Vergeefs zoeken naar een gaatje in de levende muur van FC Porto

vergeefs-zoeken-naar-een-gaatje-in-de-levende-muur-van-fc-porto
vergeefs-zoeken-naar-een-gaatje-in-de-levende-muur-van-fc-porto

Socials

Jaap Visser van Kick uitgevers (de boekenpartner van Ajax) schrijft elke week een blog over de geschiedenis van Ajax.

In het beloftevolle Ajax van Johan Cruijff zit vooral veel aanvallende klasse, maar wanneer in de Eredivisie met 7-1 van VVV, met 8-1 van Heracles en met 6-0 van Go Ahead Eagles is gewonnen, lukt het maar niet om het doel van FC Porto te vinden.

Beteuterd staren
Na 180 minuten Europa Cup-voetbal staan Ronald Koeman, Gerald Vanenburg, Frank Rijkaard, John van ’t Schip, Robbie de Wit en Marco van Basten beteuterd naar de punten van hun voetbalschoenen te staren. Twee wedstrijden hebben zij aangevallen, maar niet 1 keer gescoord.

Zelfs in Estádio das Antas had de Ajax voortdurend de bal, maar brak de kalm verdedigende thuisploeg er 2 keer succesvol tussenuit: 2-0. Het sluwe Porto profiteerde van een defect in de Amsterdamse buitenspelval en van een ongelukje van Stanley Menzo die mistastte toen de bal verraderlijk opstuitte door een oneffenheid in het veld.

Cruijff kwam tot de conclusie dat er geen list viel te verzinnen

Coach Cruijff zat erbij en keek ernaar, zich afvragend hoe zijn onervaren elftal een levende muur van beweeglijke, snelle en sterke Portugezen zou kunnen slechten.

Johan brak er zich het hoofd over, ook bij zijn wandelingen over het strand van Wassenaar. Maar in het trainingskamp voor de Europese return kwam Cruijff tot de conclusie dat er geen list viel te verzinnen en dat hij moest vertrouwen op de aanleg en de intelligentie van zijn jonge aanvallers.

Maar Marco van Basten en zijn makkers bleken nog niet goed en uitgekookt genoeg om een hechte afweer van technisch vaardige verdedigers uit elkaar te spelen. Porto weerstond in het uitverkochte Olympische Stadion met speels gemak opnieuw de Amsterdamse aanvalsgolven.

Oorlog maken voor het Portugese doel
Uit arren moede stuurde Cruijff in de slotfase stopper Ronald Spelbos naar voren, om oorlog te maken voor het Portugese doel. Maar de lange frontsoldaat bleef verstoken van bruikbare munitie en dus hield het op bij 0-0.

Gewogen en voorlopig te licht bevonden

De grote Ajax-talenten waren in de 1e ronde van het Europa Cup 1-toernooi gewogen en voorlopig te licht bevonden. Een enorme desillusie voor de hyperambitieuze jongeren, terwijl de 34-jarige Arnold Mühren verzuchtte: ''We kunnen elkaar allemaal recht in de ogen kijken. Iedereen heeft zijn best gedaan, maar er was gewoon niet doorheen te komen. Qua voetbal zijn we ver genoeg. Wij waren ook beter dan Porto, maar de ruimte ontbrak om iets te kunnen doen.''

�� to 1987!

3️⃣1️⃣ jaar geleden won #Ajax door deze goal van Marco van Basten de Europa Cup II ��

Wie kan zich deze ⚽️ nog goed herinneren?

Voor een uitgebreide terugblik ➡️ https://t.co/CjZIRrbTwX pic.twitter.com/nAzxOmCLcO

— AFC Ajax (@AFCAjax) 13 mei 2018

Een jaar later zou de Volendamse routinier met Ajax de Europa Cup voor bekerwinnaars winnen. En FC Porto trouwens de Cup voor de landskampioenen, mede dankzij een geniaal hakballetje van de Marokkaan Rabah Madjer in de finale tegen Bayern München.

Lees ook: Niet piepen jongens, alleen de beker telt

Fotobijschrift (boven): Gadegeslagen door Celso dos Santos (5) zoekt Marco van Basten een gaatje in de Portugese afweer, terwijl hij wordt belaagd door António Frasco (7).
Bron: Ajax Erfgoed

Koop Ajax Jaarboek

Lees ook: Niet piepen jongens, alleen de beker telt

Socials

Wil jij op de hoogte blijven van Ajax?

Ontvang meldingen bij updates op Ajax.nl