Menu
  FC Utrecht – Ajax: 2 uitersten

FC Utrecht – Ajax: 2 uitersten

Ajax reist zondag af naar Utrecht voor de streekderby tegen de gelijknamige club. Het is een wedstrijd die vaak bol staat van het spektakel. Zoals de 6-4-nederlaag uit het seizoen 2011-2012. Daarentegen staat er ook een uiterst sensationele overwinning in de boeken, want de 1-7-zege uit de jaargang 1997-1998 staat nog bij vele Ajax-supporters in het geheugen gegrift.

Monsterzege op FC Utrecht
Ajax boekte op 31 augustus 1997 de grootste uitzege ooit op FC Utrecht: 1-7. Ole Tobiasen maakte die middag zijn officiële debuut voor Ajax en luisterde dat op met twee fraaie treffers. ,,Vooral de 1-4 was een mooie’’, haast de huidige trainer van NAC Breda A1 zich te zeggen. ,,Ik ontving de bal op eigen helft en stoomde, na een combinatie met Tijjani Babangida, met de bal aan de voet op richting het strafschopgebied van Utrecht. Eenmaal daar aangekomen rondde ik af met een stiftballetje.’’ Een unicum blijkt. ,,Het was me daarvoor nog nooit gelukt om tweemaal in een wedstrijd te scoren en ook daarna is het nooit meer voorgekomen. Ik scoorde sowieso zelden’’, zegt de Deen die in 1997 Heerenveen verruilde voor Ajax.

Ook in die periode stond FC Utrecht-uit te boek als een lastige hindernis. ,,Daarom was het ook zo bijzonder dat we daar gemakkelijk wonnen’’, aldus Tobiasen die koppend de 0-2 maakte uit een hoekschop van Dani. ,,Aan de andere kant hadden we ook wel een wereldelftal met Richard Witschge, Edwin van der Sar, Frank en Ronald de Boer, Jari Litmanen en Michael Laudrup.’’ Met name de aanwezigheid van laatstgenoemde had veel impact op de zesvoudig international. ,,Michael was natuurlijk het grote voorbeeld voor iedere Deense voetballer. Daarom was het zo bijzonder dat ik ineens naast hem zat in de kleedkamer.’’

Ook de beste Deense voetballer aller tijden  – die bij Ajax zijn imposante loopbaan afsloot – droeg zijn steentje bij aan de monsterzege op de Utrechters door op aangeven van Litmanen de 1-6 achter Stefan Postma te schieten. De overige Amsterdamse treffers kwamen op naam van Babangida, Blind, Arveladze en Litmanen.

Ole Tobiasen keerde in het seizoen 2013-2014 kort terug bij zijn oude club voor de Reünie Oud-Ajax 1. De Deen ontmoette onder meer zijn voormalige ploeggenoten Dean Gorré (links) en Sunday Oliseh (midden).
Ole Tobiasen keerde in het seizoen 2013-2014 kort terug bij zijn oude club voor de Reünie Oud-Ajax 1. De Deen ontmoette onder meer zijn voormalige ploeggenoten Dean Gorré (links) en Sunday Oliseh (midden).

Ajax onderuit in knotsgek duel
In tegenstelling tot het spel dat in 1997 leidde tot de fraaie winst op Utrecht, was Ajax op 6 november 2011 minder doortastend in Stadion Nieuw Galgenwaard. Hoewel de ploeg van trainer Frank de Boer bij vlagen aardig speelde, deden persoonlijke fouten de bezoekers de das om in een knotsgek duel. Dmitry Bulykin, die al na een paar minuten spelen de geblesseerd geraakte Siem de Jong moest vervangen, opende niet lang daarna de score voor Ajax: 0-1. De veerkrachtige thuisploeg kwam vervolgens langszij via Nana Asare en Edouard Duplan, waarna de voor Toby Alderweireld ingevallen André Ooijer en opnieuw Bulykin de ruststand bepaalden op 2-3.

In de tweede helft werd het doelpuntenfestijn vrolijk voortgezet. Met name de Utrechters zetten binnen een tijdsbestek van slechts tien minuten de hele wedstrijd op zijn kop door driemaal te scoren via Daan Bovenberg, Jacob Mulenga en Asare: 5-3. Nadat Christian Eriksen de aansluitingstreffer had gemaakt leek nog van alles mogelijk voor Ajax. Het was echter invaller Anouar Kali die de Amsterdammers in de slotfase de genadeklap toediende: 6-4.

De Boer was na afloop dan ook allerminst tevreden. ,,Het is een schande dat we hebben verloren. Ik sta hier met een raar gevoel, omdat je het gevoel hebt dat je tien keer beter bent’’, liet hij aan duidelijkheid niks te wensen over.

Komende editie
Gezien de huidige solide defensie van Ajax lijkt een korfbaluitslag zondag uitgesloten in Utrecht. Ajax is na vijftien speelronden nog altijd koploper met 38 punten. Daarnaast spreekt het doelsaldo van 43 treffers voor en slechts negen doelpunten tegen tot de verbeelding. FC Utrecht is eveneens bezig aan een goede reeks wedstrijden en is inmiddels opgeklommen naar de negende plaats met 22 punten uit vijftien duels.

Desondanks ziet Tobiasen het rooskleurig in voor zijn voormalige club, waar hij vanwege drie heel zware knieblessures zoveel pech had. ,,Ik vind Utrecht een heel gevaarlijke tegenstander, met name voorin. Hun verdediging vind ik iets minder. Daarom denk ik dat Ajax met 1-2 wint.’’ Dat Ajax volgens een aloude traditie ook dit seizoen met Viktor Fischer en Lasse Schöne twee Denen in de gelederen heeft, kan de jeugdtrainer eveneens bekoren. ,,Het is natuurlijk leuk dat er bij Ajax nog steeds Denen spelen. Mede daarom blijf ik Ajax volgen, maar ook omdat ik er zelf een geweldige tijd heb gehad en nog steeds een warm gevoel van de club krijg.’’

Tekst: Ajax.nl/Coen Heil
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst
Meer weten over de laatste editie van FC Utrecht - Ajax? Lees het Officiële Ajax Jaarboek 2014-2015