Don't worry about a thing

Sorry, we hebben deze pagina niet gevonden.

Waarschijnlijk bestaat deze pagina niet of niet meer. Misschien dat er een tikfoutje in de URL is gemaakt.

Menu
  Feiten & Weetjes PEC Zwolle - Ajax

Feiten & Weetjes PEC Zwolle - Ajax

Ajax neemt het zondag vanaf 14:30 uur op tegen PEC Zwolle. In aanloop naar het treffen in het IJsseldelta Stadion zet Ajax.nl een aantal feiten en weetjes op een rij over wedstrijden tussen PEC Zwolle en Ajax.

* Ajax en PEC Zwolle troffen elkaar in de Eredivisie vijftien keer eerder in Zwolle. Zeven ontmoetingen leverden een zege voor Ajax op. De Ajacieden verloren vier keer in Zwolle.

* Op 21 september 1988 ging Ajax in de Eredivisie voor het laatst onderuit in Zwolle: 4-1. Arnold Mühren maakte het enige Ajax-doelpunt in de officiële debuutwedstrijd van Ajacied Frank de Boer.

* In de afgelopen twee seizoenen leverde Ajax’ bezoek aan Zwolle telkens een 1-1-gelijkspel op. In de laatste ontmoeting, op 26 april 2015, tekende Kolbeinn Sigthórsson pas in de 89e minuut voor de gelijkmaker.   

* Zowel uit als thuis eindigden de laatste drie onderlinge ontmoetingen tussen PEC Zwolle en Ajax in een gelijkspel. In alle competities zijn de Zwollenaren vijf duels ongeslagen tegen Ajax. Ajax wacht alleen tegen Real Madrid (6) en Juventus (9) langer op een overwinning.

* Na vijftien edities van PEC Zwolle - Ajax is het doelsaldo in het voordeel van Ajax: 19-28. Ajax is in de Eredivisie elf duels op rij (uit en thuis) ongeslagen tegen de Zwollenaren.

* Ajax verloor dit seizoen als enige club nog geen uitwedstrijd in de Eredivisie (5x winst, 2x gelijk). In 4 van de 7 wedstrijden hielden de Ajacieden bovendien de nul.

Ajax boekte zijn grootste overwinning in een uitwedstrijd tegen Zwolle op 8 maart 2003: 0-5. Rafael van der Vaart en Zlatan Ibrahimovic scoorden beiden twee keer.
Ajax boekte zijn grootste overwinning in een uitwedstrijd tegen Zwolle op 8 maart 2003: 0-5. Rafael van der Vaart en Zlatan Ibrahimovic scoorden beiden twee keer.

* Ajax kan voor het eerst sinds het seizoen 2003-2004 op 35 punten komen na 14 wedstrijden. In 2003-2004 behaalden de Amsterdammers 37 punten in de eerste 14 competitierondes.

* Ajax verloor tot nu toe één Eredivisie-duel op kunstgras. In alle 24 ‘kunstgrasduels’ lukte het de Amsterdammers telkens om minimaal 1 keer te scoren.

* Nemanja Gudelj en Jairo Riedewald staan op ‘scherp’; bij een gele kaart zijn de Ajacieden automatisch geschorst voor de volgende competitiewedstrijd.

* In de huidige Ajax-selectie heeft Diederik Boer een Zwols verleden. De doelman was tussen 2001 en 2014 doelman in Zwolle.

* Queensy Menig en Sheraldo Becker zijn dit seizoen door Ajax verhuurd aan PEC Zwolle. Mickey van der Hart, Ouasim Bouy en Boban Lazic zijn oud-Ajacieden in de selectie van PEC-trainer Ron Jans.

* In het verleden kwamen meer spelers uit voor Ajax en PEC Zwolle. Bekende voorbeelden zijn: Derk Boerrigter, Johnny Rep, Jaap Stam, Henk Timmer en Piet Schrijvers.

* Ajax’ assistent-coach Hennie Spijkerman stond ooit als doelman en later als trainer op de loonlijst in Zwolle.

* In het verleden stonden twee trainers zowel aan het roer bij Ajax als PEC Zwolle: Co Adriaanse en Cor Brom. Hennie Spijkerman was hoofdtrainer in Zwolle en werd later assistent-trainer bij Ajax.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst