Menu

Community Scheme

Community scheme, Kaapstad, (Zuid-Afrika)

Ajax heeft een samenwerkingsverband met voetbalclub Ajax Cape Town. De Ajax Foundation ondersteunt op haar beurt de Ajax Foundation, Cape Town die met het project Community Scheme het meest intensieve maatschappelijke programma aanbiedt in Zuid-Afrika. Door het organiseren van sportactiviteiten wordt geprobeerd de criminaliteit te verminderen. Daarnaast heeft het programma als doel kinderen hoop en kansen te geven door het aanleren van levensvaardigheden. Het programma bestaat net als in Nederland uit een les- en voetbalprogramma op de scholen en in de wijk en zijn gebaseerd op de normen & waarden en trainingsmethoden van Ajax. Het Ajax Cape Town Community Scheme programma is genomineerd voor de Sports Industry SA Awards 2018 in de categorie Development Programme of the Year.

Kick ‘n learn
In het zesweekse Kick ’n Learn programma gaat het vooral om het aanleren van vaardigheden en geven van informatie over onderwerpen als drugs, HIV/aids, voeding en wijkgerelateerde issues zoals hoe te handelen bij een vuurgevecht. Dit vindt plaats op basisscholen in Kraaifontein and Bishop Lavis, Khayelitsha, Nyanga, Kensington and Ravensmead, Gugulethu en Athlone.

Urban soccer
Het Urban Soccer programma is een naschools lesprogramma voor het voortgezet onderwijs waar vooral voetbal en het aanleren van normen & waarden centraal staan. Vier fulltime community coaches bezoeken dagelijks de deelnemende scholen. Het zesweekse Urban Soccer programma draait inmiddels op scholen in Gugulethu en Manenberg, Crossroads, Elsies River en Heideveld, Khayelitsha, Belhar, Langa en Hanover Park.

Hot Spots
Het Hot Spots programma vindt plaats op twee avonden in de week in Mitchells Plain (Tafelsig Sports Field) voetballen 70 kinderen ieder week in Elsies River iedere week 60 kinderen. De kinderen krijgen voetbal vaardigheidstrainingen en motivatie gesprekken aangeboden in samenwerking met SAPS. Niet alleen zijn hier de community coaches aan het werk ook de community wordt hierbij betrokken en werken intensief samen met de politie om veilig voetballen op dit centrale plein in de wijk mogelijk te maken. Door deze samenwerking wordt het vertrouwen van de gemeenschap in de politie gestimuleerd.

AJAX awarness
Het vierweekse Ajax Awareness programma is dit seizoen gestart op model C basisscholen. Daarnaast zijn er twee voetbaltoernooien georganiseerd in Ikamva voor de scholen die actief zijn in het Ajax awarness programma.

Holiday clinics
In de schoolvakanties worden er Holiday Clinics georganiseerd; voetbalkampen waaraan jongens en meisjes tussen de 6 en 15 jaar kunnen deelnemen zodat ze ook in hun vakantie actief bezig zijn.