Connection - De Waal & Warmerdam: 'Bespreken alles met elkaar'

connection-de-waal-warmerdam-bespreken-alles-met-elkaar
connection-de-waal-warmerdam-bespreken-alles-met-elkaar

Socials

In deze nieuwe rubriek gaan we op zoek naar spelers, trainers of andere mensen binnen Ajax die onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Wie kunnen er binnen en buiten het veld met elkaar lezen of schrijven? Wie hebben er net als Hakim Ziyech en Quincy Promes een ‘connection’?

Geografisch gezien hebben de 2 jongens van Ajax JO19 helemaal geen link. Warmerdam komt uit Sassenheim, een dorp in de Bollenstreek. De Waal komt uit het Noord-Hollandse Hoorn. Er moet iets zijn wat de heren aan elkaar verbindt.
Max: “Ik zit nu 7 jaar bij de jeugdopleiding van Ajax. In die al die tijd ga je om met jongens bij wie het goed voelt. Dat had ik gelijk bij Donny.”
Donny: “Max is knettergek. Daar houd ik van. Zijn humor past bij mij. We kunnen echt lachen met elkaar.”

De 2 weten precies wat ze aan elkaar hebben in het veld. In de 'Talent Thuesday Show' betitelde de Sassenheimse middenvelder zijn maatje eerder al als een ‘kunstenaar’.
Donny: “Hij kan gewoon goed voetballen. In het veld is hij iemand die iets kan creëren. Hij heeft een goede voorzet en een geweldige traptechniek.”
Max:“Donny is op zijn beurt een echte leider. Hij heeft een goed overzicht en een hele goede pass. Wij zijn alleen allebei niet de snelste.”
Donny: “Sloom.”

'Het is ook wel een beetje een gek seizoen voor ons allebei.'

Max: "Haha. We blijven daarom weleens samen nog wat extra oefeningetjes doen om snelheid te creëren. We trainen vooral op onze aannames, zodat we vlug weg kunnen draaien. Een beetje behendigheidsdingetjes.”
Donny: “Je ziet het ook tijdens het positiespel. Wij houden allebei van tiki-taka voetbal. Als we elkaar zien, hebben we aan 1 blik genoeg. De combinaties, lekker doorspelen. In een wedstrijd heb je dat gevoel ook weleens. Dat heb ik niet met heel veel spelers. Met Max wel.”

De Waal speelt sinds de D2 voor Ajax. Warmerdam kwam een jaar eerder. Daarna voetbalden ze altijd samen. Geen van de 2 schoof door naar een ander team. Nu de jonge Ajacieden allebei in JO19 zitten lonkt het einde van de jeugdopleiding en komt de stap naar Jong Ajax of Ajax 1 steeds dichterbij. Aan de andere kant zagen ze ook al talenten uit de opleiding die hun leeftijd hebben debuteren in Ajax 1 zoals Ryan Gravenberch, Sontje Hansen, Naci Ünüvar en onlangs nog Jurriën Timber.
Donny: “Max heeft al wel in Jong Ajax gedebuteerd. Hij scoorde ook nog. Ik was ontzettend blij voor hem. Maar het is ook wel een beetje een gek seizoen voor ons allebei.”
Max: “Heel veel jongens van O19 trainen doordeweeks met Jong Ajax. Daardoor weet je niet altijd met wie je zaterdag in het veld staat. Dat kan met jongens zijn die terugkomen uit Jong of juist met spelers van JO17.”

Donny: “Komen er jongens van O17 in? Dan hebben wij meer kans om te spelen. Maar komen er jongens uit Jong mee? Dan wordt het voor ons lastiger. Dat maakt het een lastig seizoen. Wij hebben alle voorgaande jaren vrijwel alles gespeeld. Nu hebben we meer concurrentie en spelen we wat minder. Als er spelers van Jong Ajax meespelen worden we als team beter. Het liefst speel ik dan natuurlijk alle wedstrijden, daar ga ik altijd voor.”

De ontwikkeling van de beide heren is regelmatig gespreksonderwerp nummer 1, geven ze toe.
Max: “Als we hier bij Ajax zijn, zijn we constant met voetbal bezig. We hebben dezelfde visie op het voetbal, dus dat praat makkelijk.”
Donny: “We zitten ook in dezelfde situatie in de opleiding en spelen in hetzelfde team. Het is niet dat Max nu vaker bij Jong zit dan ik of andersom.”

'Donny heeft buiten het voetbal z’n eigen vrienden. Dat heb ik ook.'

