Menu
  Doelpuntrijke zege Jong Ajax bij RKC

Doelpuntrijke zege Jong Ajax bij RKC

Jong Ajax heeft de uitwedstrijd tegen RKC vrijdag met 3-5 gewonnen. De Amsterdammers koesterden halverwege al een royale 0-4-voorsprong. Na rust werd het alsnog onnodig spannend; RKC knokte zich terug tot 3-4. Zakaria El Azzouzi (foto boven) besliste het duel uiteindelijk met zijn tweede en Ajax’ vijfde van de avond: 3-5.

RKC begon vooraf als nummer achttien aan het duel met de ploeg van de trainers Jaap Stam en Andries Ulderink. De Waalwijkers waren afgelopen week nog te sterk voor NAC Breda. Jong Ajax haalde tot deze speelronde twee punten meer en bezette de dertiende plek. Maandag hielden de Ajacieden koploper Sparta op de Toekomst op een gelijkspel: 1-1.

Startblokken
Jong Ajax schoot uit de startblokken in het Mandemakers Stadion. Halverwege de eerste helft bezorgde Pelle Clement zijn ploeg de voorsprong: 0-1. Nog geen tien minuten later verdubbelde Vaclav Cerny de voorsprong. In de laatste minuten voor rust scoorden ook Zakaria El Azzouzi en Robert Muric.

Damil Dankerlui weet zich omringd door RKC-spelers in het Mandemakers Stadion.
Damil Dankerlui weet zich omringd door RKC-spelers in het Mandemakers Stadion.

Jong Ajax leek dicht bij een probleemloze zege in de Jupiler League. Toch kantelde het duel na rust. Na een zuivere hattrick van Rigino Cicilia vonden de Waalwijkers een kwartier voor tijd tóch weer de aansluiting: 3-4. De aanvaller werd voor rust succesvol ver van de Amsterdamse zestien gehouden. Na de rust profiteerde Cicilia volop van de ruimte die hij kreeg.

Pikant
Jong Ajax had het plots lastig met de 4-4-2-tactiek van de Waalwijkers. Pikant genoeg wist Ajax afgelopen seizoen een 1-4-voorsprong niet vast te houden bij RKC. Het duel leverde uiteindelijk ‘slechts’ een 4-4-gelijkspel op. Zo ver kwam het vrijdag niet. Al helemaal niet toen Jong Ajax overschakelde op een tactiek met nog slechts drie verdedigers. De Amsterdammers hadden de grip op de wedstrijd weer terug. Op aangeven van Clement schoof El Azzouzi tien minuten voor tijd zijn tweede en Ajax’ vijfde van de avond binnen: 3-5.

,,Ik had op de bank wel even een flashback naar afgelopen seizoen'', keek Jaap Stam terug. ,,Normaal ben je bij 0-4 veilig. We kregen ook kansen om het eerder te beslissen. Toch sloop er na rust wat angst in onze ploeg. Toen we met drie verdedigers gingen spelen, was het weer herkenbaarder voor de spelers. Achteraf mag je niet klagen over hoe we hebben gespeeld en de goals die we hebben gemaakt.''

Scoreverloop: 25. Clement 0-1, 34. Cerny 0-2, 38. El Azzouzi 0-3, 40. Muric 0-4, 61. Cicilia 1-4, 71. Cicilia 2-4, 75. Cicilia 3-4, 80. El Azzouzi 3-5

Jong Ajax:
Onana; Owusu (70. Lartey Sanniez), Van Bruggen, Warmerdam, Dankerlui; El Mahdioui, Clement, Nouri (46. Bakker); Muric, El Azzouzi, Cerny (65. Acolatse).

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Pro Shots/Toin Damen
Leeroy Owusu schaduwt RKC'er Philippe van Arnhem.
Leeroy Owusu schaduwt RKC'er Philippe van Arnhem.