Menu
  Ajax – Heerenveen: de 5 beste schutters

Ajax – Heerenveen: de 5 beste schutters

Ajax speelt zaterdag voor de 24ste keer een competitiewedstrijd in eigen huis tegen sc Heerenveen. Op basis van eerdere onderlinge confrontaties is Shota Arveladze met vijf treffers de meest productieve Ajacied tegen Heerenveen. De Georgische oud-Ajacied wordt op de voet gevolgd door Patrick Kluivert en Jari Litmanen die beiden viermaal het net vonden. Luis Suarez en Lasse Schöne completeren de top-5 met ieder drie doelpunten.

Arveladze
Arveladze maakte in 1997 de overstap van het Turkse Trabzonspor naar Ajax. Direct in zijn debuutseizoen maakte de Georgiër een onuitwisbare indruk met vijfentwintig competitietreffers. Drie daarvan maakte hij op 11 april 1998 tegen sc Heerenveen, toen hij in het met 7-2 gewonnen thuisduel de 3-0, 6-1 en 7-2 voor zijn rekening nam. Twee seizoenen later zegevierden de Amsterdammers met 3-2 en was de aanvaller verantwoordelijk voor de 3-1. Ook in de jaargang 2000-2001 walste de thuisploeg over de Friezen heen: 6-2. Arveladze tekende een kwartier voor tijd voor de 5-2.

Kluivert & Litmanen
Na Arveladze maakten Kluivert en Litmanen de meeste doelpunten tegen Heerenveen voor eigen publiek. Kluivert, die uiteindelijk maar drie seizoenen in het eerste elftal speelde, had daarvoor maar twee wedstrijden nodig. De pas 18-jarige spits scoorde in het seizoen 1994-1995 tweemaal in de Meer: 5-1. Een prestatie die op deze avond werd geëvenaard door zijn ploeggenoot Jari Litmanen. Een jaar later herhaalde Kluivert dit kunststukje en verzorgde hij de openingstreffer en de 6-0 in een uiterst attractief duel dat uitmondde in een 6-2-zege. Litmanen ontbrak in dat treffen met Heerenveen, maar de Fin haalde zijn gram in de twee daaropvolgende jaargangen. Eerst opende hij de score met een benutte strafschop in de met 2-1 gewonnen thuiswedstrijd. Daarna scoorde hij opnieuw vanaf elf meter in de ontmoeting waarin Arveladze met een hattrick uitgroeide tot uitblinker.

Lasse Schöne loopt juichend weg en heeft in Daley Blind een juichende collega-Ajacied. Twee seizoenen terug scoorde de Deen drie keer in het thuisduel met Heerenveen.
Lasse Schöne loopt juichend weg en heeft in Daley Blind een juichende collega-Ajacied. Twee seizoenen terug scoorde de Deen drie keer in het thuisduel met Heerenveen.

Suarez & Schöne
Na de veelvuldig scorende Arveladze, Kluivert en Litmanen was het voor het publiek in de ArenA wachten op nieuwe topschutters. Die passeerden ook de revue met onder meer Zlatan Ibrahimovic, Mido en Klaas Jan Huntelaar. Geen van hen kon echter wedijveren met eerdergenoemd trio als het thuiswedstrijden tegen Heerenveen betrof. Iets wat Suarez wel lukte. De huidige steraanvaller van FC Barcelona verruilde in 2007 FC Groningen voor Ajax. Eenmaal in Amsterdam bewees de Uruguayaan geen last te hebben van koudwatervrees. Sterker nog, hij beleefde een glorieuze entree toen hij in zijn allereerste thuiswedstrijd als Ajacied meteen tweemaal de trekker overhaalde. Daarmee bewees hij niet alleen zichzelf maar ook zijn ploeg een uitstekende dienst in de 4-1-overwinning op Heerenveen. Twee seizoenen later overklaste Ajax de Friese tegenstrever opnieuw en scoorde Suarez uit een strafschop: 5-1. Uiteindelijk zou de Zuid-Amerikaan blijven steken op drie doelpunten in de thuisduels met de Friezen, voordat hij in januari 2011 zijn heil zocht in de Premier League bij Liverpool.

In de jaren daarna bleef Ajax – sc Heerenveen een doelpuntrijke ontmoeting, waarin de thuisploeg meestal aan het langste eind trok. Zoals twee seizoenen geleden toen de bezoekers met een 3-0-nederlaag huiswaarts werden gestuurd. Uitblinker die middag was Lasse Schöne, die nota bene zijn opleiding gedeeltelijk genoot in het Friese Haagje. De Deense middenvelder/aanvaller kende echter geen mededogen en draaide zijn voormalige club eigenhandig de nek om: 3-0. De eerste twee treffers maakte hij vanaf de strafschopstip en de laatste na een assist van landgenoot Viktor Fischer.

Record
Normaliter is Schöne zaterdag de enige Ajacied die in de buurt kan komen van het record van Arveladze. Al gebiedt de eerlijkheid te zeggen dat de Scandinaviër momenteel geen zekerheid is in het elftal van trainer Frank de Boer.

De Amsterdammers gaan in elk geval nog steeds aan leiding in de Eredivisie met 35 punten uit veertien wedstrijden en een doelsaldo van 38 doelpunten voor en zeven treffers tegen. Heerenveen is onder leiding van interim-coach Foppe de Haan bezig aan een goede serie en inmiddels opgeklommen naar de elfde positie met zeventien punten uit veertien gespeelde duels.

Ajax – sc Heerenveen begint zaterdag om 20:45 uur. Voor het duel zijn nog kaarten beschikbaar.

Tekst: Ajax.nl/Coen Heil
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst
Hoe verliep Ajax - Heerenveen afgelopen seizoen? Check het in het Officiële Ajax Jaarboek 2014-2015