Menu
25 mei 2018

SJAAK SWART 80: spectaculair carrièreboek in de maak

Mister Ajax Sjaak Swart wordt op 3 juli 2018 80 jaar. Bij de verjaardag van deze hardnekkige Ajacied verschijnt Sjaak Swart 80, een spectaculair carrièreboek van een onverbeterlijke liefhebber die langs het lijntje snelde toen beroepsvoetbal in Nederland eigenlijk nog vrijblijvend amateurisme was, maar die ook een hoofdrol speelde in het grote Ajax van de late jaren '60 en de vroege jaren '70.

Mister Ajax mag dan al 45 jaar met voetballerspensioen zijn, hij is nog net zo fanatiek clubman als in zijn gloriejaren op het veld. Volgens de legendarische voetbalschrijver wijlen Nico Scheepmaker was hij 'de echtste rechtsbuiten' die Nederland ooit had.

Sjakie was de lieveling van het publiek
Sjaak Swart, Sjakie voor nagenoeg iedereen, was de lieveling van het publiek die de kunst van het versnellen en passeren een beetje had afgekeken van balkunstenaars als Stanley Matthews en Garrincha.

Anekdotes uit rijke carrière blijven zich maar aandienen

In 2009 verscheen de geautoriseerde biografie Mister Ajax, de eeuwige jeugd van Sjaak Swart, geschreven door Raymond Bouwman. '80' is een co-productie van Ajax en boekenpartner Kick uitgevers en als opvolger een welkome aanvulling op Swarts levensverhaal. Omdat Sjaak nog zo veel meer te vertellen heeft en de anekdotes uit zijn rijke carrière zich maar blijven aandienen.

Het nieuwe Swart-boek wordt een lijvig werk en krijgt het forse formaat van 30x30 centimeter (de grootte van de oude elpeehoes). Daardoor zullen de vele fraaie foto’s die voor dit boek zijn geselecteerd extra goed tot hun recht komen.

Kloeke boek is boeiende reis door lange loopbaan van kleurrijke voetballer

‘80' wordt vooral ook een beeldboek dat de fotogenieke Swart op de voet volgt, vanaf zijn entree in Ajax 1, in 1956, tot aan zijn legendarische afscheidswedstrijd, 17 jaar later. Dat maakt dit kloeke boek tot een boeiende reis door de lange loopbaan van een kleurrijke voetballer die vaker dan wie ook in het 1e elftal van Ajax speelde, 603 keer in een officiële wedstrijd.

'80' toont bovendien de rappe modernisering van het voetbal in de jaren ‘60 en het ontbolsteren van Ajax. Die intrigerende ontwikkelingen worden verbeeld door de knappe voetballer Swart die stamt uit het tijdperk van de stalen neuzen en de vierkante doelpalen en die als vleugelaanvaller van het nietige Ajax ineens in vliegende vaart naar de wereldtop snelt.

Boek & dvd documentaire
Sjaak Swart 80 wordt gemaakt door Kick uitgevers in samenwerking met de Ajax. Jaap Visser en Matty Verkamman zijn de auteurs en bij het boek zal een dvd worden gevoegd van de 55 minuten durende documentaire Sjakie, een leven lang Ajacied, gemaakt door Ajax TV.

Het boek verschijnt in een speciale luxe editie van € 80 waarbij onder meer een retroshirt van Ajax uit de jaren zestig zal worden gevoegd. Sjaak Swart 80 is vanaf begin juli ook verkrijgbaar in een standaard editie. Deze gaat € 39,95 kosten.

RESERVERENDe luxe editie van SJAAK SWART 80 is uitgevoerd in een luxe cassette en bevat een exclusief Ajax-shirt én een foto met handtekening.
De luxe editie van SJAAK SWART 80 is uitgevoerd in een luxe cassette en bevat een exclusief Ajax-shirt én een foto met handtekening.

25 mei 2018

Ajax contracteert Jaymillio Pinas

Ajax heeft Jaymillio Pinas gecontracteerd. De 16-jarige jeugdinternational tekent een contract dat ingaat op 1 juli 2018 en loop tot en met 30 juni 2021.

Pinas werd op 3 mei 2002 in Amsterdam geboren. De jeugdspeler van Ajax O16 speelt sinds 2017 in de jeugdopleiding en is blij met verbintenis. ,,Het is fijn dat de club vertrouwen in mij heeft.''

Bekijk ook: Saïd Ouaali: 'Erg blij dat dit tweetal bij Ajax blijft'
Lees ook: Ajax bindt Kenneth Taylor tot 2021

Tekst: Ajax.nl
Beeld: Ajax.nl/Louis van de Vuurst
25 mei 2018

Ajax bindt Kenneth Taylor tot 2021

Ajax heeft Kenneth Taylor (16) gecontracteerd. De middenvelder tekent een contract dat ingaat op 1 juli 2018 en loopt tot en met 30 juni 2021.

Taylor werd op 16 mei 2002 geboren in Alkmaar. Hij komt dit seizoen uit voor Ajax O17, waarmee hij in april de Future Cup won. Daarnaast maakte de jeugdspeler ook al zijn eerste minuten voor Ajax O19 in de uitwedstrijd tegen Feyenoord (2-2).

