Ik zat samen met Danilo Sousa Campos (momenteel uitkomend voor Antalyaspor, red.) in Rusland én in Turkije. Daarnaast spreek ik Daley Blind, Tom Overtoom en Johan Kappelhof geregeld over van alles en nog wat. Zij kennen mijn familie heel goed en ik die van hen. Vanaf mijn 7e ben ik al bevriend met Daley en Tommie. We speelden vroeger vaak samen of bleven bij elkaar slapen, daarnaast zijn Daley en ik op dezelfde dag jarig.”

'Jordi Jacobs, beter bekend als Jorden, heeft een eigen programma op MTV. Hij heeft onlangs meegedaan aan Ex on the Beach Double Dutch'

Özbiliz is iedereen de afgelopen jaren weleens tegen gekomen. “Het grappige is, Jordi Jacobs, beter bekend als Jorden, heeft een eigen programma op MTV. Hij heeft onlangs meegedaan aan Ex on the Beach Double Dutch. Johan Kappelhof (tegenwoordig Chicago Fire, red.) stuurde mij een foto van hem. Ik herkende hem helemaal niet. Via Instagram kreeg ik een bericht van Jordi en ik vroeg of hij dat was. Vervolgens hebben we samen een groepschat gemaakt en volgt er binnenkort een reünie met iedereen!”

Veel lachen met vader Zeefuik
Er werd in die jeugdjaren heel veel gelachen in de kleedkamer, vertelt Özbiliz. “Genero Zeefuik was echt heel grappig. Hij was toen al groot en sterk, maar wel een superlieve jongen. Zijn vader kwam altijd naar de wedstrijden. Vanaf de tribune schreeuwde hij over het veld naar Genero. Die man had een stem, niet normaal. Iedereen maakte daar grappen over, echt hilarisch.”

Hoge cijfers op TIPS-rapport
Doordat Özbiliz klein was begon hij links op het middenveld. De technische speler verhuisde, naarmate hij ging groeien, naar zijn huidige positie: vleugelaanvaller. “Fysiek liep ik eerst iets achter vandaar dat ik op het middenveld begon. In de jeugd kregen we vroeger altijd een TIPS-rapport. Dat stond voor Techniek, Inzicht, Persoonlijkheid en Snelheid. Daar kreeg ik altijd hoge cijfers voor.”

De jonge Özbiliz deed het goed maar maakte wel lange dagen. “Thuis hadden we het niet breed, voor mijn ouders was het altijd veel moeite om me naar Ajax te brengen. Als mijn vader, die werkzaam was op de markt, eerder klaar was, kon hij me brengen. Anders ging ik met de trein, de metro of lopend vanuit Strandvliet naar de Toekomst. Ik ben mijn ouders enorm dankbaar voor de support die ze me altijd hebben gegeven.”

Ajax had de school goed geregeld stelt Özbiliz: “Als we moesten trainen mochten we vroegtijdig weg. Samen met Kai Heerings, Johan Kappelhof, Daley Blind, Jarchinio Antonia en Tom Overtoom zat ik op de Open Schoolgemeenschap Bijlmer.”

'Ik had niet genoeg geld. Maarten Stekelenburg kocht toen een Barcelona-tenue voor me. Daar heb ik hem nooit voor kunnen bedanken, dus bij deze'

De trainer van Ajax D2 in 2001-2002 was Maarten Stekelenburg. Özbiliz is hem nog altijd dankbaar. “We waren eens bij het stadion van FC Barcelona, Camp Nou. Iedereen kocht daar shirtjes voor zijn familie. Ik had niet genoeg geld. Zo’n klein tenue was € 45. Maarten Stekelenburg kocht toen een setje bestaande uit een shirt, een broek en een paar kousen voor me, zodat ik dat aan mijn broertje kon geven. Daar heb ik hem nooit voor kunnen bedanken, dus bij deze.”

Ook op voetballend gebied heeft Özbiliz Stekelenburg hoog zitten. “Hij is een heel goede trainer, iemand van wie ik heel veel heb geleerd. Met leider Rob Kalse en Merel Lankrijer, die een moederfiguur was voor ons, vormde hij een perfecte combinatie.”

Aras Özbiliz is nog altijd enorm trots om in de jeugd bij Ajax te hebben gespeeld. “Het lopen met de Ajax-tas, mijn eigen Ajax-kleren verzorgen én daar voorzichtig mee omgaan vond ik erg mooi. Die dingen krijg je ook mee vanuit de club. Ajax is simpelweg een deel van mijn opvoeding.”

Lees ook: Team van Toen: Ajax B1 1999-2000 met Nigel de Jong

Tekst: Ajax.nl/Rens Jeucken
Beeld: Ajax.nl

Socials

Wil jij op de hoogte blijven van Ajax?

Ontvang meldingen bij updates op Ajax.nl