Menu
 Ajax-icoon Piet Keizer (73) overleden

Ajax-icoon Piet Keizer (73) overleden

Ajax bereikte zaterdagochtend 11 februari het trieste nieuws over het overlijden van Piet Keizer. Hij overleed na een kort ziekbed. De voormalige linksbuiten speelde tussen 1961 en 1974 490 officiële duels in Ajax 1, waarin hij 189 doelpunten maakte. Keizer voetbalde zijn hele carrière bij Ajax en groeide uit tot clubicoon. De Amsterdammer was een uitblinker in de Ajax-selectie die begin jaren zeventig Europa en vervolgens ook de hele wereld veroverde. Piet Keizer is 73 jaar geworden.

Jeugd
Keizer werd op 14 juni 1943 geboren in Amsterdam. Als tienjarige speelde hij zijn eerste voetbalwedstrijd bij amateurclub Amstel. Twee jaar later, in 1955, werd Keizer lid van Ajax. Zijn jongensjaren stonden in het teken van voetballen, voetballen en voetballen. ,,Ik ben niet opgegroeid met Elvis, ik ben opgegroeid met een bal. Van jongs af aan heb ik geprobeerd een bal onder controle te houden. Onder alle omstandigheden”, vertelde Keizer over zijn jeugd.

Valse start
Keizer debuteerde op 5 februari 1961 als zeventienjarige in de hoofdmacht van Ajax in een thuiswedstrijd tegen Feyenoord. Ajax verloor de Klassieker met 1-0. Ondanks deze valse start beleefde Keizer een prachtige carrière als Ajacied. In 1962 won hij met Ajax de Intertotofinale; feitelijk de eerste Europese trofee van Ajax. De linksbuiten werd in de gloriejaren zelfs aanvoerder. Keizer ontwikkelde zich in de jaren zestig en zeventig tot een van de grootste Ajacieden in de clubhistorie; een onbetwiste hoofdrolspeler tijdens de gouden jaren van Ajax.

Prijzen
Hoogtepunt in de carrière van Keizer was de drievoudige winst van de belangrijkste Europa Cup. In 1971, 1972 en 1973 won Ajax de Europa Cup voor Landskampioenen, de latere UEFA Champions League. Keizer werd zes keer kampioen van Nederland en won vijf maal de nationale beker. In het seizoen 1972 -1973 was de aanvaller ook van de partij toen Ajax de Wereldbeker won door het Argentijnse Independiente over twee duels te verslaan.

Tijdens deze glorieperiode, waarin Ajax wereldfaam verwierf, waren Piet Keizer en Johan Cruijff de twee absolute vedettes van Ajax. Onder de Ajax-supporters waren er twee stromingen: de een was idolaat van Cruijff en de andere van Keizer. Vergelijkbare twisten waren er tussen fans van The Beatles en The Rolling Stones.

Schaar als handelsmerk
De schaar was het handelsmerk van Keizer. Iedereen kende deze beweging. Desondanks zette Ajax’ linksbuiten met zijn schijnbeweging zijn tegenstanders keer op keer op het verkeerde been.

‘De schaar van Keizer’ bracht Ajax in de Europa Cup I-finale van 1971 zelfs op het winnende spoor. Op aangeven van de linkeraanvaller, die aan zijn voorzet een fraaie schaar vooraf liet gaan, kopte Dick van Dijk raak op Wembley en tegen Panathinaikos. Ajax leidde na vijf minuten met 1-0; de Ajacieden van Rinus Michels - de trainer waarmee Keizer een moeizame relatie onderhield - zouden de finale uiteindelijk met 2-0 winnen.

Oranje
Keizer kwam in zijn loopbaan 34 keer uit voor Oranje. Daarin scoorde hij elfmaal. Zijn laatste interland speelde hij tegen Zweden op het WK van 1974 in toenmalig West-Duitsland. Op dat WK verloor het Nederlands elftal de finale van West-Duitsland met 1-2. Keizer kwam in die finale niet in actie.

490 duels
Op 13 oktober 1974 hing Keizer zijn voetbalschoenen voorgoed aan de wilgen. Het besluit van de ‘pas’ 31-jarige vedette verraste vriend en vijand; de linksbuiten was nog altijd immens populair. Toch stopte hij van de ene op de andere dag met voetballen. De beslissing tekende de eigenzinnigheid van een van de beste linksbuitens aller tijden. Na dit besluit liet Keizer zich jarenlang niet zien op het voetbalveld.

Wanneer hij zijn voetbalschoenen wel uit de kast trok, was dat een speciaal moment voor alle Ajax-fans. Een van de zeldzame momenten waarop Keizer zich weer hulde in een Ajax-shirt was op 11 oktober 1997, bij de benefietwedstrijd voor de nabestaanden van de overleden Ajacied Van Dijk. Ook begin april 1999 stond Keizer (zeer) kort binnen de lijnen in de Amsterdam ArenA. Onder de titel ‘30 jaar finales’ - ook de erewedstrijd voor Johan Cruijff - speelden talloze oud-Ajacieden de hoofdrol in de volgestroomde ArenA.

Club van 100
Met zijn 490 duels bezet Keizer de vierde plek in Ajax’ befaamde Club van 100. De linkspoot moet alleen zijn collega-clubiconen Danny Blind (493 duels), Wim Suurbier (509) en Mister Ajax Sjaak Swart (603) voorlaten. Keizer bezet bovendien de vijfde plek op Ajax’ topschutterslijst. Liefst 189 keer liet de Amsterdammer de Ajax-fans juichen. Alleen Henk Groot, Sjaak Swart, Johan Cruijff en Piet van Reenen scoorden vaker als Ajacied.

Voor al hun verdiensten werden Keizer en Mister Ajax Swart op 22 januari 2010 allebei benoemd tot Erelid van Ajax. De voormalige linksbuiten vond eigenlijk dat al zijn medespelers deze titel moesten ontvangen. Piet Keizer leverde die eretitel niet lang daarna doodleuk weer in, maar om een andere reden. Keizer protesteerde op die manier tegen de wijze waarop koersveranderingen binnen zijn club plaatsvonden . Ook die beslissing tekende het karakter van de voormalige voetbalster.

Uniek
Veertig jaar na zijn afscheid concludeerde oud-ploeggenoot Pim van Dord dat naast Johan Cruijff ook Keizer verantwoordelijk was voor de wereldwijde successen van Nederlandse clubteams en het Nederlands elftal. ,,Piet was uniek. Niet alleen in voetbaltechnisch opzicht, maar ook vanwege zijn tactische vermogen. Hij en Johan speelden met Ajax in een goed elftal, maar ze hebben samen het niveau omhoog gestuwd. Zij bepaalden ook wat er gebeurde. Door hun ontwikkeling is het Nederlandse voetbal in technisch en tactisch opzicht op een hoger niveau terechtgekomen.’’

Ajax wenst de nabestaanden veel sterkte bij de verwerking van dit verlies.

Tekst: Ajax.nl
Foto’s: Erfgoed Ajax, Louis van de Vuurst