Menu
  Ajax – Roda JC: Suarez recordhouder met 4 treffers

Ajax – Roda JC: Suarez recordhouder met 4 treffers

Ajax verdedigt zaterdag zijn koppositie in de Eredivisie in de thuiswedstrijd tegen Roda JC. Slechts zes seizoenen geleden maakte Luis Suarez furore door in het thuisduel met Roda JC vier keer te scoren. De Uruguayaanse aanvaller van FC Barcelona is daarmee recordhouder, want onder anderen Frank Rijkaard, Marco van Basten en Lorenzo Ebecilio bleven in een thuisduel met de Limburgers ooit steken op drie doelpunten.

Suarez op recordjacht
Het Ajax onder leiding van trainer Martin Jol ontpopte zich in de tweede seizoenshelft van het seizoen 2009-2010 tot een heuse vechtmachine met Suarez als aanvoerder. Ook op 3 februari 2010 nam de Zuid-Amerikaan in de ArenA het voortouw tegen Roda JC, met het eerder gememoreerde kwartet doelpunten als gevolg. Halverwege leek niets op een doelpuntenregen te wijzen, aangezien beide ploegen met een 0-0-ruststand de kleedkamers opzochten en Roda het betere van het spel had.

In het tweede bedrijf ontbrandde de wedstrijd pas echt, wat na tien minuten spelen de  openingstreffer van Suarez opleverde. De Ajacied benutte een door scheidsrechter Bas Nijhuis toegekende strafschop. Een kwartier later herhaalde de captain dit kunstje: 2-0. Dit tot afgrijzen van Roda-trainer Harm van Veldhoven, die na afloop sprak over twee curieuze penalty’s. De tot Belg genaturaliseerde Nederlander had hiermee wel degelijk een punt, want bij de eerste strafschop liet Suarez zich gretig vallen over het uitgestoken been van Davy De Fauw. Diezelfde De Fauw werd daarna bestraft met zijn tweede gele kaart toen hij Siem de Jong licht toucheerde. De bank van de Limburgers reageerde vervolgens furieus en even leek het zelfs te escaleren. Met name het vlagsignaal van de grensrechter - voor de naar later bleek niet buitenspel staande De Jong - leidde tot grote verwarring bij de bezoekers.

Toen de gemoederen enigszins waren bedaard verdubbelde Suarez zijn doelpuntenproductie van de middag door eerst Przemysław Tyton handig te omspelen en kort daarna op aangeven van De Jong vanuit de draai raak te schieten: 4-0. Tegelijkertijd bracht hij zijn seizoentotaal op 22 treffers. ,,Het was lekker voor mij en het team, maar het belangrijkste zijn toch de drie punten die we vandaag hebben gepakt’’, hield de hoofdrolspeler zich na afloop op de vlakte.

Lorenzo Ebecilio schreeuwt het uit na een van zijn drie goals tegen Roda JC.
Lorenzo Ebecilio schreeuwt het uit na een van zijn drie goals tegen Roda JC.

Ebecilio en zijn ultieme revanche
Eerder maakten onder meer Rijkaard en Van Basten in de jaren tachtig een hattrick tegen Roda JC. Twee jaar na het huzarenstukje van Suarez was het de beurt aan Lorenzo Ebecilio, die in de buurt kwam van het record van zijn voormalige ploeggenoot. En dat terwijl de huidige aanvaller van het Russische FC Anzi op de bank moest beginnen. Na een half uur spelen kwam hij alsnog binnen de lijnen voor de geblesseerd geraakte Miralem Sulejmani. Vervolgens verliep de entree van de Noord-Hollander dramatisch, doordat hij bij een van zijn eerste balcontacten de bal pardoes in de voeten schoof van Mads Junker, die op zijn beurt Sanharib Malki bediende: 0-1. Ondanks de hoon van het publiek revancheerde Ebecilio zich na rust voortreffelijk. Met name de 3-1 was van een ongekende schoonheid: na een geslaagde passeeractie volgde vanaf de rand strafschopgebied een ferme uithaal die via de onderkant lat in het doel belandde.

Ajax koploper
Ajax is na tien wedstrijden koploper in de Eredivisie. De ploeg van trainer Frank de Boer verzamelde tot nu toe 25 punten. Bovendien spreekt het doelsaldo van 24 treffers voor en slechts vijf tegen tot de verbeelding. Roda daarentegen is koploper van het rechterrijtje en dat is een knappe prestatie van de promovendus. Daarbij is het opvallend dat de Zuid-Limburgers tot nu toe slechts tienmaal doel troffen, maar ook pas elf tegendoelpunten incasseerden.

Ajax – Roda JC begint zaterdag om 19:45 uur.

Tekst: Ajax.nl/Coen Heil
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst