Team van Toen | Boy Waterman: 'Leukste tijd van mijn carrière was bij Ajax'

Boywaterman
Boywaterman

Hoewel het bijna twintig jaar geleden is dat Boy Waterman in een Ajax-shirt keepte, is hij zijn tijd in Amsterdam niet vergeten. Sterker nog, de 36-jarige doelman kijkt met een bijzonder goed gevoel terug op zijn jaren in de jeugdopleiding. Waterman keepte na zijn Ajax-tijd bij meerdere clubs in Nederland en is op dit moment speler van OFI Kreta. Maar wat blijkt, oude liefde roest zeker niet. Zelfs via FaceTime praat hij met warmte over zijn tijd in de B2 en de jeugdopleiding van Ajax. “Ik heb het daar zo leuk gehad. Het was denk ik de leukste tijd van mijn carrière.”

Tags

  • #TeamvanToen

Socials

Waterman is negen wanneer hij wordt gescout voor Ajax tijdens de talentendag van SVO in Almere. Van het een op het andere moment mag hij als kleine jongen uit Lelystad aansluiten bij toentertijd één van de sterkste clubs van Europa. "Dat was wel echt een ding toen. Ik zat volgens mij in de D1 toen Ajax de UEFA Champions League won in 1995. Daarna maakten we natuurlijk de overstap van de Meer naar de Amsterdam ArenA, zoals het stadion toen heette. Wij trainden toen op een splinternieuwe de Toekomst, dat was echt heel vet. Ik was echt de man op school”, vertelt hij lachend.

Kippenvel
De goalie doorloopt veel jeugdteams bij Ajax. Van de D2 tot de A2 speelt hij in het rood-wit. Zijn allereerste dag bij de club is een moment die hij nog steeds koestert. “Dan mag je je eigen spullen ophalen. Het zoontje van een vriend van me zit nu ook in de jeugd van Ajax en die had laatst ook zijn eerste dag. Als ik dan denk aan mijn eigen ervaringen, krijg ik er bijna kippenvel van. Dat was zo vet. Je beseft het misschien niet als kind, maar als je er later op terugkijkt, merk je pas hoe speciaal dat was.”

Van links naar rechts: (Boven) Cor van Eijden, (grensrechter), Clint Tseng-Ching-Lien, Dirk Jan In den Eng, Dennis van der Kraan, Boy Waterman, Danny Hendriks, Demi Louhenapessy, Patrick Reerink, Gregory Vast, Co Jager (Onder) Muslu Nalbantoglu, Daniel de Ridder, Wesley Sneijder, Gijs Luirink, Mark van Diermen, Jerold Promes, Sebastian Steur, Robin Muller van Moppes.

Van links naar rechts: (Boven) Cor van Eijden, (grensrechter), Clint Tseng-Ching-Lien, Dirk Jan In den Eng, Dennis van der Kraan, Boy Waterman, Danny Hendriks, Demi Louhenapessy, Patrick Reerink, Gregory Vast, Co Jager (Onder) Muslu Nalbantoglu, Daniel de Ridder, Wesley Sneijder, Gijs Luirink, Mark van Diermen, Jerold Promes, Sebastian Steur, Robin Muller van Moppes.

Het seizoen 1998/1999 belandt hij uiteindelijk in de B2, waarin hij samenspeelt met onder andere Daniël de Ridder en Wesley Sneijder. Hoewel het team vol zit met topvoetballers zijn het vooral de goede onderlinge contacten die hij zich het meest herinnert. Bij het zien van de selectiefoto’s vertelt hij over de goede sfeer in de groep.

"Er zaten superleuke gasten in dat team. Ik heb altijd met Dennis van der Kraan in de jeugd gespeeld, de andere keeper, dus dat schept natuurlijk een band. Daarnaast spreek ik Jerold (Promes, red.) en Muslu (Nalbantoglu, red.) af en toe nog. Onze toenmalig coach Co Jager is ook echt een topvent. Mijn ouders hadden ook altijd leuk contact met de rest van de groep. Het was echt gezellig."

'Ik moest toen in m’n eentje naar Italië vliegen: je kan je voorstellen hoe dat als 14-jarige jongen is.'

Waterman vertelt nog veel meer over zijn tijd in de jeugdopleiding. Zo noemt hij de verschillende internationale toernooien waar hij als jeugdspeler aan mee deed ook als een van de hoogtepunten. Vooral het Italiaanse avontuur in Marina di Massa is hem bijgebleven. De Ajax C1 wint daar voor het eerst een toernooi in Italië, met onder andere overwinningen op Internazionale en AC Milan. Waterman wordt als 14-jarige jongen ingevlogen voor de knock-out fase omdat de enige keeper die met Ajax mee is geblesseerd raakt. 

'Ik was ontzettend zenuwachtig'
"Ik speelde toen met de B1 in Tilburg voor het landskampioenschap als ik het mij goed herinner. Toen kreeg ik na afloop een belletje dat ik naar Italië moest komen. De enige aanwezige keeper, Maarten Molenaar, was geblesseerd geraakt. Ik moest toen in m’n eentje naar Italië vliegen: je kan je voorstellen hoe dat als 14-jarige jongen is. Ik was ontzettend zenuwachtig. Maar het gaafste was nog dat we toen ook nog dat toernooi wonnen, tegen allemaal grote Italiaanse clubs."

Toch verlaat Waterman in 2001 de jeugdopleiding van zijn droomclub Ajax. Hij vertrekt naar sc Heerenveen, waar hij een vast contract kan tekenen. Als hij nu terugblikt op die beslissing heeft hij geen spijt, maar had hij graag gezien dat het anders was gelopen.

Conclusies al getrokken
"Als je op jonge leeftijd bij Ajax binnenkomt is het natuurlijk je droom om Ajax 1 te halen. Maar ja, het ging gewoon zo. Ik weet nog goed dat ik op een gegeven moment een contract bij sc Heerenveen kreeg aangeboden en daarmee aanklopte bij het toenmalig hoofd van de jeugdopleiding. Ik wilde natuurlijk kijken wat de plannen waren bij Ajax. Hij vertelde mij dat ik weg mocht, als Heerenveen een vergoeding wilde betalen."

"Toen heb ik mijn conclusies getrokken en bij Heerenveen getekend. Op het moment dat ik bij Leo Beenhakker, die toen technisch directeur was, met dit verhaal aankwam was hij het er totaal niet mee eens. Maar goed, ik was al weg.”

"Kijk, ik was natuurlijk het liefst gebleven. Het is gewoon zo gelopen. Het doet zeker niet af aan hoe ik terugkijk op mijn tijd bij Ajax. Ik heb daar zo’n leuke tijd gehad. Ik denk dat dat de leukste tijd uit mijn carrière is geweest."

Tags

  • #TeamvanToen

Socials

Gerelateerde artikelen

Fabian Sporkslede 11

Sporkslede over Liverpool, tijgerbalsem in je onderbroek en de magie van de A1 in 2012

Over de trainingsvelden van Ajax klinkt een schaterlach; het is onmiskenbaar die van Fabian Sporkslede (27). In de zomer van 2020 is de verdediger – in afwachting van een contract bij een nieuwe club – regelmatig te vinden op de Toekomst, waar hij traint om fit te blijven. Zijn carrière bracht hem tot nu toe naar Tilburg, Verona, Rome, Breda en Waalwijk, maar Ajax blijft zijn thuis. We blikken met Fabian terug op seizoen 2011-2012, waarin hij met de A1 doordrong tot de finale van de Next Gen Series.

Tags

  • #TeamvanToen

Socials

Bogarde501

In beeld | Bogarde ziet Abraham

Winston Bogarde is 50 jaar geworden. De oersterke linksback van het succesvolle Ajax van midden jaren negentig baarde zowel binnen als buiten het veld opzien. Bogarde was met z'n 1 meter 90 en spieren als staalkabels een gevreesde vleugelverdediger. Het oorbelletje dat hij destijds droeg, en als het kon een gouden ketting, droegen bij aan zijn stoere karakter.

Tags

  • #Bogarde

Socials