Menu
  Ajax – Excelsior: 4 monsterscores

Ajax – Excelsior: 4 monsterscores

Ajax hervat zondag met een thuiswedstrijd tegen Excelsior de klopjacht op koploper PSV. Ajax – Excelsior leverde de Amsterdammers vorig seizoen een moeizame 1-0-zege op. Terwijl voorheen geregeld ruime zeges werden geboekt op de Rotterdammers, zoals in het seizoen 1970-1971 toen de thuisploeg met 7-0 zegevierde. In de jaren daarna volgden nog drie monsterscores.

Ajax – Excelsior 7-0
Ajax maakte in het seizoen 1970-1971 naam in Europa, vooral met de winst van de Europa Cup 1 (de latere UEFA Champions League), maar had in de Eredivisie ook geen mededogen met Excelsior. De Rotterdammers werden met 7-0 verslagen door treffers van Gerrie Mühren (3x), Sjaak Swart (2x) en Dick van Dijk (2x).

Cruijff drie keer
Twee seizoenen later boekten de Amsterdammers een recordzege op Excelsior: 8-0. Met name Johan Cruijff en Johnny Rep hadden het die dag op hun heupen met respectievelijk drie en twee goals. Arie Haan, Arnold Mühren en de toenmalige Excelsior-speler Aad de Mos (eigen doelpunt) completeerden de lijst doelpuntenmakers.

Duel tussen twee latere bondscoaches
In de jaargang 1979-1980 haalde Ajax opnieuw meermaals de trekker over tegen de Kralingers. Onder leiding van trainer Leo Beenhakker stokte de productie pas bij 6-0. Sören Lerby was met twee treffers de gevierde man bij de thuisploeg. In diens kielzog vonden ook Karel Bonsink, Simon Tahamata en Tscheu-la Ling het net, terwijl Excelsior-speler Ton Pattinama zijn doelman René Vermunt verraste met een eigen inzet. Bij de bezoekers werd de 19-jarige Hans Kraay jr. halverwege de tweede helft naar de kant gehaald. Verder stonden bij beide teams met Beenhakker en Thijs Libregts twee trainers aan het roer die later de scepter zouden zwaaien als bondscoach van het Nederlands elftal.

Ajax vloert Excelsior met vijf kopgoals
Ruim een jaar later hadden de Ajacieden andermaal het vizier op scherp staan tegen Excelsior: 7-2. Wat daarbij opviel was dat liefst vijfmaal met het hoofd werd gescoord. De pas 18-jarige Wim Kieft spande de kroon met drie kopgoals. Ling en Dick Schoenaker volgden het voorbeeld van de jongeling. Opnieuw Ling en Lerby maakten het zevental vol.

Ajax heeft na 23 speelronden een punt minder dan koploper PSV. Excelsior, dat wordt getraind door ex-Ajacied Fons Groenendijk, staat op de zestiende plaats. Vorig seizoen werd Ajax in het thuisduel met de Rotterdammers vlak voor tijd gered door Anwar El Ghazi, die op aangeven van Richairo Zivkovic raak knikte: 1-0.

Ajax – Excelsior begint zondag om 14:30 uur.

Tekst: Ajax.n/Coen Heil
Foto: Ajax.nl/Louis van de Vuurst