Ocampos Ajacied | Hoe verging het de eerste twee Argentijnen bij Ajax?

Ocampos 1280 ARG
Ocampos 1280 ARG

De kersverse Ajacied Lucas Ocampos bevindt zich in een goed, maar vooral ook bont gezelschap als het aankomt op Argentijnse voorgangers. De lijst (oud-)Ajacieden uit het Zuid-Amerikaanse topvoetballand bestond tot deze transferperiode uit zeven namen. Ruim een kwart eeuw eerder (in het seizoen 1996/1997) waren Mariano Juan en Ivan Gabrich de eerste 'Amsterdamse Argentijnen' in de clubhistorie. Hoe verging het deze verre voorgangers van onze nieuwste Argentijn?

Tags

  • #Ocampos

Socials

Juan was op 18 augustus 1996 de eerste Argentijn ooit die een officiële wedstrijd speelde in Ajax 1. Een doorslaand succes werd het debuut niet. Juan had weliswaar een basisplaats, maar kon met zijn collega-Ajacieden niet voorkomen dat PSV de allereerste wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal (eerder nog Supercup en PTT Telecom Cup geheten) met 0-3 won. De dan nog gloednieuwe ArenA was vier dagen geleden officieel in gebruik genomen. Het ceremoniële openingsduel met AC Milan ging verloren. Helaas kreeg ook de eerste échte wedstrijd in het multifunctionele stadion een teleurstellende uitslag.   

Juan 900

Drie weken na de wedstrijd tegen de Eindhovenaren, maakte het Amsterdamse publiek kennis met een nieuwe Argentijn. Ivan César Gabrich was de naam. Dat de spits vooral in de collectieve herinnering voortleeft als aanwinst ‘die niet om kon vallen’ (quote van toenmalig Ajax-trainer Louis van Gaal) is illustratief. Gabrich lag vaker op de grond dan zijn trainer, medespelers en fans lief was en kon op z’n zachtst gezegd geen potten breken in Amsterdam en omstreken. De beoogde stand-in van Patrick Kluivert speelde uiteindelijk elf duels, maar hield het slechts één seizoen vol bij Ajax. De aanvaller bleek technisch en tactisch over te weinig kwaliteit te beschikken om aan de veeleisende Ajax-normen en -filosofie te kunnen voldoen. Gabrich maakte als Ajax-spits geen enkel doelpunt. Mede op basis van die slechte statistiek staat hij ongewild te boek als een klassieke miskoop.  

Juan hield het weliswaar een seizoen langer vol en hij speelde ook meer duels (21), maar ook voor hem werd het Amsterdamse avontuur geen onverdeeld succes. De jeugdinternational werd in 1996 aangetrokken als de - beoogde - toekomstige opvolger van Danny Blind. Ook gedwarsboomd door blessureleed slaagde Juan er geen moment in om die grote schoenen te vullen. De karaktervolle en harde verdediger, die ook als controleur op het middenveld uit de voeten kon, speelde zijn laatste wedstrijd in het seizoen 1997/1998. Ajax verhuurde hem na dat seizoen aan het Argentijnse Racing Club, waarna hij in de zomer van 1999 kort terugkeerde in de ArenA. In Spanje speelde Juan vervolgens voor Getafe en Toledo. Acht jaar later sloot de man die wereldkampioen werd met Argentinië onder 18 jaar zijn carrière af. De veelbelovende start van zijn loopbaan kreeg uiteindelijk niet het gedroomde vervolg.   

Gabrich 900

Gelukkig verging het de Argentijnen die na Juan en Gabrich kwamen een stuk beter. Mauro Rosales was tussen 2004 en 2007 een gewaardeerde rechtsbuiten. Hij speelde nét te kort bij Ajax (91 duels) voor een plek in de Club van 100, de eregalerij van trouwste Ajacieden. Darío Cvitanich loste zijn landgenoot in 2008 praktisch af en was vooral van waarde als invaller. Hoogtepunt in zijn 41 wedstrijden tellende Ajax-carrière was het kampioenschap van 2011. Ajax haalde de dertigste landstitel en bemachtigde zijn felbegeerde derde ster. Cvitanich bekeek het mythische kampioensduel met FC Twente vanaf de bank. Hij pronkte na afloop wel prominent met de vers veroverde kampioensschaal.

Tien jaar na de entree van Cvitanich maakte Nico Tagliafico zijn debuut. Het verhaal van de linksback is natuurlijk meer dan bekend. Tagliafico veroverde al direct de harten van de Ajax-fans en groeide in 169 optredens uit tot een absolute publiekslieveling. Ten slotte trok Ajax in 2019 ook de verdedigers Lisandro Magallán en Lisandro Martínez aan. Met wisselend succes. Waar de eerste na verhuurperiodes bij Alavés, Crotone en RSC Anderlecht hoopt op nieuwe kansen, daar heeft Martínez Ajax recent verlaten. Na 120 wedstrijden als Ajacied is de centrumverdediger nu speler van Manchester United.  

Tags

  • #Ocampos

Socials

Gerelateerde artikelen

Ocampos Goed Header 1280

Ajax huurt Lucas Ocampos van Sevilla

Ajax heeft overeenstemming bereikt met Sevilla FC en Lucas Ariel Ocampos. De Argentijn wordt gehuurd van de Spaanse club, waar hij op dit moment onder contract staat. De huurovereenkomst kent een looptijd van een seizoen, tot en met 30 juni 2023, en een optie tot koop.

Tags

  • #Ocampos

Socials

Martinez 880

Martínez: 'Afscheid nemen was heel moeilijk'

Lisandro Martínez heeft Ajax na drie jaar verlaten. Het was een moeilijke beslissing, omdat hij in Amsterdam erg gelukkig was. "Ajax is een geweldige club en door de mensen hier heb ik me altijd erg op mijn gemak gevoeld."

Tags

  • #Martínez

Socials

Nico Header

Nico Tagliafico | Strijder en publiekslieveling

Nico Tagliafico heeft Ajax verruild voor het Franse Olympique Lyon. De Argentijnse verdediger vertrekt na vierenhalf jaar uit Amsterdam. Een periode waarin hij zich ontpopte tot een absolute publiekslieveling bij de Ajax-fans.

Tags

  • #Tagliafico

Socials

Wil jij op de hoogte blijven van Ajax?

Ontvang meldingen bij updates op Ajax.nl