Jong Ajax start nieuwe seizoen met nederlaag

jong-ajax-start-nieuwe-seizoen-met-nederlaag-
jong-ajax-start-nieuwe-seizoen-met-nederlaag-

Socials

Van der Gaag koos naast de beide debutanten voor Kenneth Taylor als verdedigende middenvelder. Taylor speelde vorig jaar slechts een kwartiertje in het betaald voetbal, maar mocht het nu vanaf de aftrap proberen. Noa Lang moest vanaf de 10-positie de steekballen geven op de aanvallers Nicolas Kühn, Lassina Traoré en Ryan Gravenberch.

Aardige openingsfase
Het begin was nog redelijk veelbelovend, met een Jong Ajax dat aardig druk zette op de Osse defensie. Kühn zag een mooie rush niet beloond worden, maar zonder écht dreigend te worden was er een flink overwicht. Dit veranderde na een kwartier, toen TOP Oss meer van zich afbeet en na 20 minuten zelfs op 1-0 kwam. Een dieptebal lokte Scherpen te ver uit het doel, waarna hij werd omspeeld en Cihat Çelik ongehinderd kon binnenschieten.

Een flinke domper voor Jong Ajax, dat verreweg het meest de bal had maar er weinig goeds mee deed. Oss stond goed gegroepeerd en gaf met name Traoré weinig ruimte om de inspeelpass klaar te leggen voor zijn teamgenoten. De wapenfeiten kwamen van afstand, waar keeper Ronald Koeman jr. knap redde op een afstandsschot van Jurgen Ekkelenkamp en een leep balletje van Gravenberch naast keek.

Na rust van de regen in de drup
Aan het begin van de tweede helft stichtte Ekkelenkamp direct gevaar, maar hij kon van dichtbij net niet toeslaan. Alle goede bedoelingen ten spijt leek het pleit bij de eerste tegenaanval direct al beslecht: Dean Solomons maakte een overtreding in het strafschopgebied en Philippe Rommens schoot de toegekende penalty onberispelijk achter Scherpen.

Jong Ajax speelde in een te laag tempo om het TOP Oss moeilijk te kunnen maken. Er lag wel degelijk ruimte, maar het leek alsof de Ajacieden nog moesten wennen aan elkaars posities.

90+5. Afgelopen... #JongAjax verliest de eerste wedstrijd van het nieuwe seizoen met 2-1 van TOP Oss.#ossjaj pic.twitter.com/iftFjpGen1

— AFC Ajax (@AFCAjax) 9 augustus 2019

Naarmate de slotfase in zicht kwam werd het tempo iets opgevoerd, maar kon invaller Danilo ook uit een spaarzaam kansje weinig gevaar stichten. Toch werd het opeens weer spannend dankzij een andere invaller: Victor Jensen tikte een voorzet van Ekkelenkamp binnen. Jong Ajax zette flink aan, maar speelde te haastig om nog tot uitgespeelde kansen te komen.

TOP Oss – Jong Ajax 2-1 (1-0), 20. Çelik 1-0, 48. Rommens 2-0 (pen.), 84. Jensen 2-1

Opstelling Jong Ajax: Scherpen; Timber, Solomons, Pierie, Kemper; Ekkelenkamp, Taylor (56. Jensen), Lang; Gravenberch, Kühn (84. Thehani), Traore (59. Danilo)

Lees ook: Contract Hakim Ziyech opengebroken tot medio 2022

Tekst: Ajax.nl/Thijs Nabben
Foto's: Ajax.nl/Pro Shots

Socials