Ajax Podcast | Zlatans Ajax-jaren (2/2)

Zlatan 2
Zlatan 2

Het is het begin van de 21e eeuw. Na een lastig eerste seizoen begint de ster van een jonge ster uit Zweden langzamerhand te rijzen. Zlatan Ibrahimovic is zijn naam.

Tags

  • #AjaxPodcast

Socials

Dit is deel 2 van onze Podcast-special over Zlatan. In de vorige aflevering ging gastpresentator Sam van Raalte met een aantal betrokkenen en personen rondom de Zweed in op de komst van de spits naar Amsterdam en zijn eerste seizoen in Amsterdamse dienst.

De podcast gaat nu verder vanaf de zomer van 2002.

Nieuwe nummer negen
Zlatan is een plekje opgeschoven in de pikorde en wordt Ajax’ nieuwe nummer negen. In de UEFA Champions League scoort hij direct twee keer tegen Olympique Lyon.

Met de Zweed gaat het beter en beter. Hij maakt 21 goals, zonder dat Ajax een prijs pakt. Het seizoen daarna kroont Zlatan zich echt tot de koning van de Amsterdamse aanval. Ajax wordt kampioen en heeft een nieuwe grote ster.

Toch sluimert er iets, vertelt toenmalig teammanager David Endt. Een nieuwe groep Ajax-voetballers zoals Wesley Sneijder en Rafael van der Vaart klopt steeds meer aan de deur. En met Amsterdamse bravoure. Dat kan de Zweed moeilijk hebben. "Hij raakte geïrriteerd. Zlatan vond dat die jongens nog niks van het leven wisten. Van der Vaart werd één van de meest geliefde spelers van de fans. Dat zat Zlatan niet zo lekker.”

'Hét perfecte afscheid'
De zomer van 2004 raakt op zijn einde: de transferdeadline is in zicht. Ajax speelt thuis tegen NAC Breda, wat uiteindelijk zijn laatste wedstrijd in Amsterdamse dienst zal betekenen. Maar het afscheid is zonder twijfel in stijl. Na een grandioze solo waarbij hij vijf tegenstander afschudt, schuift Zlatan de op dat moment 5-1 binnen. “Het was zijn perfecte afscheid. Een groot statement. Alleen de grootste spelers kunnen op zo’n moment een goal maken", stelt Endt. 

Een week later is hij vertrokken. De spits zou via Juventus bij Inter terechtkomen. In Milaan werd hij herenigd met Maxwell. De Braziliaan vertelt met een glimlach over hun sterke vriendschap die nog altijd standhoudt. "Zlatan is loyaal; aan zijn team waar hij voor voetbalt, aan zijn familie en aan de mensen van wie hij houdt.”

Tot slot blikt Endt nog één keer terug op de ontwikkeling van de topspits. "We hebben hem geholpen de belangrijke stappen te laten maken tot de ‘Gouden Zlatan’ die hij is geworden. Dat maakt niet alleen mij trots, maar de hele club.”

Deze aflevering is via JUKE en de Ajax-kanalen te beluisteren en vanaf donderdagmiddag ook te vinden via alle andere podcast-apps. Vergeet je niet te abonneren via jouw favoriete platform zodat je nooit meer een aflevering hoeft te missen.

Via JUKE kun je ook de eerdere afleveringen van de Ajax Podcast terugluisteren.

Tags

  • #AjaxPodcast

Socials

Gerelateerde artikelen

Zlatan1280

Ajax Podcast | Zlatans Ajax-jaren (1/2)

Het is 2001. Rafael van der Vaart breekt door bij Ajax. Co Adriaanse is de coach van de club, Leo Beenhakker gaat over het technische beleid. In de zomer van dat jaar haalt Ajax een aantal nieuwe, relatief onbekende spelers; Maxwell tekent, Mido en Hatem Trabelsi worden gecontracteerd. En er komt een jonge ster uit Zweden: Zlatan Ibrahimovic is zijn naam.

Tags

  • #AjaxPodcast

Socials

IMG 4512

The Danish Ajax Romance: ‘Meest genoten bij Ajax’

Ze hebben een prominente plek in de geschiedenis van Ajax: Deense Ajacieden. Er zijn tal van voorbeelden van spelers uit het Scandinavische land die succesvol waren in Amsterdam. Voor ons alle reden om in aanloop naar de UEFA Champions League-ontmoeting met FC Midtjylland een speciale Deense aflevering van de Ajax Podcast te maken.

Tags

  • #AjaxPodcast

Socials