Menu
  Ajax – Cambuur: alle 6 edities tot nu toe

Ajax – Cambuur: alle 6 edities tot nu toe

Ajax hervat zaterdag de competitie met een thuiswedstrijd tegen sc Cambuur. Slechts zesmaal eerder troffen de recordkampioen en de Friezen elkaar in Amsterdam. Daarvan werden vijf duels in het voordeel van de thuisploeg beslist en werd een keer gelijkgespeeld.

Ajax ontving Cambuur voor het eerst in het seizoen 1992-1993. Stefan Pettersson bracht de thuisploeg die middag al in de openingsfase aan de leiding. Dennis Bergkamp verdubbelde vlak voor rust de score: 2-0. Halverwege de tweede helft bracht Ben Spork namens Cambuur de spanning terug in de wedstrijd. Bergkamp maakte echter vlak voor tijd aan alle onzekerheid een eind door na een hoekschop van Michel Kreek de beslissende 3-1 achter Fred Grim te koppen.

Grim en Stam
Een jaargang later stonden beide teams opnieuw tegenover elkaar. De bezoekers verschenen met onder meer Grim en Jaap Stam aan de aftrap. Eerstgenoemde had Ajax acht jaar eerder voor de Friezen verruild, maar keerde na het seizoen 1993-1994 terug naar de hoofdstedelijke recordkampioen. Stam daarentegen bouwde zijn loopbaan gestaag op en belandde na omzwervingen langs buitenlandse topclubs als Manchester United, Lazio en AC Milan in 2006 bij Ajax. Tegenwoordig is de 67-voudig international coach van Jong Ajax, samen met Andries Ulderink.

Grim, Stam en de overige negen spelers van de Leeuwarders leken lange tijd af te stevenen op een stunt nadat oud-Ajacied Hennie Meijer en Richard Elzinga de ruststand op 0-2 hadden bepaald. In het tweede bedrijf deed Ajax na een uur spelen iets terug via Jari Litmanen, na een missertje van Grim op een inzet van Marc Overmars. Een kwartier later gevolgd door de 2-2 van dichtbij door Pettersson. Tien minuten voor tijd brak het Friese verzet definitief toen Peter van Vossen op aangeven van Finidi George de beslissende 3-2 op het scorebord bracht en na een lange spurt materiaalman Sjakie Wolfs in de armen vloog.

1998
Aan het einde van dat seizoen daalde Cambuur af naar de eerste divisie om vervolgens pas in 1998 weer terug te keren op het hoogste niveau. Een daverend succes werd de rentree in Amsterdam ook ditmaal niet, want Ajax zegevierde in de ArenA met 4-0 door treffers van Ronald de Boer, Wamberto, Shota Arveladze en invaller Peter Hoekstra.

De laatste editie van Ajax - Cambuur werd gespeeld op Moederdag. Reden om de moeders van de Ajacieden flink in het zonnetje te zetten. Na een lunch in het Hilton betreden de Ajacieden mét hun moeder het veld van de ArenA.
De laatste editie van Ajax - Cambuur werd gespeeld op Moederdag. Reden om de moeders van de Ajacieden flink in het zonnetje te zetten. Na een lunch in het Hilton betreden de Ajacieden mét hun moeder het veld van de ArenA.

In de jaargang 1999-2000 eindigde Ajax – Cambuur in een 3-1-zege voor de thuisploeg, die onder leiding van Jan Wouters in een asgrauwe periode zat. Desondanks zorgde Nikos Machlas al vrij vroeg in het duel voor de openingstreffer. Kort daarna gevolgd door een eigen doelpunt van Cambuur-verdediger Robert Loontjens: 2-0. Brian Laudrup, een van de weinige lichtpuntjes aan Ajax-zijde dat seizoen, maakte al na een kwartier spelen het trio doelpunten compleet. Na rust deed Dennis Scharrenburg nog iets terug voor de Friezen, maar daar bleef het bij.

Rentree
Vervolgens duurde het na opnieuw een degradatie liefst dertien jaar voordat Cambuur zich weer kon meten met de vaderlandse voetbaltop. De rentree op 9 maart 2014 leverde een 1-1-gelijkspel op in Amsterdam. En dat terwijl Ajax uit de startblokken schoot, hetgeen resulteerde in een razendsnelle eerste treffer van Siem de Jong na goed voorbereidend werk van Ricardo Kishna. De voorsprong werd in de tweede helft tenietgedaan door een uitstekende kopbal van Martijn Barto, die op zijn wenkend bediend werd door ex-Ajacied Jody Lukoki: 1-1.

Vorig seizoen lieten de Amsterdammers Cambuur volstrekt kansloos in de ArenA: 3-0. Alle doelpunten in dat duel waren van Deense makelij. Eerst was het Viktor Fischer die op Moederdag de 1-0 en 2-0 achter de Friese doelman schoot. Daarna was het de beurt aan Lasse Schöne die daarmee het slotakkoord verzorgde: 3-0.

Stand
Ajax voert de ranglijst van de Eredivisie aan met 29 punten uit twaalf wedstrijden. Cambuur staat zeventiende met slechts zeven punten en wacht nog altijd op de eerste zege van het seizoen. Ajax - SC Cambuur begint zaterdag om 19:45 uur.

Tekst: Ajax.nl/Coen Heil
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst
Meer lezen over Ajax - Cambuur uit het seizoen 2014-2015? Bestel hier het Ajax Jaarboek 2014-2015