Menu
19 augustus 2019

Jong Ajax geeft in extremis overwinning weg

Jong Ajax heeft maandagavond in extremis een zeker lijkende overwinning op NEC uit handen gegeven. De ploeg van Mitchell van der Gaag leidde in blessuretijd met 3-2 toen Victor Jensen voor een strafschop mocht aanleggen. De Deen miste echter, waarna NEC bij het sluiten van de markt nog 3-3 maakte en Jong Ajax daarmee een grote kater bezorgde.

Die domper zorgde ervoor dat Neraysho Kasanwirjo en Alexis Méndez niet met een overwinning debuteerden. Het tweetal maakte als invaller in de tweede helft zijn opwachting.

De teleurstelling bij Jong Ajax na de 3-3 gesymboliseerd.
De teleurstelling bij Jong Ajax na de 3-3 gesymboliseerd.

Trainer Mitchell van der Gaag had zijn ploeg op 4 plaatsen gewijzigd ten opzichte van het met 2-1 verloren duel bij TOP Oss. Onder meer Jurgen Ekkelenkamp, Noa Lang en Kjell Scherpen deden niet mee. Zij zijn met Ajax 1 mee afgereisd naar Cyprus, waardoor Jensen, Danilo en Dominik Kotarski aan de aftrap verschenen.

Aardig veldspel
Nadat NEC het 1e speldenprikje had uitgedeeld, was het Jong Ajax dat de regie voerde. Al na 6 minuten lag de bal dan ook in het net. Lassina Traoré reageerde attent toen keeper Mattijs Branderhorst een hard schot van Kenneth Taylor niet onder controle kreeg.

Vooral Danilo had het in de openingsfase op z’n heupen, maar hij kon het publiek slechts een kwartiertje laten genieten. Een blessure van hem zorgde ervoor dat Quinten Timber het veld in moest en Jong Ajax ook iets anders ging spelen.

NEC kwam beter in de wedstrijd en strafte balverlies van Dean Solomons af (1-1). Het Nijmeegse gevaar kwam vooral vanaf links, waar Jurriën Timber het lastig had met Randy Wolters.

Net toen Jong Ajax weer het initiatief naar zich toe trok met prima kansen voor Nicolas Kühn, Kik Pierie en Jasper ter Heide was het NEC dat de trekker overhaalde. Anthony Musaba schoot een voorzet hard binnen en miste even later nog een uitgelezen kans op 1-3.

Taylor had vlak voor rust wat terug kunnen doen, maar nu had NEC-doelman Branderhorst wél een antwoord op zijn inzet.

Veel betere tweede helft
Met Kasanwirjo voor Solomons bracht Van der Gaag een debutant binnen de lijnen, maar het was vooral het middenveld dat al direct na rust het verschil maakte. Aan de hand van uitblinkers Taylor en Ryan Gravenberch trok Jong Ajax de wedstrijd naar zich toe, creëerde het kansen en zag het Jensen via een Nijmeegs been gelijkmaken.

Kenneth Taylor speelde een sterke wedstrijd.
Kenneth Taylor speelde een sterke wedstrijd.

Nadat Traoré 2 keer de 3-2 op zijn (voor)hoofd had, was het Gravenberch die uiteindelijk de trekker overhaalde. De middenvelder volleerde schitterend raak na een afvallende bal.

Ook achterin gaf Jong Ajax weinig meer weg. Pierie speelde een betere helft, zag ook vaker de opening op het middenveld en kende in zijn compagnon Kasanwirjo een prima debutant. Tien minuten voor tijd mocht ook de Amerikaan Mendez zijn 1e minuten in Jong Ajax maken, toen hij Taylor verving.

Anticlimax
Jong Ajax leek het volwassen uit te spelen en zoals eerder benoemd kon Jensen de wedstrijd in het slot gooien dankzij een toegekende strafschop. Hij miste echter, en dat bleek een dure misstap te zijn. NEC richtte zich nog 1 keer op, kreeg in blessuretijd 2 reuzenkansen en scoorde in de absolute slotseconde de gelijkmaker (3-3).

Een hard gelag voor Jong Ajax, want dat had na een uitstekende tweede helft meer verdiend.

Jong Ajax – NEC 3-3 (1-2), 6. Traoré 1-0, 21. Braken 1-1, 38. Musaba 1-2, 55. Jensen 2-2, 64. Gravenberch 3-2, 90+4. Kvida 3-3

Bijzonderheid: 90+1: Jensen (Jong Ajax) mist strafschop

Opstelling Jong Ajax: Kotarski, J. Timber, Solomons (46. Kasanwirjo), Pierie, Ter Heide, Taylor (81. Mendez), Gravenberch, Jensen, Kühn, Traoré, Danilo (16. Q. Timber)

Lees ook: Jong Ajax start nieuwe seizoen met nederlaag

Tekst: Ajax.nl
Beeld: Pro Shots
19 augustus 2019

Ten Hag: 'Wij leggen zelf de lat hoog'

Ajax hoopt ten koste van APOEL door te dringen tot de groepsfase van de UEFA Champions League. Een goede basis daarvoor kan dinsdagavond op Cypriotische bodem worden gelegd tijdens de heenwedstrijd.

Dat het verwachtingspatroon van de buitenwacht na vorig seizoen hoog is, zegt Erik ten Hag niets. “We hebben de verwachting dat we in het hoofdtoernooi gaan komen. Dat betekent verder niets. Dat is een eis van onszelf. We leggen de lat hoog", zo vertelde de trainer daags voor de wedstrijd op de persconferentie.

'APOEL ambitieuze club'
Tegelijkertijd besefte Ten Hag dat de vlag er bij de opponent waarschijnlijk hetzelfde bij hangt. “APOEL is een ambitieuze club die al regelmatig in de Champions League heeft meegespeeld. Dat verwachten ze nu weer te gaan doen. De verwachtingen zijn hooggespannen, maar dat is bij ons ook zeker het geval.”

"We zullen dus goed moeten zijn", vervolgt Ten Hag. "En proberen elke wedstrijd van het seizoen te verbeteren. Dat past in de fase van het seizoen waarin we zitten. Maar uiteindelijk gaat het natuurlijk om winnen."

Ten Hag verwacht over Hakim Ziyech en Noussair Mazraoui te kunnen beschikken.
Ten Hag verwacht over Hakim Ziyech en Noussair Mazraoui te kunnen beschikken.

Ajax is zonder Quincy Promes afgereisd naar Cyprus. De vleugelaanvaller viel zaterdag in Venlo met enkelklachten uit. "Zijn blessure was te ernstig om hem mee te nemen. Hij is dinsdagavond nog niet hersteld, vandaar dat hij is thuisgebleven.”

Ten Hag rekent op Hakim & Nous
En op de vraag of Hakim Ziyech en Noussair Mazraoui in actie kunnen komen. "Daar ga ik wel vanuit", aldus Ten Hag. "Ik verwacht fitte spelers te hebben meegenomen. Ziyech en Mazraoui hebben zondag aangepast getraind. We gaan zo nog trainen en zullen dan de reactie moeten afwachten. Maar ik verwacht dat ze kunnen spelen.”

Bij de persconferentie was ook Andre Onana aangeschoven. De doelman durfde voorzichtig aan nieuw Europees succes te gaan denken. “Vorig seizoen was amazing. Natuurlijk kun je geen enkel seizoen met elkaar vergelijken, maar we kunnen mogelijk van nieuwe successen gaan dromen. We weten waarom we hier zijn. Ik ben vol vertrouwen en heb vooral veel zin in de wedstrijd. Als ik zie hoe de groep traint en speelt, dan geeft dat mij geloof in een goede afloop.”

Onana: 'Ik ben vol vertrouwen en heb vooral veel zin in de wedstrijd.'
Onana: 'Ik ben vol vertrouwen en heb vooral veel zin in de wedstrijd.'
Geflankeerd door coach Erik ten Hag.
Geflankeerd door coach Erik ten Hag.

