Menu

'' Leonardo wel bij selectie ''

ROTTERDAM (ANP) - Het Openbaar Ministerie in Rotterdam is een onderzoek begonnen naar de Braziliaanse voetballer Leonardo van Feyenoord. Het verdenkt de 17-jarige speler ervan in bezit te zijn van een vals Portugees paspoort. Daarbij zou Leonardo niet beschikken over een tewerkstellingsvergunning.

Het OM heeft Feyenoord geadviseerd de speler voorlopig niet op te stellen. Als dat wel gebeurt, wordt proces-verbaal opgemaakt. Feyenoord speelt zondag in De Kuip de klassieker tegen Ajax. Leonardo is de laatste tijd basisspeler.

Woordvoerder Fred Blankemeijer zegt namens de club dat Leonardo zondag gewoon speelt, of in elk geval bij de selectie zit. De club geeft pas na de wedstrijd een officiƫle reactie.

Omdat Leonardo nog geen achttien is en afkomstig is van buiten de Europese Unie, mag hij niet werken of verblijven in Nederland. Een geldig Portugees paspoort zou dat veranderen. ,,Feyenoord was in de veronderstelling dat Leonardo de Portugese nationaliteit heeft'', aldus persofficier C. de Kimpe. ,,Nu we Feyenoord hebben gewaarschuwd, verandert dat de zaak. Vanaf dat moment laten we alles meewegen.'' Mocht Feyenoord de waarschuwing in de wind slaan, dan staat daar een boete tegenover. Die kan oplopen tot 100.000 gulden.

Leonardo mag zonder Portugees paspoort en de vergunning niet eens trainen of meereizen met de selectie. Gezien de omstandigheden wil het OM de club niet te hard aanpakken. ,,Het heeft ook te maken met de houding van Feyenoord. Als ze Leonardo op de tribune laten, is dat heel anders dan dat ze hem op het veld of de bank zetten'', stelt De Kimpe.

Leonardo wordt in maart 18 jaar. Dan komt hij in aanmerking voor een werk- en verblijfsvergunning. Als voor die tijd blijkt dat zijn Portugese document ongeldig is en de IND zijn verblijfsaanvraag afwijst, kan Leonardo gedwongen worden terug te keren naar Brazilie.

De KNVB staat machteloos. Voorheen kwamen buitenlandse spelers pas naar Nederland als ze volwassen waren en meteen in de A-selectie van een club werden opgenomen. In die gevallen controleerde de bond de vergunning. Tegenwoordig worden jonge buitenlandse spelers vaak al als tiener op amateurbasis naar de jeugdopleiding gehaald. ,,Dan is het onmogelijk die voetballers allemaal te controleren'', stelt woordvoerder Herman Poos.

Dat geldt ook Leonardo, die eerst in de jeugdopleiding speelde. ,,De KNVB heeft deze week een onderzoek uitgevoerd naar Leonardo's documenten, maar er is nog geen resultaat. Wel is vorige maand bepaald dat in de toekomst kan worden voorkomen dat een speler zonder goede vergunning in actie komt.''

Die regelwijziging wordt eind deze maand van kracht, dus vanaf 1 januari heeft de bond een machtsmiddel. Volgens Poos is Leonardo in bezit van een vergunning, maar is die gebaseerd op zijn paspoort. De vergunning is ongeldig als blijkt dat de identiteitspapieren niet kloppen.

De KNVB staat machteloos als Feyenoord tegen het advies van het OM in besluit Leonardo tegen Ajax op te stellen. Poos: ,,We kunnen nog niets beginnen tegen Feyenoord, daarom zijn we ook zo blij met die nieuwe regelgeving.''