Menu
  ‘Dit is een beloning voor Muric’

‘Dit is een beloning voor Muric’

Robert Muric debuteert zondag tegen Excelsior in de wedstrijdselectie van Ajax. Dat maakte Frank de Boer vrijdag bekend op een persconferentie. ,,Robert is al een tijdje op de deur aan het kloppen, vandaar dat ik ‘m beloon.”

Muric streek anderhalf jaar geleden neer in Amsterdam en heeft zich redelijk kunnen aanpassen. ,,Robert is nu al een tijdje hier en spreekt inmiddels vrij redelijk Nederlands”, stelt De Boer. ,,Hij voelt zich steeds beter en dat kun je zien aan zijn spel. Al vind ik dat hij er nog meer uit kan halen. Nu is het nog te vaak een minuut of twintig goed. Hij moet negentig minuten de acties gaan maken waar hij bekend om staat.”

De Boer werd gevraagd of hij weer helemaal hersteld is. De coach moest zondag door griep het uitduel bij Groningen laten schieten en bleef achter in het hotel. ,,Ik ben weer fris en fruitig”, antwoordde De Boer. De slotfase van het duel in het Euroborg kreeg hij niet meer mee. ,,Ik had wel televisie op mijn hotelkamer, maar niet het kanaal waarop de wedstrijd werd uitgezonden. Daarom heb ik op mijn mobiel gekeken, maar het signaal was niet al te best. De laatste tien minuten dacht ik: bekijk het maar.“

Uiteindelijk vond De Boer het helemaal niets: op afstand moeten toekijken. ,,Dat is niet leuk. Als ik op de bank zit, heb ik al spanning. Maar achter de televisie is het nog erger. De tweede helft hebben we laten zien dat we goed kunnen voetballen. Toen zag je direct dat we kansen creëerden.”

Gegroepeerd
Tegen Excelsior waakt De Boer voor onderschatting. ,,Ze hebben in uitwedstrijden tegen goede clubs best aardige resultaten behaald:  0-0 tegen Vitesse en 1-1 tegen PSV. Tegen Vitesse kregen ze zelfs nog de beste kansen. Ze spelen gegroepeerd en het is lastig om er doorheen te komen. We zullen geconcentreerd moeten zijn. Anders spelen we Excelsior in de kaart.”

De Boer kreeg veel vragen over zijn plannen met betrekking tot de basiself en de rol van Ricardo van Rhijn daarin. ,,Ik geef nooit de opstelling vooraf prijs, maar het meest logische is dat Van Rhijn rechtsback staat. Excelsior speelt normaliter gewoon 4-3-3. Wellicht dat ze de linkerkant openlaten en Adil Auassar daar in moet duiken. Op die manier werden tegen ADO Den Haag twee goals ingeleid.”

Ook Lasse Schöne, de laatste wedstrijden weer terug in de basis, kwam ter sprake. ,,Als staf kijken we altijd waar we ons voordeel kunnen halen. De ene keer is dat met Schöne als rechtsbuiten en de andere keer met El Ghazi.”

Onmisbaar
Nemanja Gudelj is voor De Boer onomstreden. ,,Je hebt bepaalde types in je team nodig en daar is Nemanja er één van. Hij compenseert zoveel dat we op dit moment niet zonder hem kunnen. Natuurlijk zitten er ook haken en ogen aan zijn spel, maar daar is hij zichzelf ook van bewust en daar we werken hard aan. Ik heb het al vaker gezegd, maar als Nemanja zijn mindere punten verbetert, speelt hij binnen een jaar bij één van de grootste clubs in Europa.”

Donderdagavond werd ook de Europa League hervat, waarvoor Ajax reeds is uitgeschakeld. Het is voor De Boer geen pijnpunt. ,,Een gesloten boek”, stelt hij. ,,Ik vind het leuk om wedstrijden te kijken, maar ben er niet zo mee bezig.” De Boer zag alleen de tweede helft van FC Midtjylland - Manchester United. ,,Ik ben met mijn dochter gaan tennissen. Dat had ik al een tijd beloofd.”

United verloor opnieuw en dat deed Louis van Gaal geen goed. De Boer werd gevraagd wat hij van de penibele positie van zijn voormalige leermeester vindt. ,,Ik gun hem het beste. Maar of je nu bij Ajax, Feyenoord, PSV of Manchester United zit: als je wedstrijden verliest, krijg je kritiek. Dat is inherent aan het werken bij een topclub.”

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto: Ajax.nl/Louis van de Vuurst