Van Gaal: 'Ajax - Bayern was de mooiste'

"In die wedstrijd werd de visie die we hadden zo goed getoond door de spelers. En dat mondde uit tot een 5-2 overwinning tegen een club als Bayern M√ľnchen, dat op dat moment een topclub was."

Afjagen
De sleutel tot het succes was het 'vooruit checken' van de Ajacieden in die halve finale. "Dat waren die Duitsers niet gewend. Dat werd nog ondersteund door het publiek. Die gingen joelen bij het jagen en als we de bal hadden, dan kregen we applaus."

'Ajax heeft weer bewezen dat de opleiding inderdaad heel belangrijk.'

Ajax won een maand later op die woensdagavond in mei de Champions League. Daarna lukte het geen enkele Nederlandse club meer om de cup met de grote oren te winnen. "Daar is een aantal redenen voor aan te wijzen", betoogt Van Gaal.

"Het Bosman-arrest is bijvoorbeeld gekomen. Ajax ging zelf ook een duistere periode in en heeft veel geld verloren in die tijd. Maar ik heb altijd gezegd dat visie en opleiding het belangrijkste zijn. Ajax heeft weer bewezen dat de opleiding inderdaad heel belangrijk. En visie ook."

Kwart eeuw later
De succestrainer van de Amsterdammers wordt 25 jaar later nog altijd herinnerd aan z'n successen met Ajax in de jaren 90. "Het voordeel is dat er nooit een club geweest is uit Nederland die het nog gepresteerd heeft. Het is Ajax vorig jaar bijna gelukt. Maar in het voetbal gaat het om winnen."

Check ook: AJAX DOC: '1995 - We are the Champions'
Bekijk ook: Kluivert: 'Een van mijn lelijkste goals'

Tekst: Ajax.nl
Beeld: Ajax.nl