Stem nu op jouw favoriete cultmiddenvelder!

stem-nu-op-jouw-favoriete-cultmiddenvelder
stem-nu-op-jouw-favoriete-cultmiddenvelder

Socials

De stembussen zijn inmiddels gesloten. Het is niet meer mogelijk om te stemmen.

Gabri
Hij is 1 van de meest succesvolle Spanjaarden die het shirt van Ajax heeft gedragen en groeide in 4 seizoen in Amsterdam uit tot een publiekslieveling. Een moderne voetballer. Een beul met loopvermogen. Hij kwam over van FC Barcelona in 2006 en won bij zijn debuut direct de Johan Cruijff Schaal tegen PSV (3-1). De 1e goal in die wedstrijd kwam op naam van Mauro Rosales. De aangever? Gabri.

Andrzej Rudy
Ooit veroverde deze Pool in 1998 met Ajax de dubbel. Nu is hij takelwagenchauffeur: Andrzej Rudy. Hij kwam als 31-jarige naar het Ajax van Morten Olson. De bescheiden middenvelder was geliefd, maar geen doelpuntenmachine. Hij scoorde 3 keer in 41 wedstrijden.

Eyong Enoh
Of Eyong ‘Tarka’ Enoh, zoals commentator Evert ten Apel hem steevast noemde in het computerspelletje FIFA. De Kameroener speelde onder Marco van Basten de populaire Gabri uit de basis. Hij kwam in 2008 over van Ajax Cape Town na een tip van Hans Vonk. Enoh debuteerde voor Ajax tegen Feyenoord (2-2).

Nico Rijnders
Deze middenvelder wordt nooit als 1e genoemd in het lijstje van Ajacieden dat in 1971 de Europa Cup 1 won tegen Panathinaikos. Toch stond hij wel degelijk in de basis in dat duel. Hij werd alleen in de rust gewisseld vanwege benauwdheid voor Horst Blankenburg.

Rijnders zou slechts 28 jaar worden. In 1976 overleed hij in zijn woning boven zijn eigen sportwinkel aan een hartkwaal.

Onze definitie van een cultspeler:

Voetballer die zeer geliefd is bij (een klein deel van) het publiek, ondanks relatief (meestal) weinig succes. Bij het horen van de naam is er direct sprake van herkenning en enige nostalgie.

Cedric van der Gun
De oud-middenvelder is nog steeds werkzaam bij Ajax als jeugdtrainer. Hij was een groot talent aan het begin van dit millennium en speelde destijds onder andere met Andy van der Meyde en Rafael van der Vaart als zijn generatiegenoten. Uit eigen beweging liet hij zich in 2000 uitlenen aan FC Den Bosch. Daarna kwam hij in 2 seizoenen toch nog aan 35 wedstrijden. Helaas tekenden slepende knieblessures de carrière van Van der Gun.

Daniel Cruz
De Colombiaanse middenvelder had de pech dat hij een succesvolle voorganger had die dezelfde naam droeg: Dani. Via het Colombiaanse Cali kwam de voetballer in Amsterdam terecht. In z’n 2e jaar bij Ajax brak hij zijn enkel en lag hij er ook uit vanwege een meniscusblessure. Cruz baalde openlijk van z'n blessure en was ongelukkig in Nederland. Daarom besloot hij terug te gaan naar Colombia om daar te revalideren. Hij zou daarna vertrekken naar Germinal Beerschot. In België werd z'n naam nog even genoemd bij een omkopingsschandaal.

Theo Janssen
Hij speelde slechts 1 seizoen in Amsterdam, maar was met een landstitel wel succesvol. Hij genoot ook openlijk van het leven naast het voetbal. Zo dook hij met Jan Vertonghen, Christian Eriksen en Toby Alderweireld graag de Amsterdamse kroegen in op zaterdagavond. Janssen had een fluwelen trap in z’n linkerbeen.

Felix Gasselich
Deze Oostenrijkse middenvelder speelde 2 seizoenen voor Ajax en verder alleen maar in eigen land. Hij was perfect tweebenig en technisch ijzersterk. Hij werd als Oostenrijkse tovenaar gehaald, maar kon zijn stempel nooit echt drukken in Amsterdam. Hij kreeg in Nederland vanwege zijn achternaam ook wel de bijnaam ‘Gas en Licht’ mee.

