Menu
  Ajax - De Graafschap: 4 talenten in Achterhoek

Ajax - De Graafschap: 4 talenten in Achterhoek

Ajax sluit zondag de eerste seizoenshelft af met een thuiswedstrijd tegen De Graafschap, de voormalige club van latere Ajacieden als Dick Schoenaker, Siem de Jong en Klaas Jan Huntelaar. Veel spelers bewandelden ooit de tegenovergestelde weg. Onder meer Edwin Godee, Olaf Lindenbergh, Rody Turpijn en Youssouf Hersi braken in Amsterdam nooit helemaal door en belandden uiteindelijk op De Vijverberg.

Edwin Godee
Godee stond te boek als een groot talent en maakte in 1981 samen met – niemand minder dan – stad- en leeftijdgenoot Marco van Basten de overstap van Elinkwijk naar Ajax. Eenmaal in Amsterdam aangekomen laat de middenvelder zijn voeten spreken. Hoewel de linkspoot enkele malen invalt bij het eerste elftal van Ajax, ziet hij op termijn te weinig perspectief voor zichzelf weggelegd en keert hij terug naar zijn geboortestad Utrecht om voor de gelijknamige club te gaan spelen.

Tussen 1991 en 1999 komt de voormalige jeugdinternational uit voor De Graafschap, waar hij uitgroeit tot een meer dan verdienstelijke clubvoetballer. Saillant genoeg heeft Van Basten in 1991 onder meer al een Europa Cup 2, twee Champions League-zeges (toen nog de Europa Cup 1, red.) en een Europese titel met Oranje achter zijn naam staan. Godee sluit in 2001 zijn loopbaan af bij Heracles Almelo.

Olaf Lindenbergh
Lindenbergh doorliep de jeugdopleiding van Ajax, maar kon nimmer de stap naar het eerste elftal zetten. Hoewel hij in het seizoen 1993-1994 wel een aantal keer tot de wedstrijdselectie behoort van trainer Louis van Gaal. Daarom besluit de Noord-Hollander, in navolging van zijn generatiegenoot André Ooijer, zijn geluk elders te beproeven in 1994. Ooijer wijkt uit naar FC Volendam, terwijl Lindenbergh kiest voor De Graafschap. Met de Doetinchemmers promoveert de linksbenige verdediger/middenvelder vrijwel direct naar de Eredivisie.

In de jaren daarna ontpopt Lindenbergh zich tot een gewaardeerde kracht  die het vuile werk niet schuwt. Iets wat ook bij AZ niet onopgemerkt blijft. Uiteindelijk beleeft Lindenbergh zes mooie jaren bij AZ en volgt in de zomer van 2005 de ultieme beloning: een terugkeer naar Ajax. Trainer Danny Blind, voorstander van zijn komst, wordt echter na een jaar al ontslagen. Met diens opvolger, Henk ten Cate, blijkt de Ajacied iets minder goed door één deur te kunnen, wat in 2007 leidt tot een vertrek naar Sparta Rotterdam. De Purmerender hangt in 2012 zijn schoenen aan de wilgen bij FC Volendam.

Rody Turpijn
De loopbaan van Turpijn ging bij Ajax als een raket van start. Mede ingegeven door blessures van Marc Overmars en Peter Hoekstra krijgt de linksbuiten aan het begin van het seizoen 1996-1997 een kans van trainer Louis van Gaal. De Amsterdammer komt die jaargang tot zes optredens in de hoofdmacht. Een seizoen later is echter alles anders als Van Gaal de wijk neemt naar FC Barcelona en de nieuwe Ajax-coach Morten Olsen tien nieuwe spelers aantrekt.

Voor Turpijn zit er weinig anders op dan te vertrekken naar De Graafschap. De nieuwbakken Superboer blijft vijf jaar hangen in de Achterhoek en komt daarin tot 91 Eredivisie-optredens, waarin hij tienmaal scoort. In 2003 besluit de dan 25-jarige oud-Ajacied dat het genoeg is geweest en geeft hij de voorkeur aan het volgen van een studie en zijn maatschappelijke carriere.

Youssouf Hersi
Hersi gold in de jeugdopleiding van Ajax als een van de allergrootste talenten. Net als zijn generatiegenoten John Heitinga en Rafael van der Vaart wordt de geboren Ethiopiër dan ook een glansrijke loopbaan toegedicht. Het loopt echter anders. Hoewel de middenvelder onder de vleugels van Co Adriaanse nog wel negen keer zijn opwachting maakt in het eerste elftal, kan hij in een later stadium de hooggespannen verwachtingen nooit helemaal waarmaken.

Via NAC Breda, NEC, sc Heerenveen, Vitesse, FC Twente en het Griekse AEK Athene belandt hij in 2010 bij De Graafschap. Maar ook de Gelderlanders willen na 22 wedstrijden en twee treffers niet met hem verder. Hersi besluit vervolgens zijn geluk te beproeven in Australië, bij achtereenvolgens Western Sydney Wanderers en Perth Glory FC.

Bekerduel
Ajax – De Graafschap was eerder dit seizoen het affiche in de tweede ronde van het KNVB Bekertoernooi. De thuisploeg zegevierde toen met 2-0 door treffers van Viktor Fischer en John Heitinga, die daarmee zijn rentree van extra glans voorzag. Ajax – De Graafschap wordt zondag vanaf 16:45 uur gespeeld.

Tekst: Ajax.nl/Coen Heil
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst