Menu
 Jong Ajax in blessuretijd langs Almere City

Jong Ajax in blessuretijd langs Almere City

Jong Ajax heeft na een achterstand met 1-2 gewonnen bij Almere City. Na de Almeerse voorsprong scoorde Zian Flemming tweemaal uit een strafschop. De laatste Jong Ajax-goal viel in de 92e minuut.

Trainer Michael Reiziger moest behoorlijk puzzelen, want hij had niet de beschikking over vaste waarden Carel Eiting, Noussair Mazraoui en Mateo Cassierra. In hun plaats speelden dan ook Azor Matusiwa, Teun Bijleveld en spits Kaj Sierhuis.

Rommelig begin Jong Ajax
De openingsfase had veel weg van het begin van de uitwedstrijd tegen Jong FC Utrecht van afgelopen maandag. Jong Ajax speelde afwachtend, liet zich de kaas van het brood eten en zag Almere soms gevaarlijk voor het doel van Norbert Alblas opduiken. Pas na een kleine 25 minuten kwam ook Jong Ajax tot de 1e aanval, toen Sierhuis op de paal kopte.

Het bleek een voorbode van een fase waarin Jong Ajax de wedstrijd iets meer naar zich toetrok. Het werd in plaats van de reagerende, de agerende ploeg en kwam daarbij ook veel vaker bij het doel van keeper Chiel Kramer. Dennis Johnsen had Jong Ajax op voorsprong kunnen zetten, maar zijn schot ging rakelings naast.

Na een lange blessureperiode maakte Vince Gino Dekker zijn rentree in Jong Ajax.
Na een lange blessureperiode maakte Vince Gino Dekker zijn rentree in Jong Ajax.

Leuker na rust
Na rust werden de kansen voor beide doelen talrijker. Eerst schoot Sierhuis van dichtbij over, in de daaropvolgende aanval raakte Almere City de paal en weer een minuut later stond Luis Orejuela plots oog in oog met Kramer. De 0-1 werd door veel aanwezigen al geteld, maar ook het schot van de Colombiaan belandde tegen het dak van de tribune.

Er kwam meer ruimte, en een goal kon haast niet uitblijven. Helaas was het Almere dat de score opende, toen Silvester van der Water vanuit een corner de 1-0 binnenschoot. Even later stond het alweer gelijk, toen Flemming een zelf versierde penalty benutte. In dezelfde minuut was het ook feest voor Vince Gino Dekker, die na een zeer lange blessureperiode zijn rentree maakte voor Jong Ajax.

Teun Bijleveld wordt aangetikt.
Teun Bijleveld wordt aangetikt.

Na de gelijkmaker hadden beide ploegen nog de overwinning op hun schoen. En net toen iedereen zich leek te verzoenen met een gelijkspel kende arbiter Bax een (terechte) penalty toe aan Jong Ajax na een overtreding op Teun Bijleveld. Flemming aarzelde niet en schoot zich onberispelijk naar de titel matchwinner, 1-2.

Opluchting
Reiziger was na afloop opgelucht: ,,Het is een goed gevoel om in extremis te winnen. Almere begon sterk, maar na 20 minuten werden we beter en creëerden meer kansen. Ook in de tweede helft kregen we genoeg mogelijkheden, maar vaak schoten we te snel of wachtten we te lang met het geven van de steekpass.”

,,Natuurlijk is er spanning”, besloot Reiziger, daarbij doelend op de titelstrijd. ,,Maar de jongens strijden ervoor en in dat opzicht is dit ook mentaal gezien een heel belangrijke overwinning.”

Almere City – Jong Ajax 1-2 (0-0), 70. Van der Water 1-0, 78. Flemming 1-1 (pen.), 90+2. Flemming 1-2 (pen.)

Opstelling Jong Ajax: Alblas, Orejuela, Doekhi, Bergsma (74. Flemming), Bakker (61. Lartey-Sanniez), Matusiwa, D. de Wit, Bijleveld, Nunnely (78. Dekker), Sierhuis, Johnsen

Lees ook: Oranje Vrouwen in slotseconden voorbij Denemarken

Tekst: Ajax.nl/Thijs Nabben
Beeld: Proshots/Remko Kool