PREVIEW I Ajax op jacht naar Champions League op Cyprus

preview-i-ajax-op-jacht-naar-champions-league-op-cyprus
preview-i-ajax-op-jacht-naar-champions-league-op-cyprus

Socials

Ajax en APOEL speelden tot dusver 2 keer eerder tegen elkaar in Europees verband. In het Champions League-seizoen 2014-2015 bracht de loting beide teams samen in groep F.

De Amsterdammers eindigden op plek 3 en en konden daardoor een doorstart maken in de Europa League. APOEL werd laatste met slechts 1 punt. Gevolg: uitschakeling. FC Barcelona en Paris Saint-Germain eindigden als nummers 1 en 2 en gingen door naar de knock-out-fase van de Champions League..

Gelijkspel in Cyprus
In de 2e speelronde van de groepsfase troffen beide ploegen elkaar in Nicosia. Nadat Ajax PSG op 1-1 had gehouden in de 1e wedstrijd en APOEL nipt had verloren in Barcelona, konden beide teams een overwinning goed gebruiken. Het liep echter anders. Door treffers van Lucas Andersen ('28) en Gustavo Manduca ('31) eindigde het duel in een 1-1-gelijkspel.

Winst in Amsterdam
Tijdens de ontmoeting in Amsterdam en tevens het laatste duel in de groepsfase bedroeg het verschil tussen beide teams slechts 1 punt in het voordeel van Ajax. De Amsterdammers denderden over de Cyprioten heen met 4-0 door treffers van Lasse Schöne (2x), Davy Klaassen en Arek Milik en verzekerden zich zo van Europese overwintering.

3 voorrondes
Net als Ajax vorig seizoen begint APOEL dinsdag al aan het 3e tweeluik voor een Champions League-ticket. Het avontuur startte in juli waarbij de Cyprioten werden gekoppeld aan Sutjeska. Een 0-1-overwinning in Bosnië en een 3-0-winstpartij in eigen huis volstonden voor het bereiken van de volgende ronde waarin Qarabag uit Azerbeidzjan de tegenstander was.

De 1-2-nederlaag in de heenwedstrijd kostte trainer Paolo Tramezzani de kop. Thomas Doll werd aangesteld als nieuwe trainer en die wissel pakte goed uit. APOEL stuntte in de return (0-2) en verzekerde zich van een plekje in de play-offs van de Champions League. Laten we hopen dat APOEL het kunststukje van Ajax (zich plaatsen voor het hoofdtoernooi na 3 voorrondes) van een jaar geleden niet weet te herhalen.

Ajax ontdeed zich van PAOK in de derde voorronde door de return in Amsterdam met 3-2 te winnen. Het heenduel in Griekenland eindigde in 2-2.

4x succesvol
Ajax neemt voor de 11e keer deel aan de voorrondes van de Champions League. Vier keer eerder plaatsten de Ajacieden zich via deze weg voor de hoofdfase.

19-20: APOEL Nicosia?
18-19: Dynamo Kiev (3-1, 0-0)
10-11: Dynamo Kiev (2-1, 1-1)
05-06: Brøndby IF (2-2, 3-1)
03-04: Grazer AK (1-1, 2-1)

Wisselend succes
In de afgelopen 10 seizoenen kwam APOEL 4 keer uit in het hoofdtoernooi van de Champions League. Daarvan was het seizoen 2011-2012 het absolute hoogtepunt. Toen werd als qualifier de kwartfinale bereikt. Daarin werd verloren van de latere winnaar Real Madrid.

Vorig seizoen werden de Cyprioten vroegtijdig uitgeschakeld in de voorrondes van zowel de Champions League als de Europa League, waardoor er geen Europees werd gespeeld.

De wedstrijd in het GSP-stadion in Cyprus begint dinsdag om 21:00 uur Nederlandse tijd.

Lees ook: Oude bekende fluit APOEL – Ajax
Bekijk ook
: Profiel van APOEL, Ajax' komende CL-opponent

Tekst en beeld: Ajax.nl

Socials