Menu
  Heracles - Ajax: 4 doelpuntrijkste edities

Heracles - Ajax: 4 doelpuntrijkste edities

Ajax hervat zaterdag vanaf 19:45 uur de competitie met de topper bij Heracles Almelo. De ontmoeting eindigde nog nooit in een doelpuntloos gelijkspel. Sterker nog; meestal waren de ontmoetingen in het oosten van het land een garantie voor doelpunten. De vier doelpuntrijkste edities tot nu toe uitgelicht.

SC Heracles  – Ajax 1-8

In het seizoen 1985-1986 walsten de Ajacieden over de Heraclieden heen. Grote uitblinker die middag was Marco van Basten. De huidige assistent-bondscoach van Oranje maakte liefst vijf treffers. Arnold Mühren, John van ’t Schip en Frank Rijkaard namen de overige doelpunten voor hun rekening. Het was bovendien pas de zesde competitiewedstrijd van Johan Cruijff als coach. Doordat de grootste Ajacied aller tijden niet over het vereiste trainersdiploma beschikte, was hij op papier technisch directeur. Later kreeg de Amsterdammer zijn trainerslicentie van de KNVB vanwege zijn capaciteiten en verdiensten voor het Nederlandse voetbal.

Onder leiding van Cruijff werd meteen een mix van ervaren spelers en talenten samengesteld. Hij plukte bijvoorbeeld Mühren weg bij Manchester United. Tegen Heracles vormde Mühren samen met de Oostenrijkse technicus Felix Gasselich en de Oranje-internationals Ronald Spelbos en Peter Boeve een geroutineerd blok tussen grote talenten als Rijkaard, Van Basten, Gerald Vanenburg, Ronald Koeman en Rob de Wit. De jongste Ajacied die in Almelo aan de aftrap verscheen was echter de pas 17-jarige Erik Regtop. De oogappel van Cruijff zou het uiteindelijk niet redden in het topvoetbal, maar bouwde desondanks een verdienstelijke loopbaan op bij onder meer sc Heerenveen en het Zwitserse FC Sankt Gallen.

Heracles Almelo – Ajax 3-3

In de jaargang 2012-2013 leek Ajax lange tijd op een eenvoudige zege af te stevenen, maar eindigde het duel in een teleurstellend 3-3-gelijkspel. Via een eigen inzet van Ben Rienstra en een trefzekere Lasse Schöne leidden de Ajacieden bij rust met 0-2. Na ruim een uur spelen bracht Mike te Wierik de spanning terug in de wedstrijd, die een minuut later alweer tenietgedaan werd door Tobias Sana: 1-3. Thomas Bruns en Luis Pedro bezorgden de bezoekers in de laatste tien minuten evenwel een fikse kater door tweemaal toe te slaan: 3-3. ,,We hebben niet mannelijk genoeg gespeeld’’, was na afloop het duidelijke commentaar van trainer Frank de Boer. ,,Als je twee keer met twee doelpunten voor staat mag je het niet meer uit handen geven. Dat past niet bij een club als Ajax.’’ Net als het komende duel werd ook deze editie van Heracles – Ajax gespeeld na een interlandperiode.

Ajax-spits Marco van Basten maakte in het seizoen 1985-1986 vijf goals in de uitwedstrijd tegen Heracles: 1-8.
Ajax-spits Marco van Basten maakte in het seizoen 1985-1986 vijf goals in de uitwedstrijd tegen Heracles: 1-8.

Heracles Almelo – Ajax 1-4

Ajax boekte in het seizoen 2010-2011 een uitstekende overwinning op het Almelose kunstgras. Met dank aan Mounir El Hamdaoui, Rasmus Lindgren, André Ooijer en Miralem Sulejmani. Met name de openingstreffer van El Hamdaoui en de 1-2 van Lindgren verdienden alle lof. De clubloze aanvaller, die momenteel zijn conditie op peil houdt bij AZ, passeerde eerst doelman Remko Pasveer om vervolgens op fraaie wijze raak te schieten. Daarna was het de beurt aan de Zweedse middenvelder, die de bal op aangeven van Christian Eriksen vanaf twintig meter in de kruising schoot. De instormende Ooijer kopte hierna zijn ploeg naar de 1-3, voordat Sulejmani na een razendsnel uitgevoerde aanval het slotakkoord verzorgde.

Heracles Almelo – Ajax  2-3

Een jaargang later – 2011-2012 – ontspon zich opnieuw een aantrekkelijk schouwspel met veel doelpunten. En ook ditmaal was het Ajax dat aan het langste eind trok. Al ging dat zeker niet van een leien dakje. Ajax kwam na een half uur spelen zelfs op achterstand door een inzet van Willie Overtoom. Pas in de blessuretijd van de eerste helft deden de Amsterdammers iets terug via de attente Siem de Jong, die het eindstation was na balomwentelingen van Theo Janssen en Sulejmani: 1-1. Na rust stond de huidige speler van Newcastle United opnieuw op de goede plek toen Pasveer een houdbaar schot van Derk Boerrigter losliet. Net als in de vorige editie was het laatste woord aan Sulejmani, die een bijna identieke aanval ditmaal afrondde met een stiftbal over Pasveer.

Revanche

In het komende treffen met de Tukkers, die een verrassende derde plaats op de ranglijst innemen, kan De Boer eindelijk op zoek naar revanche voor de kansloze 1-2-nederlaag van twee weken geleden tegen PSV. Dat Ajax ruim vijftig jaar geleden voor het laatst verloor (1-0, red.) in Almelo zal de Noord-Hollander slechts voor kennisgeving aannemen.

Tekst: Ajax.nl/Coen Heil

Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst