Menu
  Feiten & Weetjes Ajax – Fenerbahçe

Feiten & Weetjes Ajax – Fenerbahçe

Ajax en Fenerbahçe staan donderdag vanaf 19:00 uur tegenover elkaar in de Amsterdam ArenA. In aanloop naar het pouleduel in de UEFA Europa League zet Ajax.nl een aantal feitjes over beide clubs op een rij.

* Ajax – Fenerbahçe werd een keer eerder gespeeld in Amsterdam. Op 13 november 1968 won Ajax in het Olympisch Stadion met 2-0. Klaas Nuninga en Bennie Muller scoorden.

* Ajax won op 28 november 1968 ook de returnwedstrijd tegen Fenerbahçe in de Europa Cup voor Landskampioenen. In Turkije scoorden Piet Keizer en Klaas Nuninga.

* Mustafa Yücedag droeg in zijn carriere zowel het shirt van Ajax als Fenerbahçe. De Turk speelde tussen 1984 en 1986 drie officiële duels als Ajacied.

* Arek Milik, Miralem Sulejmani en Toby Alderweireld zijn met 3 goals gedeeld Europa League-topscorer voor Ajax.

* Ricardo van Rhijn speelde onder coach Frank de Boer de meeste Europese duels voor Ajax: 30. Siem de Jong, Lasse Schöne, Jasper Cillessen en Davy Klaassen volgen met 25.

* Ajax wist zijn laatste vier Europese wedstrijden niet te winnen. De laatste keer dat de club vijf duels op rij niet won buiten de Europa Cup I en Champions League (kwalificatie) om was in 1988-1989 (6 keer op rij).

Piet Keizer is niet te stoppen door een tegenstander van Fenerbahçe in het Olympisch Stadion in 1968.
Piet Keizer is niet te stoppen door een tegenstander van Fenerbahçe in het Olympisch Stadion in 1968.

* Frank de Boer coachte Ajax naar 15 Europese zeges. Ook Stefán Kovács won 15 keer. Alleen Rinus Michels (25 zeges) en Louis van Gaal (38) wonnen vaker met Ajax in Europees verband.

* Arek Milik speelde in 2013 samen met tegenstander Michal Kadlec bij Bayer Leverkusen.

* Robin van Persie won in de Amsterdam ArenA nog nooit een officiële wedstrijd tegen Ajax. De Rotterdammer verloor een keer en kwam tot twee gelijke spelen.

* Van Persie tekende voor 21 doelpunten in de ArenA. De spits scoorden in geen enkel Nederlands stadion vaker dan in de Arena.

* Fenerbahçe kende een matige generale voor de uitwedstrijd tegen Ajax. De uitwedstrijd tegen Osmanlispor werd nipt gewonnen: 0-1. Ajax won hetzelfde weekend met 6-0 van Roda JC.

Tekst: Ajax.nl
Foto’s: Ajax.nl/Pro Shots (boven) en Erfgoed Ajax