Menu
  Ajacieden maken zich op voor interlands

Ajacieden maken zich op voor interlands

Frank de Boer moet het tot eind volgende week doen met een flink uitgedunde selectie. De trainer van Ajax mist in deze periode negen spelers vanwege interlandverplichtingen. Indien zich geen calamiteiten voordoen kunnen Jasper Cillessen, Kenny Tete, Joël Veltman en Riechedly Bazoer zich opmaken voor de oefenwedstrijden van het Nederlands elftal tegen Wales en Duitsland.

Behalve de Nederlandse Ajacieden zijn Viktor Fischer, Arek Milik, Thulani Serero en Nemanja Gudelj eveneens opgeroepen voor hun land. Daley Sinkgraven ontving vanuit Zeist een uitnodiging voor Jong Oranje.

Oranje-internationals
Cillessen is met 25 interlands verreweg het meest ervaren van het zestal opgeroepen Oranje-internationals. Veltman, die precies een jaar geleden voor het laatst zijn opwachting maakte in het Nederlands elftal, volgt op gepaste afstand met zeven verzamelde caps. De rookie Tete heeft twee interlands achter hun naam staan, terwijl Bazoer zijn debuut nog moet maken. Riedewald meldde zich begin deze week geblesseerd af voor Oranje.

Nederland neemt het vrijdag in Cardiff op tegen Wales, dat zich in tegenstelling tot Oranje wel kwalificeerde voor het EK in Frankrijk. De Britten eindigden in groep B van de EK-kwalificatie als tweede achter groepswinnaar België. De laatste keer dat beide landen elkaar troffen was op 4 juni 2014, toen Oranje in aanloop naar het WK in eigen huis met 2-0 won door treffers van Arjen Robben en Jeremain Lens.

Vier dagen na het treffen in Wales verhuist Oranje naar Hannover voor de kraker tegen wereldkampioen Duitsland. Deze immer beladen wedstrijd staat voor de 41ste keer op het programma. Op 14 november 2012 stonden Nederland en Duitsland voor het laatst tegenover elkaar. Het duel in de ArenA eindigde toen in een doelpuntloos gelijkspel. Toenmalig Ajacied Kenneth Vermeer maakte die avond zijn Oranje-debuut. Die Mannschaft staat sinds 2006 onder leiding van bondscoach Joachim Löw en ontpopte zich in de EK-kwalificatiereeks tot groepswinnaar in poule D.

Davy KIaassen sleept deze interlandperiode mogelijk weer nieuwe caps in de wacht. In de thuisinterland tegen IJsland had ook de Ajacied zijn aandeel. Wesley Sneijder en Memphis Depay toonden net als Klaassen emoties.
Davy KIaassen sleept deze interlandperiode mogelijk weer nieuwe caps in de wacht. In de thuisinterland tegen IJsland had ook de Ajacied zijn aandeel. Wesley Sneijder en Memphis Depay toonden net als Klaassen emoties.

Fischer, Milik, Serero & Gudelj
Anders dan de Oranje-internationals wacht Fischer twee heel cruciale wedstrijden met Denemarken. De Denen moesten in groep I van de EK-kwalificatie Portugal en Albanië voor zich dulden, maar krijgen  via de play-offs een herkansing voor een plaats op het eindtoernooi van volgend jaar. Daarin nemen Fischer en zijn landgenoten het op tegen buurland Zweden; een derby die vergelijkbaar is met Nederland – Duitsland. Het eerste onderlinge treffen vindt zaterdag plaats in de Friends Arena te Solna, waarna het hele circus drie dagen later verkast naar de Deense hoofdstad Kopenhagen.

Milik mag zich als aanstaand EK-deelnemer met Polen verheugen op twee vriendschappelijke potjes in eigen huis tegen IJsland en Tsjechië, toevalligerwijs de twee landen die Oranje in groep A de das omdeden. Beide duels worden gespeeld op respectievelijk 13 en 17 november. Gudelj daarentegen beleefde met Servië, mede als gevolg van een sanctie van de UEFA, een uiterst troosteloze EK-kwalificatiereeks. Samen met zijn landgenoten moet de middenvelder van Ajax het Servische blazoen zien op te poetsen in de vriendschappelijke uitwedstrijden tegen Tsjechië en Oostenrijk, die eveneens op vrijdag en dinsdag worden gespeeld. Ook Serero komt op deze data met Zuid-Afrika in actie in een dubbele ontmoeting met Angola.

Jong Oranje
Juist vanwege de vele doorgeschoven A-internationals blijft het aandeel Ajacieden in Jong Oranje beperkt tot Sinkgraven. De 20-jarige Drent, die zich bij Ajax langzaamaan lijkt te herpakken, kruist met de beloften de degens met de leeftijdsgenoten van Wit-Rusland en Slowakije. De ploeg van coach Fred Grim neemt het eerst donderdag in Tilburg op tegen Jong Wit-Rusland, waarna dinsdag 17 november de uitwedstrijd in Senica staat geprogrammeerd tegen de jonge Slowaken. Saillant genoeg deelt Jong Oranje, in de strijd om kwalificatie voor het EK van 2017 in Polen, de eerste plaats met de komende twee opponenten.

Koppositie in Eredivisie
Ajax voert dus ook de komende twee weken de ranglijst aan van de Eredivisie. De ploeg van trainer Frank de Boer sloeg zondag in de Klassieker een aanval af van achtervolger Feyenoord: 1-1. PSV, dat in eigen huis met 3-1 van FC Utrecht won, profiteerde van de puntendeling in Rotterdam en wipte over Feyenoord heen. Niettemin kijken de Eindhovenaren na twaalf competitieduels nog altijd tegen een achterstand aan van twee punten. Ajax hervat de strijd in de Eredivisie op zaterdag 21 november met een thuiswedstrijd tegen SC Cambuur.

Tekst: Ajax.nl/Coen Heil
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst