Ajax Podcast | Hoe kijken O’Brien en Pienaar terug op seizoen 2001/2002?

Pienaarobrien
Pienaarobrien

De één was op dat moment een vaste waarde in Ajax 1, de ander brak net door. John O’Brien en Steven Pienaar, twee oud-middenvelders die seizoen 2001/2002 geheel op eigen wijze ervaarden. Een jaargang met hoge pieken en diepe dalen, twee verschillende coaches en uiteindelijk de dubbel. “We waren één familie.”

Tags

  • #AjaxPodcast

Socials

Ajax startte het seizoen met Co Adriaanse. De trainer werd halverwege het seizoen opgevolgd door Ronald Koeman. En met succes. Onder Koeman werd Ajax kampioen en pakte het de KNVB Beker. Tegelijkertijd haalden de beloften in dat seizoen de halve finale van het bekertoernooi.

De Ajax Podcast is in het Engels en valt ook via JUKE te beluisteren. Voor onze fans die graag de hoogtepunten in het Nederlands samengevat zien, hebben we onderstaand artikel geschreven.

Met de finale van de KNVB Beker komende zondag op het programma tegen Vitesse blikken O’Brien en Pienaar terug op dat bizarre en uiteindelijk succesvolle seizoen in de nieuwste Ajax Podcast.

Avontuur met Ajax 2
Pienaar was in 2001 één van de meest talentvolle spelers in Ajax 2. In de eindfase van dat bekerseizoen hoefde hij zelfs niet meer bij de beloften mee te doen, maar was de aanvallende middenvelder al doorgestroomd naar het elftal van Koeman.

"Eigenlijk was ik daar zelfs een beetje teleurgesteld over", vertelt de oud-middenvelder lachend. "Vanaf de kwartfinale speelde ik in Ajax 1. Maar ik was de reis begonnen met de beloften.”

"Natuurlijk was ik uiteindelijk blij dat ik in het eerste team mee mocht doen. We speelden in de halve finale van de KNVB Beker tegen PSV en wonnen met 3-0."

De nu in Nederland woonachtige Zuid-Afrikaan herinnert zich nog goed hoe de sfeer was destijds bij Ajax 2. "We hadden zeven tot acht verschillende culturen in één kleedkamer, maar we waren we één familie. Die vibe voelde je ook."

O’Brien zag in dat jaar hoe zijn nog jonge teamgenoot een rol bemachtigde in het team waar de Amerikaan toen al twee seizoenen voor actief was. "Hij maakte van die onorthodoxe bewegingen. Hij rolde de bal vaak onder zijn voet, meer dan gemiddeld. Ook was-ie ontzettend snel."

De balans in het team
In de aflevering blikken de twee oud-Ajacieden verder terug op het seizoen van negentien jaar geleden. Hoe hebben ze zelf het jaar vol met up’s en downs ervaren? Wat weten ze nog van medespelers als Mido, Andy van der Meijde, Rafael van der Vaart of Zlatan Ibrahimovic?

"Het was echt een interessant team", blikt O’Brien terug. "Jonge spelers, hebben oudere spelers nodig. Ook al vinden ze vaak van niet. In dat team had je ook Jan van Halst, André Bergdølmo, Tomás Galásek en Fred Grim. Zij vormden de stabiliteit. In het eerste seizoen werkte dat. Dat viel later wel uit elkaar."

Tot slot blikken de oud-Ajax-spelers terug op het kampioenschap dat werd behaald tegen NEC Nijmegen in de stromende regen en de finale van de KNVB Beker tegen FC Utrecht.

Abonneren
Deze aflevering is via JUKE en de Ajax-kanalen te beluisteren en vanaf maandagmiddag ook te vinden via alle andere podcast-apps. Vergeet je niet te abonneren via jouw favoriete platform zodat je nooit meer een aflevering hoeft te missen.

Via JUKE kun je ook de eerdere afleveringen van de Ajax Podcast terugluisteren.

Tags

  • #AjaxPodcast

Socials

Gerelateerde artikelen

Podcast2203

Ajax Podcast | Zo bouwt de Ajax Coaching Academy door in het buitenland

Ajax heeft met de Ajax Coaching Academy (ACA) zijn vleugels over de hele wereld uitgeslagen. Bij partnersclubs in verschillende continenten dragen vertegenwoordigers uit Amsterdam bij aan de ontwikkeling van de jeugdopleiding. Hoe gaat het daar momenteel mee? En wat zijn de toekomstdromen van de ACA? Je hoort het in deze aflevering van de Ajax Podcast.

Tags

  • #AjaxPodcast
  • #ACA

Socials

Heitinga Podcast2

Ajax Podcast | Heitinga en De Zeeuw over hun ontwikkeling ná het voetbal

Hoe pak je als professioneel voetballer de draad op nadat je bent gestopt? Welke instelling is vereist om ook ná je actieve carrière succesvol te zijn? Trainer John Heitinga, ondernemer Demy de Zeeuw én onze co-host Eyong Enoh gaan er in een nieuwe aflevering van de Ajax Podcast openhartig over in gesprek met David the Host. 

Tags

  • #AjaxPodcast

Socials

Litmanenajax

'Abraham' Litmanen in speciale Ajax Podcast: ‘Ajax gaf mij de tijd’

Jari Litmanen is jarig! De Ajax-legende is op zaterdag 20 februari vijftig geworden. Een prachtige mijlpaal in het leven van de Fin. Al denkt hij daar zelf anders over. “Ik voel me meer ‘dertig plus’. Maar goed, de mensen herinneren me aan dat ik vijftig ben geworden”, lacht hij in de nieuwe Ajax Podcast.

Tags

  • #AjaxPodcast
  • #Litmanen

Socials