Uiteindelijke doel is en blijft wel: spelen in Ajax 1.
Max: “Ik ontwikkel mezelf ook goed. Het gaat allemaal volgens plan, vind ik. Ik heb natuurlijk ook al in Jong gespeeld. Uiteindelijk wil ik later in Ajax 1 komen. Daar ga ik voor.”
Donny: “Voor mij geldt hetzelfde. Mijn droom is Ajax 1. Ik ga er alles aan doen. Als het via een andere weg moet dan direct naar Ajax 1, dan is dat zo. Dat ik dan bijvoorbeeld verhuurd word, om later toch in het 1e terug te keren.”

Terwijl de mannen lachend met elkaar filosoferen over hun toekomst in Amsterdam, leven ze ook allebei gewoon in hun eigen werelden buiten Ajax, leggen ze uit.
Max: “We zien elkaar elke dag op de club. Behalve zondag. Alleen als er 1 van ons iets leuks heeft gedaan op zaterdagavond, sturen we elkaar een berichtje, maar verder laten we elkaar dan met rust.”
Donny: “We gaan ook niet naar elkaars huis. Thuis is thuis. Al moet ik zeggen dat we toevallig 2 jaar geleden nog allebei in Albufeira waren. Niet eens met elkaar, maar allebei met onze eigen families. Toen we dat wisten dat we daar op hetzelfde moment zaten, trokken we wel weer naar elkaar.”

Max: “Donny heeft buiten het voetbal z’n eigen vrienden. Ik ook. Alleen als we hier zijn, dan zijn we echt vrienden van elkaar.”
Donny: “Mijn vrienden in Sassenheim zijn echt jongens uit het dorp. Hier in Amsterdam zijn het jongens van de stad. Dat zijn toch iets meer mannetjes. Mijn vrienden zijn wat rustiger. Het zijn 2 verschillende werelden. Dat moet je ook wat gescheiden houden, vind ik.”

'Kijk, als je het zo ziet… We bespreken eigenlijk echt alles met elkaar.'

Als de telefoons erbij worden gehaald blijkt social media ook een grote rol te spelen in de vriendschap. De 2 Ajax-spelers gebruiken Instagram amper, maar zijn juist fervente Snapchat-gebruikers.
Donny: “Ons Snapchat-account leeft een stuk meer dan ons Instagram-account. Wij praten ook via Snapchat. Bijna niet via Whatsapp. Wat ik al zei: Max is gewoon gek. Dan krijg ik soms filmpjes van hem uit de kleedkamer of van thuis gestuurd. Dat vind ik mooi. En bij Snapchat is het filmpje gewoon weg als je ‘m 1 keer gezien hebt.”
Max: [Lachend] “Niet dat we wat te verbergen hebben. Maar een voorbeeld: Donny ging vorig jaar met vrienden op vakantie naar Lloret de Mar. Toen liet hij even zien via filmpjes hoe die feestje daaraan toegaan. Kijk, als je het zo ziet… We bespreken eigenlijk echt alles met elkaar.”

Na een kleine blik in hun privéleven gaat het al snel weer over Ajax. Logisch. Dagdeel 2 gaat zo beginnen voor ze, nu de lunch erop zit en de klok ten tijde van het gesprek richting half 2 gaat.
Max: “We gaan zo weer trainen. Maar eerst nog even aan de studie. Ik ben bezig met school. Donny volgt Spaans.”
Donny: “We moesten net vanaf kwart voor 10 trainen tot ongeveer half 12. Daarna zijn we gaan lunchen. Om 16 uur gaan we weer trainen. Omdat ik 18 ben, heb ik niet meer verplicht school. Maar omdat er zo’n lange tijd tussen zit, heb ik Spaans meegenomen. Verder rusten we ook wat of gaan we de gym in.”
Max
: “We vermaken ons wel. Dit gesprek was ook wel leuk zo tussendoor. Ik heb ook een keer een interview gedaan bij FOX Sports na mijn debuut tegen Jong PSV. Best gek dat er nu ook aandacht is voor ons. Maar eigenlijk vind ik het wel iets speciaals hebben.”

Bekijk ook: Goal of the Month March • Reiziger, Pinas, Fitz-Jim, Promes
Bekijk ook: Ziggo Have A Seat - Nordin Musampa: 'Brobbey zou de Hunger Games winnen'

Tekst: Ajax.nl/Frank Venema
Beeld: Ajax.nl/Jasper Ruhé & Pro Shots

Socials

Wil jij op de hoogte blijven van Ajax?

Ontvang meldingen bij updates op Ajax.nl