Lees ook: Liveblog APOEL - Ajax
Bekijk ook
: Tadic: 'Probeerde altijd al een leider te zijn'

Tekst en beeld: Ajax.nl
19 augustus 2019

Liveblog | Ajacieden trainen in thuishaven APOEL

Erik ten Hag en zijn selectie zijn op Cyprus gearriveerd voor het heenduel van de play-offs van de UEFA Champions League. In Nicosia treffen de Ajacieden dinsdagavond om 21:00 uur APOEL. Volg alle ontwikkelingen via dit liveblog.


22:55 uur | Tot morgen, Ajacieden!
We sluiten af voor vandaag. Slaap lekker Ajacieden en graag tot morgen. Dan is het Matchday!

En voor de nachtbrakers onder ons hebben we nog 3 highlights van de dag


21:55 uur | Onana durft weer te dromen
De persconferentie van Erik ten Hag en Andre Onana voorafgaand aan APOEL - Ajax niet kunnen zien? Niet getreurd. Hierbij een samenvatting om je binnen 200 seconden helemaal bij te (laten) praten.


20:39 uur | Training ✅
De training zit er inmiddels al een paar minuutjes op. Erik ten Hag sprak zijn manschappen na het beëindigen van de oefensessie nog even in de middencirkel toe, alvorens de kleedkamer werd opgezocht. Over ruim 24 uur keren de Ajacieden terug in het GSP-stadion, waar ze ongetwijfeld een heet avondje te wachten staat.


20:32 uur | Fit, Hakim? 👊
Hakim Ziyech viel uit tegen VVV met enkelklachten, maar lijkt tegen APOEL gewoon inzetbaar. Althans die verwachting sprak trainer Erik ten Hag uit op de persconferentie. Afgaande op de glimlach van Ziyech gedurende een groot deel van de training lijkt het wel goed te zitten.


20:25 uur | En door met een positiespel 🔥


20:19 uur | Aanwijzingen van onze coach!


20:12 uur | 'Hoe is het met de spierballen gesteld, Daley?' 💪


20:01 uur | Rondo-time
Altijd leuk: wanneer het tijd is voor een rondo en dus de mogelijkheid om een paar lekkere panna's uit te delen. 😉


19:50 uur | Kijktip 🙌
Even tussen de bedrijven door: een fraai (eerder opgenomen) item met Dusan Tadic. De Serviër praat aan de hand van belangrijke en inspirerende personen over leiderschap en verantwoordelijkheid.


19:33 uur | Daar zijn de boys!
De Ajacieden krijgen een warm welkom in het GSP-stadion van de aanwezige Ajacieden.


19:33 uur | Veld ligt er (ogenschijnlijk) prima bij 👏


19:28 uur | En door richting trainingsveld
De persconferentie is afgelopen. Erik ten Hag en Andre Onana haasten zich naar het trainingsveld om zich bij de andere spelers en stafleden te voegen. Om 19:30 uur begint de training in het GSP-stadion.


19:26 uur | Persco in beeld
Bekijk hieronder een slider foto's van de persconferentie ⤵️

En lees hier ons verslag van de persconferentie


19:21 uur | 'Kill the day'
Vanwege het late aanvangstijdstip (22:00 uur plaatselijke tijd) heeft Erik ten Hag het dagschema voor de wedstrijddag iets aangepast. Zo is de 1e wedstrijdbespreking van maandagavond verplaatst naar dinsdag.

"We hebben wel wat bedacht om de dag door te komen: kill the day", aldus Ten Hag. "Zodat we focus hebben en met de juiste mentaliteit aan de wedstrijd beginnen."


19:16 uur | 'APOEL is een heel ambitieuze club'
Ajax heeft zijn huiswerk gedaan voor de clash met APOEL. Ten Hag: "De competitie op Cyprus is nog niet begonnen, maar we hebben wel de 2 wedstrijden tegen Qarabag bekeken. We weten onder meer dat ze van trainer zijn gewisseld en 5 nieuwe spelers hebben. En ze zijn heel ambities.”


