1995: Bayern München - Ajax

Socials

Hoe groot is de werkelijke kracht van Bayern München? Die prangende vraag speelt in de aanloop naar het eerste duel in de halve finale van de Champions League een grote rol. Bayern is uit vorm, de ploeg kampt met een ongewoon aantal geblesseerde spelers en de gekwetsten zijn bovendien niet de eersten de besten. Ajax heet in vorm te zijn en heeft in de voorafgaande reeks Champions League-wedstrijden geïmponeerd. Terwijl Bayern niet alleen aangeslagen is maar ook nog maar twee overwinningen boekte in de Champions League. En dus is Ajax, zeker in de ogen van de Duitsers, favoriet.

Rijke inspiratiebron
Maar Bayern München is wel Bayern München. ‘En’, waarschuwt de ook in Beieren aanwezige Søren Lerby, ‘Niets is zo gevaarlijk als een getergd en gewond Bayern.’ Het zelfbewustzijn van de Ajacieden voert een sluimerend gevecht met overschatting en zoekt een juiste balans. In de propere Bundessportschule in Oberhaching bereidt het team zich voor op een echte klassieker. De wedstrijden die beide clubs in het verleden tegen elkaar speelden vormen een rijke inspiratiebron, met de in Nederland graag vergeten, in München gememoreerde afscheidswedstrijd van Johan Cruijff (toen Bayern in Amsterdam met 8-0 won) als favoriete memoire.

Het gebabbel over vroeger smelt wanneer Ajax en Bayern het veld van het imposante Olympia Stadion betreden. De tegenwoordige tijd heerst en biedt een verwacht beeld: Ajax maakt het spel, heeft veel balbezit en probeert een bres te slaan in de Duitse afweer. Wanneer Frank Rijkaard aan de bal komt, brengen de Duitse toeschouwers hun vingers naar de mond om een fluitconcert te produceren. De reden van de misplaatste aantijging jegens Rijkaard is een - door hem nooit gegeven - interview in een Münchener dagblad waarin hij zich laatdunkend over Bayern zou hebben uitgelaten.

Gevaar komt van linkervleugel
In het eerste kwartier komt het gevaar via de linkervleugel waar Marc Overmars zijn directe tegenstander Sammy Kuffour regelmatig zijn hielen laat zien. De vele arbeid staat niet in verhouding met de werkelijke kansen. In de as van het elftal komen Jari Litmanen en Nwankwo Kanu niet aan hun normale niveau toe. De onderlinge afstanden zijn soms te groot, dan weer te klein. De kansjes die er komen, zijn voor Nwankwo Kanu, Jari Litmanen en Finidi George.

De Ajax-controle werpt geen vruchten af en dat zorgt voor een zekere verkramping die in de tweede helft zichtbaar en bijna voelbaar wordt. De counterende Duitsers komen een aantal keren dichtbij het doel van Edwin van der Sar en de keeper moet driemaal al zijn talenten aanspreken om een doelpunt te voorkomen. Ronald de Boer voorkomt met een uiterste inspanning dat Christian Ziege scoort en broer Frank moet een body-check gebruiken om de door de linies brekende Alexander Zickler af te stoppen. Het levert hem een gele kaart en automatisch een schorsing van één wedstrijd op.

De prikken maken Ajax onzeker, het speelveld wordt lang waardoor de aanvallers (na de 62e minuut met Patrick Kluivert in plaats van Kanu) niet vlot bereikt kunnen worden. De spanning is groter dan de schoonheid. Zowel de Bayern-fans als de Ajax-supporters maken de negentig minuten nagelbijtend vol. In de staart van de wedstrijd zit nog wat Ajax-venijn. Een Finidi-hoekschop wordt door Winston Bogarde doorgekopt naar de tweede paal en daar staat niet, zoals afgesproken, Kluivert.

De gemiste hypothetische kans levert, gevoed door de teleurstelling over het resultaat, een woordenwisseling op tussen de jonge spits en Frank de Boer. De verwijten - normaal bij teamsport op topniveau - tekenen het misgenoegen van Ajax. Was een 0-0-score in een uitwedstrijd in het verleden een uitstekend resultaat, nu vindt Ajax dat een matig uitgangspunt. De vraagtekens blijven. Hebben wij het echte Bayern gezien of moet de werkelijke kracht nog aan het licht komen? De spanning wordt nog eens veertien dagen verlengd en de Volkskrant concludeert, zonder enig begrip voor de moeilijkheidsfactor die in een halve finale van de Champions League besloten ligt, dat het combinatiespel van Ajax tot verveling leidt.

Dit verhaal komt terug in het boek: 1995, We are the champions. Dit ligt vanaf 20 mei in de Official Ajax Fanshop en de boekwinkel. 1995, We are the champions is nu al te bestellen op Ajaxshop.nl. Surf voor meer informatie naar Ajax.nl/1995.

Pre-order: '1995, We are the champions'

Socials

Wil jij op de hoogte blijven van Ajax?

Ontvang meldingen bij updates op Ajax.nl