Ten Hag: 'Blij eindelijk weer te beginnen'

“Natuurlijk is het prettig dat je weer op het veld kan staan, als je zo lang uit de running bent geweest", aldus de Ajax-trainer woensdagochtend langs de rand van het trainingsveld op sportcomplex de Toekomst.

"Iedereen zat thuis in zijn eigen omgeving en woensdag mochten we weer, weliswaar aangepast, starten. Je ziet het enthousiasme. Het was een lange periode, die vreemd is voor de hele maatschappij en waarin je elkaar plotseling uit het oog verliest. Natuurlijk zijn er wel communicatiemiddelen ingezet om iedereen te kunnen zien tijdens de thuistraining. Maar nu zijn we weer op de Toekomst. Dit is een beginnetje en het is duidelijk dat we daar blij mee zijn. Het geeft weer vooruitzicht.”

Prikkels geven
Zelf loopt Ten Hag rond in zijn ‘burgerkleding’.  “We hebben heel veel trainers, daarom loop ik in gewone kleding. De laatste tijd hebben we veel bedacht en omdat we alleen in kleine groepjes mogen trainen, hebben we die met trainers ingedeeld. We hebben posities bij elkaar gezet. Nu is het doel om technische vaardigheden weer op te bouwen en prikkels te geven. Mijn rol is observeren en evalueren.”

'Het belangrijkste is dat ze de bal weer voelen en plezier hebben.'

Tot september zal de Ajax-selectie een tijdspad in 3 blokken volgen: “Dat is wat we bedacht hebben, maar er leven veel onzekerheden. Zo weten we niet of we 1 september weer mogen voetballen, maar hopen dat wel. Het is een richtlijn."

"In de afgelopen periode hebben de spelers veel individueel gedaan. De volgende stap is nu gezet door met kleine groepjes en met bal te trainen. Je ziet dat de spelers daar heel blij mee zijn. Eindelijk weer met een bal dingen doen. Maar ze blijven ook thuis trainen.”

Eerste aanzet
Na dit 1e blok, zullen de spelers een rustperiode krijgen: “Hopelijk kunnen we daarna in groepsverband bij elkaar komen. Dat is eerste aanzet naar het nieuwe seizoen maar het is nog heel ver weg en we zullen nog een rustperiode inbouwen. Waar het om gaat is dat we in de juiste mindset komen, conditie opbouwen. We moeten het team formeren en vanuit onze speelwijzeprincipes weer opbouwen.”

“Het belangrijkste is dat ze de bal weer voelen en plezier hebben. De spelers hebben de schema’s goed en gedisciplineerd uitgevoerd, dat hebben we kunnen volgen via de huidige middelen. Daardoor zijn ze wel op een bepaald niveau gebleven, maar dat is totaal iets anders dan voetbalconditie.”

Lees ook: Fanshop in Johan Cruijff ArenA weer open
Check foto's
: Ajacieden hervatten training

Tekst: Ajax.nl
Beeld: Ajax.nl/Jasper Ruhé