19:12 uur | Ten Hag verwacht over Ziyech en Mazraoui te kunnen beschikken
Erik ten Hag licht de afwezigheid van Quincy Promes toe. De vleugelaanvaller viel zaterdag in Venlo met enkelklachten uit. "Zijn blessure was te ernstig om hem mee te nemen. Hij is dinsdagavond nog niet hersteld, vandaar dat hij is thuisgebleven.”

En op de vraag of Hakim Ziyech en Noussair Mazraoui kunnen spelen. "Daar ga ik wel vanuit. Ik verwacht fitte spelers te hebben meegenomen. Ziyech en Mazraoui hebben gisteren aangepast getraind. We gaan zo nog trainen en zullen dan de reactie moeten afwachten. Maar ik verwacht dat ze kunnen spelen.”


19:06 uur | Onana verwacht sterk Ajax
De persconferentie is iets later dan gepland begonnen. De 1e vraag is voor Andre Onana. “Wat voor wedstrijd verwacht je?"

Onana reageert duidelijk. "Ik reken op een goede wedstrijd. We spelen tegen een sterke opponent. Het zal niet makkelijk worden. Maar ik heb vertrouwen in een goede afloop en kijk vooral erg uit naar de wedstrijd."


17:50 uur | Nog 7️⃣0️⃣ minuten tot de persconferentie
Over een goed uur is het tijd voor de persconferentie. Naast Erik ten Hag schuift Andre Onana aan. Wil jij dat jouw vraag tijdens de persconferentie wordt gesteld? Ga dan naar onze Instagram Stories en stuur een vraag in. Wie weet legt onze social reporter ter plaatse 'm aan Ten Hag of Onana voor.


17:07 uur | 🎥👏
Een fraaie impressie van hoe de reis van Amsterdam naar Cyprus verliep.


16:15 uur | Lucas Andersen ⚽️
Ajax speelde 1 keer eerder uit tegen APOEL. Het werd in september 2014 1-1 en de Amsterdamse goal kwam van Lucas Andersen.


15:00 uur | Het avondprogramma
De Ajacieden zijn onderweg naar het spelershotel, waar ze vervolgens even kunnen rusten. In de avond zijn er weer verplichtingen.

Voor de mensen in Cyprus die overwegen de training te bezoeken. Zoals jullie ongetwijfeld weten, is het in Cyprus een uur later. Onderstaande tijden zijn in het Nederlands.

  • 19:00 uur: persconferentie met Erik ten Hag en Andre Onana
  • 19:30 uur: training in het GPS-stadion

14:05 uur | Hello Cyprus 👋
De Ajacieden hebben voet gezet op Cyprus.


13:50 uur | Wat een uitzicht 👌


09:30 uur | Let's go boys! 🛫


09:00 uur | Selectienieuws
Promes niet mee naar Cyprus, Ziyech en Mazraoui wél ➡️Lees meer


08:30 uur | De selectie vertrekt vanaf de Johan Cruijff ArenA richting Schiphol


Lees ook: Promes niet mee naar Cyprus, Ziyech en Mazraoui wél
Check ook
: PREVIEW I Ajax op jacht naar Champions League in Cyprus

Tekst & beeld: Ajax.nl
19 augustus 2019

FIFA 20 Limited Ajax Edition nu exclusief verkrijgbaar!

Na het succes van afgelopen seizoen brengt Ajax opnieuw een FIFA 19 Ajax-editie uit. Bij deze editie zit het unieke Ajax-steelbook, de pre-order bonussen en 3 dagen early access (Champions-editie). Zowel de Standard als de Champions Edition kan nu besteld worden in de voorverkoop via Ajaxshop.nl. De Limited Ajax Edition is beschikbaar voor alle consoles (Playstation, XBOX, Nintendo Switch en PC).

FIFA is al jarenlang de meest populaire voetbalgame en ook deze versie beloofd weer veel speelplezier. Innovaties en interactieve veranderingen worden toegepast om het nieuwe spel naar een nog hoger niveau te tillen. Speel FIFA 20 met AFC Ajax in de Johan Cruijff Arena met de nieuwe aankopen zoals Edson Álvarez, Lisandro Martínez en Quincy Promes.

