Menu
  Feiten & Weetjes Ajax - Vitesse

Feiten & Weetjes Ajax - Vitesse

Ajax speelt zondag vanaf 16:45 uur de thuiswedstrijd tegen Vitesse. In aanloop naar het competitieduel in de vijfde speelronde van de Eredivisie zet Ajax.nl een aantal feiten en weetjes over eerdere ontmoetingen op een rij.

* Ajax - Vitesse werd 31 keer eerder gespeeld in de Eredivisie. Ajax won daarvan 26 keer. Geen van de 31 edities van Ajax - Vitesse in de Eredivisie eindigde in een gelijkspel.

* De thuiswedstrijd tegen Vitesse leverde Ajax afgelopen seizoen een 1-0-overwinning op. Riechedly Bazoer tekende al na 26 seconden voor de enige treffer van de avond. De Ajacied tekende bovendien voor Ajax’ 100ste doelpunt in een thuisduel met Vitesse.

* Het doelsaldo van 31 edities Ajax - Vitesse in de Eredivisie spreekt ruimschoots in het voordeel van Ajax: 100-21.

* De laatste nederlaag van Ajax in de Eredivisie tegen Vitesse komt uit het seizoen 2013-2014. In dat voetbaljaar werd het 0-1 voor de ploeg van toenmalig trainer Peter Bosz.

* Peter Bosz was in het verleden speler en trainer van Vitesse. Tussen 1981 en 1984 speelde hij er 81 duels (2 goals) in de Eerste Divisie. Als trainer was hij 2,5 jaar (2013-januari 2016) werkzaam in Arnhem.

* Ook aanvaller Bertrand Traoré heeft een verleden als Vitessenaar. De huurling van Chelsea speelde anderhalf jaar voor Vitesse (2013-2014 en 2014-2015) en kwam tot 42 Eredivisie-duels en 16 goals.

* Hakim Ziyech kan zijn officiële debuut maken in Ajax 1. De balvirtuoos tekende op 30 augustus zijn Ajax-contract.

Davy Klaassen maakte dit seizoen 8 van de 14 doelpunten van Ajax in alle competities. De Ajacied is de enige speler die dit seizoen in iedere speelronde minimaal een goal of een assist noteerde. Klaassen scoorde in de laatste 4 officiële duels van Ajax.
Davy Klaassen maakte dit seizoen 8 van de 14 doelpunten van Ajax in alle competities. De Ajacied is de enige speler die dit seizoen in iedere speelronde minimaal een goal of een assist noteerde. Klaassen scoorde in de laatste 4 officiële duels van Ajax.

* Ajax won in 1972 met maar liefst 12-1 van Vitesse. Op 19 mei 1972 scoorde Johan Cruijff vier keer. Johan Neeskens en Dick van Dijk deden dat drie keer. Ajax’ monsteroverwinning is nog altijd de grootste zege ooit in de Eredivisie.

* De historische 12-1-overwinning op Vitesse is ook de enige keer dat Ajax dubbele cijfers haalde in een competitiewedstrijd.

* Op 12 april 2006 ontsnapte Ajax tegen Vitesse. Vlak voor tijd stond het 0-1 via ex-Ajacied Youssouf Hersi. Klaas Jan Huntelaar (89e minuut) en Angelos Charisteas (90+3) hielpen Ajax op de valreep alsnog aan de zege.

* Verschillende spelers hebben zowel voor Ajax als Vitesse gespeeld. Een greep uit de namen: Dick Schoenaker, John van den Brom, Theo Janssen, Michel Kreek, Nikos Machlas, Tijjani Babangida en Jan-Arie van der Heijden.

* Ajax en Vitesse behoren tot de oudste clubs in het Nederlandse betaald voetbal. De Arnhemse club werd in 1892 opgericht. Ajax zag in 1900 het levenslicht.

TICKETS AJAX - VITESSE

Tekst: Ajax.nl
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst