Menu
 Feiten & Weetjes Ajax – Roda JC

Feiten & Weetjes Ajax – Roda JC

Ajax ontvangt zaterdag Roda JC in de Eredivisie. Het duel in de Amsterdam ArenA wordt vanaf 19:45 uur gespeeld. In aanloop naar het thuisduel met de Limburgers zet Ajax.nl een aantal feiten en weetjes over eerdere edities van Ajax – Roda JC op een rij.

* Ajax -  Roda JC wordt voor de 42e keer gespeeld in de Eredivisie. Van de 41 eerder gespeelde edities won Ajax 33 keer. Drie keer won Roda in Amsterdam. 

* Roda JC keerde dit seizoen vanuit de Jupiler League terug in de Eredivisie. Twee seizoenen terug leverde de thuiswedstrijd tegen Roda JC een 3-0-zege op. Op 2 augustus 2013 scoorden Ricardo van Rhijn, Siem de Jong en Viktor Fischer.

* De laatste overwinning van Roda JC bij Ajax stamt uit het seizoen 1999-2000. Op 29 oktober 1999 eindigde Ajax – Roda JC in 1-2. Aron Winter scoorde voor de thuisclub.

* Ajax is in de Eredivisie al veertien thuiswedstrijden zonder nederlaag tegen Roda JC.  Uit en thuis zijn de Ajacieden twaalf wedstrijden ongeslagen tegen de Limburgers.

* Ajax’ recordoverwinning op de Roda Juliana Combinatie werd geboekt op 2 december 1984: 7-0. Dick Schoenaker en Marco van Basten scoorden die dag ieder twee keer.

Roda JC stond afgelopen seizoen tegenover Jong Ajax in de Jupiler League. Het duel op de Toekomst was doelpuntrijk: 3-3. Menig was die avond speler van Jong Ajax.
Roda JC stond afgelopen seizoen tegenover Jong Ajax in de Jupiler League. Het duel op de Toekomst was doelpuntrijk: 3-3. Menig was die avond speler van Jong Ajax.

* Het lukte Ajax in de laatste 41 thuiswedstrijden tegen Roda JC telkens om minimaal een keer om te scoren.

* De Amsterdammers wonnen in oktober slechts 5 van de 16 Eredivisie-duels onder coach Frank de Boer (31%). In elke andere maand won Ajax onder de huidige trainer minimaal 55% (januari en februari) van alle duels in competitieverband.

* Ajax hield dit seizoen al 7 keer de nul. Bij een nieuwe clean sheet evenaren de Amsterdammers het aantal clean sheets uit 1997-1998 na 11 speelrondes. Alleen in 1995-1996 deed Ajax het nog beter (10 uit eerste 11).

* Ajax raakte dit seizoen al 8 keer de lat of paal, meer dan elke andere Eredivisie-club. Vorig seizoen raakten de Amsterdammers ook al het vaakst het aluminium (22 keer).

* In het verleden kwamen veel spelers uit voor zowel Ajax als Roda JC. Enkele bekende voorbeelden zijn Fons Groenendijk, André Ooijer, Mitchell Donald, Tijjani Babangida en Yannis Anastasiou.

* Ajax speelt tegen Roda JC zijn 999ste thuiswedstrijd in de Eredivisie. Ajax – Cambuur wordt op 21 november de 1000ste Ajax-wedstrijd sinds de start van de Eredivisie in 1956-1957.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst