Menu

Ajax Challenge


Ajax heeft de beste opleiding van Nederland. We leren jonge talentvolle spelers alles over het spel, maar ook over houding, gedrag, en ambitie. Over creativiteit en passie. Over de beste willen zijn, niet alleen op het veld, maar ook daarbuiten. Daar is Ajax uniek in. Want een Ajacied ben je niet alleen op het veld, heel even, maar dat ben je voor je hele leven. Zat jonge Amsterdammers hebben het minder goed gehad, soms minder geluk gehad. Hangen op straat. Hebben vaak een instabiele thuissituatie. Of kunnen gewoon wat extra ondersteuning gebruiken bij het ontwikkelen van werknemersvaardigheden en het vinden van werk. Voor die groep is de Ajax Challenge opgericht, een samenwerking tussen de gemeente Amsterdam en Ajax.


Doe mee

Heb jij het in je?

Sommige jonge Amsterdammers hebben het minder goed getroffen. Kunnen niet meekomen op school. Hangen op straat. Hebben een instabiele thuissituatie. Of kunnen gewoon wat extra ondersteuning gebruiken bij het ontwikkelen van werknemersvaardigheden. Voor die groep is de Ajax Challenge opgericht. Een samenwerking tussen AFC Ajax en de gemeente Amsterdam. We leren jongeren denken en handelen vanuit de Ajax waarden. Dat gaat over winnen van jezelf. Beter worden, elke dag weer. In kleine stappen of in grote stappen.


Nieuw over Ajax Challenge

1. Scouting

Het gaat bij deze jongeren net zoals bij jong voetbaltalent. Je moet ze weten te vinden. En als je ze gevonden hebt, ga je kijken of ze uit het juiste materiaal gesneden zijn. Willen ze er iets van maken? Geloven ze dat Ajax Challenge hen verder kan helpen? In het geval van jong voetbaltalent heeft Ajax zijn eigen scouts. In het geval van deze jongeren zijn er verschillende onderwijsinstellingen, maar ook instanties als UWV, DWI en ROC TOP, die de eerste selectie doen. Dan moeten het natuurlijk wel jongeren zijn die bereid zijn het allerbeste uit zichzelf te halen.

2. Selectie

De volgende stap is de selectie en die vindt plaats bij ‘De Toekomst’, het sportcomplex van Ajax. Het is de eerste echte kennismaking. De eerste training. Net als bij de echte voetbalopleiding. Daar moeten ze zich al bewijzen; ze moeten op tijd komen, ze moeten laten zien dat ze écht willen. Want de wil om te winnen, die moet je uit jezelf halen. Als dat er is, kan de Ajax Challenge je helpen. Daarin zit ook een kracht van het programma. Want juist daar hebben de trainers en staf van de Ajax Challenge veel ervaring mee.

3. Opleiding

De opleiding begint bij het formuleren van ambities. En wij gaan ze daarbij helpen. Met kleine stapjes die elke keer lukken. Want deze jongeren zijn gebaat bij succes. De opleiding bestaat kortweg uit drie pijlers: kennis, inzicht en vaardigheden. De jongeren komen zichzelf tegen, worden geconfronteerd met hun eigen gedrag en leren zo zichzelf kennen én verbeteren. Met mentaliteitstraining, sport en spel stijgen ze alleen en in teamverband boven zichzelf uit. We belonen goed gedrag en we benoemen per periode winnaars, zo creëren we niet alleen betrokkenheid maar ook een winnaarsmentaliteit. De mentaliteit die nodig is voor de volgende fase.

4. Debuteren

Voor jongeren voor wie werk(ervaring) of stage centraal staan proberen we werkervaringsplaatsen of (snuffel)stages aan te bieden. Hier kunnen ze zich bewijzen, in de praktijk brengen wat ze hebben geleerd. Dit is de eerste echte ‘realitycheck’. Meestal debuteren ze in- of rondom de Arena. Dan word je steward, je brengt bitterballen rond, helpt in de schoonmaak of in de administratie. Je werkt mee om Ajax te laten floreren! Zo creëren we een gemeenschappelijk gevoel, wij zijn samen. En is het voor ons mogelijk om nauw in contact te blijven met onze ‘pupillen’. Als ze hun best doen, krijgen ze misschien een contract, een vaste basisplaats bij werkgevers in de Arena of daarbuiten. Talenten die het bij ons goed doen, maken een volgende stap, of een transfer. Net als in de voetbalwereld.

5. Transfer

Als ze er klaar voor zijn, worden ze bij een bedrijf geplaatst. Wij werken met veel bedrijven samen, maar we zijn altijd op zoek naar meer partners. Deze bedrijven krijgen niet zomaar iemand in huis, ze krijgen een echte Ajacied. Iemand die vanuit een achterstandspositie zichzelf opnieuw heeft uitgevonden. Die ervoor gaat en die een positieve bijdrage wil leveren aan z’n werk, z’n leven en z’n ambities. Dat is waar we het bij de Ajax Challenge voor doen. Waar we gelukkig van worden. En wat onze primaire drijfveer is. Want een Ajacied ben je niet voor heel even, dat ben je, je hele leven.