Menu
  De Meer als schiettent, het publiek scandeert: ‘Vijftien, vijftien’

De Meer als schiettent, het publiek scandeert: ‘Vijftien, vijftien’

Jaap Visser van Kick uitgevers schrijft elke maandag een blog over de geschiedenis van Ajax. Deze week gaan we terug naar 3 oktober 1984, wanneer de Amsterdammers iets goed te maken hebben in het UEFA Cup-toernooi en De Meer in een schiettent verandert: 14-0 tegen Red Boys Differdange.

Door de eigen aanhang bespuugd, beschimpt en met bier bekogeld, was de jonge Ajax-ploeg van Aad de Mos na het echec van Differdange afgedropen. Tegen de veredelde amateurs van Red Boys hadden de Amsterdammers in de eerste ronde van het UEFA Cup-toernooi vergeefs stormgelopen. Niet één bres hadden zij weten te slaan in de Luxemburgse muur en dus was het in Differdange 0-0 gebleven.

Schande
Een schande, vonden de bijna duizend meegereisde supporters, en dat vonden de Ajacieden zelf eigenlijk ook. Vandaar dat zij van de return in De Meer op woensdag 3 oktober 1984 serieus werk willen maken. Het Ajax van de grote beloften Ronald Koeman, Gerald Vanenburg, Frank Rijkaard en Marco van Basten staat op scherp, met als gevolg een nationaal record en de grootste overwinning aller tijden in het UEFA Cup-toernooi: 14-0.

In Differdange had het Ajax bepaald niet meegezeten, in Amsterdam daarentegen plaveit Red Boys gewillig het pad naar een monsterscore voor de thuisploeg. Al in de vijfde minuut speelt aanvaller René Muller van grote afstand terug op doelman Alain Valli. De bal is zo lang onderweg, dat Van Basten ‘m eenvoudig kan oppikken en als Daniel Kufer hem de voet dwars wil zetten, laat Marco zich opzichtig vallen. De Ierse schedsrechter Eámon Farrell vindt de buiteling van Van Basten mooi genoeg voor een strafschop die Ronald Spelbos onberispelijk benut: 1-0.

Leidseplein
Drie minuten later blundert Valli op een laag schot van Koeman en is het pleit in De Meer beslecht: 2-0. Red Boys stelt in aanvallend opzicht helemaal niets voor en bovendien lijken de Luxemburgers met hun gedachten al op het Leidseplein waar zij, zoals een krant het de volgende dag zal uitdrukken, hun grote ‘vergeetfeest’ zullen vieren. 2-0 in nog geen tien minuten, een slappe tegenstander en een rekening die nog openstaat bij de supporters. Tijd voor een demonstratie. Het wordt kermis in De Meer, met het doel van de arme Valli als schiettent.

Copa UEFA 1984/1985: Ajax le ganó al Red Boys Differdange 14-0 el 3/10/1984.http://t.co/SLzP1iMk0B pic.twitter.com/245CjBEK6h

— Torito Casale (@viejocasale) 25 September 2015

Het grote verschil met de wanvertoning in Differdangse is dat Ajax thuis de vleugels uitstekend bespeelt. Vooral op rechts is het met Sonny Silooy, Rijkaard en Vanenburg voortdurend bal. Van Basten maakt na een heerlijke steekpass van Vanenburg 3-0 en Bosman rondt een flitsende aanval met Van Basten, Rijkaard en Vanenburg af: 4-0. Vlak voor rust komt Van Basten nog eens inglijden voor een echte spitsengoal: 5-0.

Scorebord
In de tweede helft voert Ajax het tempo nog verder op en blijft het scorebord ratelen: Rijkaard 6-0, Van Basten 7-0, Vanenburg 8-0, Van Basten 9-0 en Dick Schoenaker 10-0. Dan zijn er nog twintig minuten te spelen en scandeert het publiek hoogst origineel: ‘Vijftien, vijftien, vijftien!’

Dat wordt het net niet: Koeman 11-0 en 12-0, Bosman 13-0, Van Basten 14-0. Het is Ajax’ grootste overwinning ooit en bovendien een verbetering van de hoogste Nederlandse score in het Europese voetbal, de 12-0 van Feyenoord uit 1972 tegen het ook al Luxemburgse Rumelange, eveneens in het UEFA Cup-toernooi.

Veel waard is de geweldige uithaal van Van Basten en zijn ploegmakers niet. In de tweede UEFA Cup-ronde weten de nog niet zo geharde talenten van De Mos zich geen raad met het stugge Bohemians uit Praag. Een kleine thuisoverwinning (1-0) biedt niet voldoende bescherming voor een woest gevecht in de Tsjechoslowaakse hoofdstad. Daar verliest Ajax uiteindelijk met penalty’s waarna De Mos verzucht dat het ook onmogelijk is om met labiele spelers als Gerald Vanenburg en Frank Rijkaard de oorlog te winnen…

[Kick uitgevers is de boekenpartner van Ajax en uitgever van het zojuist verschenen Jaarboek dat een nieuwe formule heeft gekregen en zal uitgroeien tot de Ajax-Encyclopedie]

Fotobijschrift: Marco van Basten ongehinderd op weg naar het doel van Alain Valli op een avond dat het in De Meer kermis is.
Foto: Ajax images
KOOP HIER HET AJAX JAARBOEK