Team van Toen | Daley Blind: ‘Op dit moment is de cirkel rond’

team-van-toen-daley-blind-op-dit-moment-is-de-cirkel-rond
team-van-toen-daley-blind-op-dit-moment-is-de-cirkel-rond

Socials

De jeugdopleiding van Ajax heeft vele grote voetballers voortgebracht. In de rubriek ‘Team van Toen’ besteden we iedere maand aandacht aan een Ajax-jeugdteam uit het verleden. Betrokkenen blikken terug op hun periode in de jeugdopleiding.

“Ik heb ontzettend genoten van mijn tijd in de Ajax-jeugd!”, begint Blind wanneer hij naar de foto van Ajax D1 in het seizoen 2002-2003 kijkt. “Dit was de mooiste periode, lekker trainen en wedstrijden spelen zonder druk van buitenaf. Het was een deel van mijn opvoeding. Ik was bijna vaker op de Toekomst dan thuis.”

Vader in Ajax 1
Terwijl Daley Blind zijn eerste wedstrijden in de Ajax-jeugd afwerkte, speelde vader Danny tot 1999 nog wekelijks in Ajax 1. “Ik herinner me helaas niet meer dat ik mijn vader heb zien spelen. Op jonge leeftijd hoorde ik weleens: je speelt hier alleen maar door je vader. Als ik ten koste van andere jongens in de basis stond. Daar kon ik niks mee. Ik heb daar geen problemen mee gehad.”

‘Ik hoorde weleens: je speelt hier alleen maar door je vader. Daar kon ik niks mee’

Snel werd duidelijk dat Blind tot een van de grotere talenten van zijn generatie behoorde. “Veel jongens uit dit team hebben het profvoetbal gehaald.” Vlot noemt de verdediger alle namen op. “Kai Heerings, met hem heb ik nog heel lang gespeeld. Samen naar school, ’s middags samen het busje in. Hij speelt nu in India. Dit is Johan Kappelhof, hij woonde bij me in de buurt, in Diemen. Hij zit nu in Amerika. O kijk, hier sta ik. Met een hanenkam, zie ik. Of ja, zoiets.”

Supertalenten
In het team zaten naast Blind nog enkele supertalenten. “Tom Overtoom, mijn buurjongen tijdens mijn jeugd. Hij was het grootste talent van het elftal en werd op bijna alle toernooien verkozen tot beste speler, helaas heeft hij pech gehad met blessures. Tommie had zeker de kwaliteiten om Ajax 1 te halen.”

‘Hij was het grootste talent van het elftal en werd op bijna alle toernooien verkozen tot beste speler’

“Hier zit Danilo Sousa Campos, de zoon van Wamberto! Hij was een supertalent. Ik had laatst toevallig contact met hem, hij stuurde me een berichtje toen ik vader was geworden.”

Blind heeft veel gehad aan de soms harde aanpak van trainer Robin Pronk “Hij kon wel eens streng uit de hoek komen. Robin heeft ons discipline bijgebracht. Liet ons nadenken over hoe je je moet gedragen als je op reis bent, bijvoorbeeld. Maar ook op het veld kon hij streng zijn. Hij zat er elke dag bovenop. Op elke bal die je speelde kwam commentaar, daar moest je wel een beetje tegen kunnen.”

Ondanks de verre afstanden tussen de oud-Ajacieden, heeft Blind nog regelmatig contact met zijn vroegere teamgenoten. “Aras Özbiliz is nog steeds een goede vriend van me. Gedurende onze carrières hebben we altijd contact gehouden. Een paar maanden geleden hadden we een kleine reünie met Aras, Johan Kappelhof en Tom Overtoom. We hebben een groepsapp met veel jongens uit deze D1, het is leuk om ze weer te spreken.”

Gastgezinnen in Spanje en Italië
Ieder jaar reizen jeugdteams van Ajax naar het buitenland om deel te nemen aan internationale toernooien. Voor Blind leverde deze tripjes onvergetelijke herinneringen op.  “Het was altijd leuk om met je team naar landen als Spanje of Italië te gaan. Onze ouders kwamen vaak ook allemaal die kant op. Er waren ook toernooien waar we in een gastgezin moesten verblijven. Dan zat je met zijn tweeën in een gastgezin, in een vreemd land waar je de taal niet spreekt.”

‘We hebben toen met zijn tweeën per ongeluk de hele porseleinkast aan gort geschoten’

“Ik zat eens in een gastgezin in Italië met Ben Rienstra. De ouders van het gezin waren even weg, en Ben en ik gingen in huis voetballen. We hebben toen met zijn tweeën per ongeluk de hele porseleinkast aan gort geschoten. Daar hebben onze ouders nog wel voor moeten boeten. Gelukkig konden ze er later om lachen.”

Gemiste oproep van Van Basten
Op 17-jarige leeftijd speelde Blind in de A-jeugd en groeide hij uit tot vaste waarde. Zijn goede prestaties leverde hem de prijs voor Talent van het Jaar op. “Die prijs deed me toen heel veel. Ik heb in de A1 een moeilijke periode gehad. Dat ik thuis op de bank wel eens dacht: Ik weet niet of ik het hier nog wel zo leuk vind. Gelukkig ging dat snel over en speelde ik heerlijk onder Sonny Silooy.”

‘Tijdens een les kon ik de telefoon natuurlijk niet opnemen. Ik had een paar oproepen gemist en die telefoon bleef maar trillen in mijn zak’

Blind werd kampioen met Jong Ajax en maakte op 7 december 2008 als 18-jarige zijn debuut in Ajax 1 uit tegen Volendam. “Die week ging het allemaal heel snel. Ik was in die periode bezig met mijn rijlessen. Tijdens een les kon ik de telefoon natuurlijk niet opnemen. Ik had een paar oproepen gemist en die telefoon bleef maar trillen in mijn zak. Toen ik thuiskwam riepen mijn ouders: ‘Je moet nu naar Ajax toe, je moet meetrainen met het eerste!’ Marco van Basten had mijn ouders gebeld. Die hebben me na de rijles meteen naar de ArenA gebracht. Ik was nog net op tijd om aan te sluiten bij de training.”

Zijn debuut staat in het geheugen gegrift. “Het publiek scandeerde mijn naam de hele wedstrijd, terwijl ik nog geen minuut had gemaakt.” Zijn terugkeer in Amsterdam voelde dan ook als vanouds. “Ik had altijd al in mijn hoofd dat ik terug wilde keren bij Ajax. Dat het zo snel zou zijn had ik niet gedacht. Je weet niet wat de toekomst brengt, maar op dit moment is de cirkel wel rond.”

Lees ook: Ajax dit keer wel ruim langs Heracles
Bekijk ook:
Highlights Ajax - Heracles Almelo

Tekst: Ajax.nl/Bram van Beek
Beeld: Ajax.nl

Socials