Dani
De ‘wonderboy’ uit Portugal. Gescout bij een jeugdtoernooi in Qatar en binnengehaald als groot talent. Dani was niet alleen bij de Ajax-supporters geliefd, maar ook bij de vrouwen vanwege zijn looks. De Portugees kon de verleidingen buiten het voetbal maar moeilijk weerstaan. "Mijn leven ging met 300 kilometer per uur."

Dani speelde meer dan 70 wedstrijden voor Ajax, maar stopte op zijn 27e al met voetballen toen hij geen nieuwe club meer kon vinden.

Christian Poulsen
Werd in 2012 binnengehaald als ‘echte leider’. De supporters vonden het in 1e instantie maar niks. Bij Liverpool, waar hij in seizoen 2010-2011 had gespeeld, maakte hij geen sterke indruk. Bij Ajax snoerde hij de monden van de eerst nog kritische fans. In de 2 jaar dat hij bij Ajax voetbalde werd hij 2 keer landskampioen. Oké, hij scoorde slechts 1 keer in 54 duels, maar maakte z'n status als 'leider' absoluut waar. Deze Deense middenvelder behoort sinds 2019 tot de technische staf van Ajax. In maart werd hij nog even naar huis gestuurd toen bleek dat hij op een verjaardag aanwezig was bij een persoon die met het coronavirus besmet was geraakt.

Giorgi Kinkladze
De Georgische Kinkladze was in 1997 een grote aankoop van Ajax. Hij kwam voor 7 miljoen euro over van Manchester City. De middenvelder moest de opvolger worden van Jari Litmanen. Kinkladze was de boezemvriend van Shota Arveladze. Ze hadden samen de jeugdopleiding van Dinamo Tblisi doorlopen. Eigenlijk was de faam van Kinkladze hem vooruit gesneld. Z'n balbehandeling was fabelachtig, hij scoorde prachtige goals en moest de nieuwe nummer 10 worden van Ajax. Het werd geen succes. Kinkladze speelde maar 12 wedstrijden en zat vaker op de bank dan hem lief was.

Arnold Scholten
Als er bij een pubquiz wordt gevraagd wie ‘de Witte Socrates’ werd genoemd, dan gaat het om Arnold Scholten. Die bijnaam kreeg hij vanwege zijn haarkleur. Scholten verruilde Ajax in de jaren '80 ooit voor Feyenoord om later weer voor Ajax te gaan voetballen.

Abubakari Yakubu
Een feestnummer buiten het veld, maar een echte strijder binnen de lijnen. Bereikte met Ajax in 2003 de kwartfinale van de Champions League. In 5 seizoenen kwam hij tot 65 duels. Yakubu overleed in 2017 op veel te jonge leeftijd: hij werd slechts 35 jaar.

Roger García
De Ajacied die voor het laatst 14 op zijn rug droeg tijdens een officieel duel rugnummer 14 droeg als Ajacied. Daarna werd het nummer bevoren en nooit meer gedragen als eerbetoon aan Johan Cruijff.

Roger had zichzelf onsterfelijk kunnen maken in het ene seizoen dat hij in Amsterdam speelde. In 2007 liep hij met de Amsterdammers op 1 doelpunt het landskampioenschap mis. Mede omdat hij tegen Willem II vlak voor tijd een vrije trap in het strafschopgebied van Ajax opeiste, terwijl Wesley Sneijder en Kenneth Perez de vrije trappen destijds namen. Helaas voor Ajax faalde Roger.

Tarik Oulida
Zijn naam zal voor altijd verbonden zijn aan Ajax – AEK Athene in december 1994. In die wedstrijd in de Champions League scoorde hij 2 keer. Ajax won later dat jaar deze Europese hoofdprijs. Oulida brak nooit helemaal door. In 4 seizoenen speelde hij slechts 17 wedstrijden voor Ajax. En dat terwijl Johan Cruijff in hem 1 van Ajax’ grootste talenten zag.

De stembussen zijn inmiddels gesloten. Later volgt meer informatie over de uitkomst!

Lees ook: De (voor)selectie van cultverdedigers
Check ook
: De genomineerde cultkeepers

Tekst en beeld: Ajax.nl

Socials

Wil jij op de hoogte blijven van Ajax?

Ontvang meldingen bij updates op Ajax.nl