Dani Hagebeuk: 'Kan niet wachten!'

Dani Hagebeuk, eSporter van Ajax, kan niet wachten om de nieuwe game te spelen: “De eerste weken van FIFA zijn erg belangrijk. Er veranderen weer allerlei zaken in het spel, waardoor je het weer echt onder de knie moet krijgen. Als eSporter zijn de 1e weken cruciaal. We gaan er een mooi seizoen van maken.”

FIFA 20 brengt dit jaar de twee aspecten van 'The World's Game' tot leven: het prestige van het als prof spelen en de totaal nieuwe straatvoetbalervaring in EA SPORTS VOLTA. FIFA 20 vernieuwt het hele spel. FOOTBALL INTELLIGENCE ontgrendelt een ongekend platform voor realisme wat betreft gameplay. FIFA Ultimate Team™ biedt meer manieren om je droomteam samen te stellen en met EA SPORTS VOLTA speel je authentiek straatvoetbal.

Lees ook: eWorldCup: Ajacieden bij beste 8 en 16 van de wereld

Tekst & beeld: Ajax.nl
19 augustus 2019

Ajax Podcast #26: Kelly Zeeman en Lize Kop

Terwijl voor Ajax 1 de nieuwe voetbaljaargang al enkele weken in volle gang is, moet het grote werk voor de Ajax Vrouwen nog beginnen. Het wordt een seizoen dat anders is dan de laatste jaren. Er is een nieuwe trainer (Danny Schenkel) en de Ajax Vrouwen spelen helaas geen Europees voetbal. Bovendien is er een nieuw nationaal bekertoernooi: de Eredivisie Cup.

Daarom in deze aflevering van de Ajax Podcast 2 speelsters van de Ajax Vrouwen: Lize Kop en Kelly Zeeman. Zij vertellen uitgebreid wat ze van het nieuwe seizoen verwachten.

Daarnaast wordt er uitgebreid teruggeblikt. Kop vertelt over haar WK-ervaringen met de Oranje Leeuwinnen en Zeeman gaat in op de zware kruisbandblessure waarvan ze sinds kort helemaal hersteld is. Onlangs maakte ze haar come back in een vriendschappelijk duel. En dat gaf een geweldig gevoel.

"De tegenstander was niet best, het werd 11-0, maar het was voor mij geweldig", vertelt Zeeman, die naar eigen zeggen sterker uit de strijd is gekomen. "Iedereen bij Ajax heeft talent en kan goed voetballen. Anders speel je hier niet. Maar ik heb wel geleerd dat je er heel hard voor moet werken, ook naast het veld, en het moet blijven onderhouden. Ik voel me ook veel fitter. Als ik foto's zie van nu en een jaar geleden, dan ben ik ook meer een atleet."

Compliment gemaakt
Kop vertelt hoge verwachtingen te hebben van komend seizoen. Ze merkt dat er nieuw, fris elan is binnen de selectie. "Ik had vanwege het WK langer vakantie, maar toen ik terug kwam op de club, werd ik positief verrast. Het is niet zo dat er vorig seizoen geen mentaliteit was, maar het is nu anders. De vibe die er hangt, de mentaliteit. Ik vind het echt heel fijn. Daarvoor heb ik ook een compliment in de kleedkamer gemaakt.”

Ook gaven Kop en Zeeman antwoord op luisteraarsvragen en signeerden ze een bal, die is te winnen via ajax.nl/podcast. Geef het goede antwoord op de vraag die aan het einde van de podcast wordt gesteld.

Verder hebben we natuurlijk weer een nummer toegevoegd aan de Ajax Podcast Spotify Playlist, die je hier kunt vinden.

Mis nooit een aflevering!   
Nooit een aflevering missen van de Ajax Podcast? Abonneer je dan via:

Beluister ook: Ajax Podcast #25: Mitchell van der Gaag
Check ook
: Ajax Podcast #24: Noussair Mazraoui

Tekst en beeld: Ajax.nl