Het betreft het eerste contract voor de jeugdinternational, die sinds 2010 in de jeugdopleiding van Ajax speelt.

Taylor: ,,Ik ben dolblij met mijn contract. Mijn persoonlijke doel is om zo snel mogelijk in Ajax 1 te spelen. Daar wil ik zoveel mogelijk wedstrijden spelen en belangrijk zijn.''

Bekijk ook: Saïd Ouaali: 'Erg blij dat dit tweetal bij Ajax blijft'
Lees ook: Ajax contracteert Jaymillio Pinas

Tekst: Ajax.nl
Beeld: Ajax.nl/Louis van de Vuurst
25 mei 2018

Programma jeugd: O17 in halve finales, O16 houdt hoop op titel

Voor 2 jeugdteams van Ajax is het zaterdag erop of eronder op sportcomplex de Toekomst. Ajax O17 gaat de strijd aan met PSV O17 voor een plek in de finale van de beker. Daarnaast moet Ajax O16 winnen om nog kans te maken op de titel.

De halve finale is een weerzien tussen 2 oude bekenden. PSV O17 was één maand geleden met 2-0 te sterk voor Ajax O17, waardoor de titel naar Eindhoven ging. Dave Vos en co hopen zich zaterdag te revancheren. Zij vliegen om 12:00 uur uit de startblokken voor de laatste kans van het seizoen op een prijs.

Cruciaal duel voor Ajax O16
Ook voor Ajax O16 ligt er een grote uitdaging. De thuiswedstrijd tegen Vitesse is voor de ploeg van trainer Nordin Wooter cruciaal, want alleen een overwinning houdt de hoop op de titel in leven. Koploper AZ moet dan dinsdag 29 mei punten verspelen in de wedstrijd tegen PSV.

Ajax versus Sparta
Ajax O15, O14 en O12 kennen alle dezelfde tegenstander deze speelronde. Voor deze jeugdteams staan er wedstrijden tegen Sparta Rotterdam op de agenda.

Het volledige programma is als volgt:

Uit 25 mei
16:00 uur |
FC Utrecht O14 - Ajax O14

Thuis 26 mei
09:30 uur | Ajax O13-2 - Foresters O13
09:45 uur | Ajax O15 - Sparta Rotterdam O15
12:00 uur | Ajax O17 - PSV O17
14:30 uur | Ajax O16 - Vitesse O16

Uit 26 mei
12:00 uur |
Sparta Rotterdam O14 -  Ajax O14
14:30 uur | FC Utrecht O19 - Ajax O19

Uit 29 mei
14:30 uur | Vitesse O11 - Ajax O11
18:00 uur | PSV O14 - Ajax O14

Uit 30 mei
17:00 uur | Sparta Rotterdam O12 - Ajax O12

Lees ook: Ouaali: 'Ajax ontzettend trots op Europees kampioenen'
Bekijk ook:
Highlights Ajax O14 - Vitesse O14


Tekst: Ajax.nl/Anna Vermeulen
Beeld: Pro shots
24 mei 2018

Social Scout: Anouk en Aron op avontuur

Vele Ajacieden trokken deze week de wijde wereld in. Zo waren Anouk Hoogendijk en Aron Winter in India voor de KNVB en sloot Nico Tagliafico zich aan bij de Argentijnse selectie. De Ajax Vrouwen kroonden zich maandag tot Landskampioen 2017-2018 en genoten daar met volle teugen van!


In deze rubriek op Ajax.nl gaan we op zoek naar de leukste posts op social media van (oud) Ajacieden. Wat houdt ze bezig? Wat doen ze in hun vrije tijd? En hoe doen ze het op sportief gebied? Ajax.nl
zet het voor jou op een rijtje!


Welcome Rafael! #VDVisHere 🤳

Nice Neres! ⚽️⚽️⚽️⚽️⚽️⚽️⚽️

����

Een bericht gedeeld door Nicolas Tagliafico (@tagliafico3) op

Vamos Nico! 💪

🥇

Een bericht gedeeld door Brian Brobbey (@brianbrobbeyy) op

Europees kampioen O17! ⚡️⚡️

Good to be back with the national team! First training done! ���� #DutchLions

Een bericht gedeeld door Daley Blind (@blinddaley) op

🦁🦁🦁

��

Een bericht gedeeld door Kay-lee de Sanders (@kayleedesanders_) op

Champions! 🥇

😍❤️

G O O D M O R N I N G ��! #cappies #ajaxvrouwen #kampioen #opnaardedubbel

Een bericht gedeeld door Desiree van Lunteren (@dvlunteren) op

Ook een kusje voor Desiree van captain Loïs 😘

Anouk & Aron op avontuur 🌍

En waar bevindt Edwin zich? 🏞


Lees ook:
De Ligt: 'Als ik sommige berichten lees, dan moet ik erom lachen'    
Bekijk ook: Hakim's season     

Samenstelling: Ajax.nl