Bij Ferrangel en Romaissa ging na de Ajax Challenge de knop om

Ajaxchallengefoto
Ajaxchallengefoto

De Ajax Challenge behandelt met scholieren de kernwaarden van de club. Dat zijn er elf; van discipline, tot ambitie en creativiteit. Voor deelnemers Romaissa (15) en Ferrangel (16) van ’t Hogelant sprong er één zo’n waarde echt flink uit: discipline. De Ajax Challenge heeft de twee Amsterdammers letterlijk weer in beweging helpen krijgen.

Tags

  • #AjaxChallenge

Socials

Namens Ajax werden er een negental lessen gegeven. De kernwaarden  - die kinderen moeten stimuleren en helpen – worden dan in een theorieles besproken. Daarna wordt dat gekoppeld aan oefeningen op het (voetbal)veld.  

'Ferra' – een jongen uit de Bijlmer, opgegroeid onder de rook van de Johan Cruijff ArenA – keek op tegen zijn docent Laurens. "Laurens is oud-profvoetballer. Daar heb ik bewondering voor." Hoewel hij zelf ook echt een talentvolle voetballer is, had hij vaak moeite om er echt iets mee te doen. Op straat en op school liet de tiener zien dat hij een technische speler was, maar hij sloot zich lang maar niet aan bij een club.   

De Challenge heeft hem aan het denken gezet, bijvoorbeeld over zijn vertrek bij FC Abcoude, de eerste vereniging waar hij dan toch lid was geworden. "Bij mijn oude club ben ik weggegaan, omdat ik niet tevreden was met de resultaten die we met ons team behaalden. Maar ik heb er nu wel spijt van dat ik niet heb doorgezet."

Video De Ligt
Tijdens één van die lessen – het ging die dag over ‘ambitie’ -  zetten Laurens een video aan. De leerlingen zagen er de ontwikkeling van Matthijs de Ligt in vogelvlucht voorbijkomen. Het maakte indruk op Ferra. "De docenten van Ajax toonden ons video’s over hoe spelers waren gekomen waar ze nu zijn. Daarvan leerde ik dat je stap voor stap vooruit moet komen en dat het voor niemand vanzelf komt."

Het deed hem beseffen dat hij tóch niet op moest geven; hij legde contact met De Volewijckers en wil daar binnenkort aansluiten. "Het heeft mij echt geïnspireerd om die stap te zetten. Ik snap nu dat ik initiatief moet nemen om ergens te komen. Ik train nu elke dag om eerst weer fit te worden. Daarna wil ik bij de Volewijckers wél door gaan zetten." 

Niet stoppen
Romaissa had op haar beurt het kickboksen – waar ze op jongere leeftijd erg serieus mee bezig was – net een beetje opgegeven. "Ik was altijd al heel fanatiek in kickboksen, maar ik had moeite met doorzetten in bepaalde dingen. Dat was een onderwerp in de theorielessen, en dat heb ik echt proberen op te pakken. Dankzij de Ajax Challenge ben ik nu weer aan het kickboksen, drie keer in de week." 

Romaissa is hartstikke jong en vindt van zichzelf dat ze wel erg graag haar mening geeft. Door de gemiddelde les zal ze dus best weleens heen kletsen of lachen. Hoe ging dat dat met de Ajax Challenge? "Natuurlijk lachten we en praten we ook tijdens de praktijklessen van de Ajax Challenge. Maar het verschil was: we stopten niet met doorzetten. We werden net wat verder gepushed om dingen af te maken."

Met die instelling gaat ze verder werken aan haar toekomstdroom. "Ik ga nu weer fanatiek kickboksen en in de toekomst ga ik mijn eigen kickboksschool proberen te openen."

Tags

  • #AjaxChallenge

Socials

Gerelateerde artikelen

Samerajaxchallenge1280

De Ajax Challenge | Jalal Aldeens droom als voetbaltrainer

De Ajax Challenge is een initiatief vanuit de gemeente Amsterdam in samenwerking met de club. Samen geven zij iedereen met een heftig verleden de mogelijkheid om te trainen bij Ajax. Ook krijgen zij hulp met het vinden van een passende baan. De Syrische Samer Jalal Aldeen (39) is een oud-deelnemer van het programma en nog altijd bij de Ajax Challenge betrokken.

Tags

  • #AjaxChallenge

Socials

Ajaxchallenge1280

Hoe de Ajax Challenge Ryan in de lockdown uit het slop haalde

Als Nederland in de winter voor een tweede keer in een lockdown gaat om de coronabesmettingen in te dammen, is de motivatie om naar school te gaan bij Ryan Knijpinga tot een nulpunt gedaald. Tot ROC TOP hem in contact brengt met de Ajax Challenge. Vier maanden later, begin april, schijnt de zon weer in het hoofd van de zeventienjarige Amsterdammer.

Tags

  • #AjaxChallenge

Socials

Wil jij op de hoogte blijven van Ajax?

Ontvang meldingen bij updates op Ajax.nl